HERE: beter dan Google Maps? (review)

HERE is een gratis dienst om je route mee uit te stippelen, en om mee te navigeren; gratis en offline! HERE is uitgebracht door het ontwikkelteam van Nokia en wil de strijd aangaan met Google Maps. Of dat gaat lukken, lees je in de uitgebreide review.

Toen Nokia nog goede zaken deed met de Symbian telefoons en het merk een van de best verkopende merken was, hamerde Nokia al flink op gratis navigatie. De navigatiedienst was toen bekend onder de naam Smart2Go. Later werd dit Ovi Maps, en drie jaar geleden veranderde de naam in Nokia Maps.

HERE Android

Nokia is overgenomen door Microsoft, maar de ontwikkelafdeling van Nokia vermaakt zich nog steeds. Voor Android werd enkele weken geleden HERE uitgebracht. Met deze navigatie-app kan volgens de makers Google Maps inpakken. We hebben de proef op de som genomen en hebben HERE tijdens diverse autoritten gebruikt.

HERE Android

De app HERE kan kaarten van zowel landen als van continenten offline opslaan. Nederland is net geen 350 MB groot. Voor gesproken navigatie kunnen gratis de stemmen gedownload worden. Er is keus uit een mannen- of vrouwenstem, in verschillende talen waaronder Nederlands. De stem klinkt eerlijk gezegd wat fijner dan die uit Google Maps.

HERE Android

HERE heeft ons zonder problemen van Breda naar Rotterdam gebracht. Omdat het een bèta betreft ondervonden we wel een aantal foutjes met het downloaden van stemmen en tijdens het opstarten van de app. Omdat een paar dagen later een update voor HERE uit werd gebracht en we daar die problemen niet tegenkwamen, zien we dit niet als minpunt.
Google Maps heeft met HERE een echte concurrent erbij. Onlangs werden gedetailleerde kaarten toegevoegd aan HERE, waardoor de omgeving letterlijk nóg beter in kaart wordt gebracht.
HERE Android

HERE heeft als grote voordeel dat het offline te gebruiken is. Voor verkeersinformatie is uiteraard wel een actieve dataverbinding noodzakelijk. Tijdens het plannen van de reis kan er gekozen worden voor de geadviseerde route, of voor een van de twee alternatieve routes. Je kan dan je route bepalen op basis van het aantal kilometers of de reisduur.

Nog een voordeel tegenover Google Maps is dat HERE de maximum snelheid aangeeft. Dit doet de app op zowel snel- als op provinciale wegen. Desgewenst kan je een geluidje horen als je (ver) over deze maximum snelheid zit.
Met HERE kan zowel een route met de auto, als een route met het openbaar vervoer als lopend worden uitgevoerd. Wanneer je een route wilt plannen met het openbaar vervoer is er wel een internetverbinding nodig.
HERE Android
Tot slot is er ‘verzamelingen’. Hier kan je plaatsen waar je snel toegang toe wilt hebben opslaan voor later gebruik en ook kan je zelf eigen lijsten maken met locaties. Zo kan je bijvoorbeeld je zakelijke adressen gescheiden houden van je privé-adressen.

Conclusie:

Het ontwikkelteam van Nokia heeft met de app HERE absoluut een waardige concurrent uitgebracht voor Google Maps. HERE is duidelijk, vrij strak en bovenal gratis en offline te gebruiken; en dan niet alleen voor Nederland! Hoewel de applicatie op moment van schrijven nog niet in de Google Play Store te vinden is, is de beta van HERE zeker de installatie waard. Onlangs ontving HERE een update, waardoor de applicatie ook gedraaid kan worden op Android 5.0 Lollipop.
Gebruik jij liever HERE of Google Maps? Laat het weten middels een reactie!
HERE WeGo Maps & Navigation
HERE WeGo Maps & Navigation
Ontwikkelaar: HERE Apps LLC
Prijs: Gratis
HERE
 • 8.9/10
  Vormgeving - 8.9/10
 • 9.3/10
  Gebruiksvriendelijkheid - 9.3/10
 • 9/10
  Mogelijkheden - 9.0/10
 • 8.9/10
  Snelheid - 8.9/10
 • 8/10
  Privacy - 8.0/10
8.8/10

Beoordeling

Pluspunten

 • Stabiel en nauwkeurig
 • Gratis
 • Offline te gebruiken, en wereldwijd
 • Geduchte concurrent voor Google Maps

Minpunten

 • Missen toch stiekem de Google Streetview 🙂
 • Geen via-locatie
 • Niet zo zeer een minpunt, wel een aandachtspunt: offline kaarten vragen veel opslaggeheugen

Lees ook

Reageer op dit artikel