Maps.me: offline kaartlezen en zonder navigatie (review)

Navigeren met de telefoon. Dat gaat prima, maar als je het online doet kost het veel data en als je het in het buitenland doet wordt het bovendien onbetaalbaar. Offline is dus de oplossing: kaarten downloaden en rijden maar. Maps.me kan je hier prima mee helpen. Wij testen de Maps.me in een uitgebreide review.

In de auto navigeer ik binnen de Benelux met Sygic, en dat werkt uitstekend. Ja, ook in Google Maps kun je kaarten offline beschikbaar maken, maar reizend over grotere afstanden is dat niet zo praktisch.

maps.me

Van de camping naar hartje Amsterdam

Trouwens: ook lopend en fietsend wil ik kunnen zien waar ik ben. En waar ik naar toe wil. Soms ook wat er in die omgeving te beleven is. En daarvoor gebruik ik het in Zwitserland ontwikkelde Maps.me. Dat brengt met van de camping naar dat streekmuseum 3 km verderop, dat vindt de weg naar dat restaurant hartje Amsterdam en ik zie steeds precies waar ik ben en in welke richting ik beweeg. Mits: je de kaart hebt gedownload van het land waar je bent. Navigeren doet de app niet.

Kaarten

Voor mijn werk reis ik veel in Europa. Op de motorfiets meestal. Omdat ik precies weet waar ik naar toe ga download ik steeds vooraf thuis via WiFi het land of soms de streek van bestemming. Afhankelijk hoe gedetailleerd de kaart is kan dat best een groot bestand worden: Nederland is 570 MB.

maps.me

Zoeken en vinden

Na het openen brengt een pijltje links onder in beeld je naar de plek waar je je bevindt. Met het vergrootglas kun je zoeken. Straatnamen, bedrijven en nog veel meer.

Ik zoek een geldautomaat. Op het lijstje dat verschijnt zie ik de locaties, plus hoever de locatie van mij is verwijderd. Tot op de meter nauwkeurig. Maar let op: dit is hemelsbreed gemeten, niet over de weg. Door uit te zoemen krijg je en je eigen locatie in beeld (pijltje) en de bestemming (groen cirkeltje).

Plekken die je vaker (be)zoekt kun je als favoriet opslaan. En als je gaat bewegen (lopen, fietsen, auto) dan zie je het pijltje ook meebewegen. Vaak is dat al genoeg om te weten dat je de juiste richting kiest. Natuurlijk kun je ook je locatie delen met Maps.me.

Reisgidsen

Van veel landen zijn daarnaast ‘reisgidsen’ te downloaden. Die zijn kosteloos, maar om deze te gebruiken is wel een internetverbinding nodig. Dat is in het buitenland dus iets voor op de camping of de hotelkamer met wifi.

maps.me

Maps.me

Ik gebruik Maps.me (Pro, reclamevrij, volledig in het Nederlands vertaald) nu enkele maanden en het heeft me al de juiste weg naar heel veel locaties gewezen. De vormgeving is praktisch en logisch. Op mijn Nexus 5 reageert het programma direct op elke aanraking van het scherm. Het programma vraagt geen bijzondere rechten, anders dan je locatie. Een wens zou nog zijn dat het scherm aan kunt laten als er een kaart open staat. Je wilt dan immers iets bekijken.

Conclusie: een geweldige app die uitstekend doet waarvoor deze dient: op vaak zeer gedetailleerde kaarten laten zien wat je zoekt.

Update:

Ja, ik heb het gezien. Er is net een nieuwe update van Maps.me verschenen, met navigatie. Maar: die navigatie heb ik op mijn Nexus 5 nog niet aan de praat gekregen. Maps.me is aan het uitzoeken hoe dat komt. Wordt dus vervolgd.

MAPS.ME: Offline maps GPS Nav
MAPS.ME: Offline maps GPS Nav
Maps.me
 • 8.5/10
  Vormgeving - 8.5/10
 • 9.5/10
  Gebruiksvriendelijkheid - 9.5/10
 • 7.5/10
  Mogelijkheden - 7.5/10
 • 9/10
  Snelheid - 9.0/10
 • 9.5/10
  Privacy - 9.5/10
8.8/10

Beoordeling

Pluspunten

 • Gedetailleerde kaarten
 • Logische vormgeving
 • Handig

Minpunten

 • Scherm kan niet aan blijven staan als kaart actief is
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel