Review: Eyefi Mobi; meer dan een geheugenkaart

Iedere smartphone heeft tegenwoordig een redelijke camera aan boord, maar er zijn talloze situaties waarin je veel liever een echte digitale camera gebruikt. Je kunt dan echter niet meteen die prachtige foto delen… of toch wel?

Eyefi Mobi

De Eyefi Mobi is een SD-kaart met ingebouwde Wi-Fi chip en stelt je instaat de op een digitale camera gemaakte foto’s en video’s razendsnel over te zetten naar je smartphone, tablet of desktop. In onze review testten wij de Eyefi Mobi 8GB SD-kaart.

Specificaties8gb-middle-lowres

 • Opslagcapaciteit: 8GB, 16GB, 32GB.
 • Klasse 10 SDHC (10 MB/sec).
 • Draadloos Wi-Fi 802.11b/g/n netwerk, WPA2 beveiligd
 • Op ARM gebaseerde CPU
 • Formaat: 32 mm x 24 mm x 2.1 mm

De Eyefi Mobi-kaart is beschikbaar in een drietal verschillende opslagcapaciteiten, 8, 16 en 32GB. De geheugenchip (gefabriceerd door Samsung) is een klasse 10 chip, wat betekend dat deze kaart gegevens met 10MB per seconde kan verwerken.

Het draadloze netwerk dat deze kaart ingebouwd heeft is een 802.11b/g/n netwerk, in theorie zal je dus overdachtsnelheden van maximaal 300 Mbit kunnen halen. Door dat er gebruik gemaakt wordt van een WPA2 beveiligd netwerk is de overdracht van je foto’s en video’s veilig. De maximale afstand waarop overdracht mogelijk is is circa 90 meter.

Verder zorgt de ingebouwde ARM processor dat het versturen van het foto- en film materiaal op een zo efficiënt mogelijke wijze gebeurd. Het draadloze netwerk wordt namelijk alleen geactiveerd op het moment dat er een nieuwe foto of video is gemaakt.8gb-eyefi-verp

Aan de slag

In de verpakking vinden we naast de Eyefi Mobi ook een activatiekaart, deze hebben we nodig om een verbinding te kunnen maken met de kaart via de Eyefi App. Eerst steken we de Eyefi Mobi in onze digitale camera, we testen deze met een Nikon D3100 spiegelreflex en een Sony DSC-W350 compact camera. Op de D3100 wordt het kaartje meteen herkend en kunnen we gelijk fotograferen, verder is er een Wi-Fi indicatie icoontje te zien en vinden we een extra instelling terug in het instellingen menu van de camera. Per digitale camera is dit verschillend op onze Sony camera zien we dit icoontje evenals het instellingenscherm niet.

d3100-eyefi

Voor beide camera’s werkt het Wi-Fi gedeelte prima en kunnen we zowel foto’s als video’s overdragen. Op de website van Eyefi Mobi is een handige compatibiliteits-matrix te vinden hiermee kun je controleren of jouw digitale camera werkt met de Eyefi Mobi.

Eyefi Mobi App

Je kunt de Eyefi Mobi net als elk ander geheugenkaartje met een kaartlezer uitlezen maar hij is natuurlijk gemaakt voor Wi-Fi en daar komt de Eyefi Mobi App bij om de hoek kijken. De Eyefi Mobi app is gratis te vinden in de Google Play Store en is met zijn 8.6MB niet bijzonder groot.

Bij het opstarten van de app kunnen we kiezen uit een Eyefi kaart activeren of inloggen met een bestaand account. Het activatieproces is zeer eenvoudig en wijst eigenlijk voor zichzelf, om je Eyefi Mobi te koppelen met de applicatie heb je de activatiekaart nodig die in het pakket zit. Het is handig om de activatiecode goed te bewaren!


eyefimobi-activate

Na het activeren en het verbinden met de Eyefi Mobi komen we op de hoofdpagina terrecht, hierin staat al een foto die ik even snel heb geschoten. Ook krijgen we een melding of we de Eyefi Mobi Cloud willen uitproberen. De Eyefi Mobi Cloud kun je 90 dagen gratis uitproberen en een ongelimiteerd aantal foto’s op bewaren.
eyefimobi-cloud

De overdracht van foto’s naar de applicatie verloopt snel, bij video’s zul je even moeten wachten voordat deze in de applicatie verschijnen. Omdat ik op mijn Nikon D3100 foto’s maak in JPG en RAW formaat zou ik verwachten dat ik ook twee keer dezelfde foto in het foto overzicht te zien moet krijgen. Dit gebeurt echter niet, de Eyefi Mobi ondersteund helaas geen overdracht van RAW bestanden. Deze zul je dus met een kaartlezer van de Eyefi Mobi af moeten halen. Mocht je vaak in RAW foto’s maken dan kun je dit ervaren als een minpunt. Fotografeer je echter in JPG dan zul je geen problemen ondervinden.

Screenshot_2014-10-09-20-31-31

In de App kunnen we door ons materiaal heen swipen en iedere foto eenvoudig delen naar bijvoorbeeld sociale media. Ook kunnen we foto’s aan albums toevoegen en taggen. Verder kun je per foto de EXIF waarde uitlezen, hierin staat bijvoorbeeld met welke camera de foto gemaakt is.

De Eyefi Mobi App vind je uiteraard in de Google Play Store!

Keenai
Keenai
Ontwikkelaar: Ricoh Company, Ltd
Prijs: Gratis+

Capaciteit en snelheid

Op de 8GB variant kunnen wij in JPG formaat ongeveer 900 foto’s opslaan in de tabel hieronder meer informatie over de opslagcapaciteit en de verschillende formaten waarin bestanden opgeslagen kunnen worden.

Bestandstype Aantal Ondersteund door Eyefi Mobi
JPG 901 foto’s
JPG + RAW 296 foto’s / *
RAW 442 foto’s *

*RAW wordt wel degelijk weggeschreven op het geheugen maar het is niet mogelijk deze uit te lezen in de Eyefi Mobi app.

In een lees en schrijf test die wij deden met de Eyefi Mobi halen we keurige waardes met een gemiddelde lees snelheid van 21 MB/seconde en een schrijfsnelheid van 15 MB/seconden.

 

Conclusie

De Eyefi Mobi is een handige accessoire voor de fotograaf die snel zijn digitale foto’s wil delen naar bijvoorbeeld sociale media. Echter wordt het RAW formaat niet ondersteund iets wat, zeker voor gebruikers van spiegelreflex, als nadeel kan worden ervaren. Qua prestaties is de kaart prima in orde, ook tijdens draadloze overdracht van het beeldmateriaal. Soms heeft onze smartphone moeite met verbinding maken als we de kaart gebruiken in de buurt van ons thuis netwerk. Ben je echter buiten bereik van bekende Wi-Fi netwerken dan zijn we meteen verbonden en kunnen we het zojuist geschoten beeldmateriaal snel bekijken in de Eyefi Mobi app.

De prijs van de Eyefi Mobi 8GB ligt rond de 39 euro en vinden wij een schappelijke prijs voor een SD Kaart die meer is dan dat. Naast een leuke gadget is de Eyefi Mobi ook nog eens een handige accessoire.

Je kunt de Eyefi Mobi bij onderstaande winkels vinden:

Eyefi Mobi
 • 7.2/10
  Gebruiksgemak - 7.2/10
 • 8/10
  Degelijkheid - 8/10
 • 7.5/10
  Mogelijkheden - 7.5/10
 • 8.5/10
  Snelheid - 8.5/10
 • 8/10
  Prijs- kwaliteitsverhouding - 8/10
7.8/10

Beoordeling

Pluspunten

 • Eenvoudig overdragen van foto’s en videos
 • Lees- schrijfprestaties
 • Prijs-kwaliteitsverhouding
 • Veel digitale camera’s worden ondersteund

Minpunten

 • Geen RAW ondersteuning
 • Soms moeite met verbinden

Lees ook

Reageer op dit artikel