Review: Logitech K480 Keyboard

Begin september kondigde Logitech een uniek toetsenbord aan; de K480. Het Logitech K480 multi-device keyboard, zoals het product volledig heet, kan meerdere apparaten tegelijkertijd aansturen, en beperkt zich niet tot enkel Android-apparaten. Is het net zo handig als het klinkt? Wij testen het multifunctionele toetsenbord in een uitgebreide review. 

Logitech K480 keyboard

Op de IFA in Berlijn heeft Logitech het opvallende K480 toetsenbord gepresenteerd. Dit is een toetsenbord waaraan drie verschillende apparaten gekoppeld kunnen worden. Niet alleen tablets of smartphones welke draaien op Android zijn geschikt om te gebruiken, ook een iPad, iPhone, Macbook of laptop worden ondersteund. Windows Phone wordt (nog) niet ondersteund door de Logitech K480.

Middels de draaiknop op het toetsenbord kan er snel geschakeld worden tussen de verschillende apparaten. Het Logitech K480 keyboard wordt voorzien van energie door twee AAA-batterijen, welke meegeleverd worden bij de aanschaf van het toetsenbord. Logitech verkoopt de K480 in de kleuren wit/grijs en in het zwart/geel.

Logitech K480 keyboard

Het verkooppakket

In de doos van de Logitech K480 vinden we uiteraard het toetsenbord zelf. De daarbij behorende batterijen zijn al in de fabriek in het toetsenbord geplaatst. Daarnaast vinden we wat papierwerk met uitleg over de garantie van het apparaat. Een korte maar duidelijke uitleg is in de vorm van een kleefstrip op het toetsenbord te vinden. Een uitgebreide handleiding is online te vinden, mocht je er niet uitkomen om het toetsenbord werkend te krijgen.

Logitech K480 keyboard

 

Specificaties

Afmetingen (L x B x D) 195 x 299 x 20 mm
Gewicht 820 gram
Connectie Bluetooth
Ondersteuning Windows 7, Windows 8 of hoger
Mac OS X
Chrome OS
Apple iOS 5 of later
Google Android 3.2 of later

Vormgeving

Wanneer we voor de eerste keer het toetsenbord in handen hebben voelt het toetsenbord wat aan de zware kant. Dit is niet echt een nadeel, omdat zo een tablet of smartphone stevig in het toetsenbord gezet kan worden. Toch voelt de Logitech K480 erg degelijk en stevig aan, en dat maakt het typen met dit toetsenbord wel zo aantrekkelijk.

Aan de achterzijde van de K480 vinden we de aan- en uitschakelaar. Een aparte plek voor een power-toets, we zagen deze liever aan de voorzijde. Verder vinden we een wat kwetsbaar aanvoelend klepje voor de batterijen. Naast het batterij-klepje is een indicatorlampje te vinden die aangeeft of we nog stroom hebben.

We hadden liever gezien dat er aan de voorzijde een drietal kleine indicatoren aangaven hoeveel de capaciteit van de batterijen nog bedraagt. Toch hoeven we ons volgens Logitech geen zorgen te maken over de accucapaciteit. Logitech zegt dat het toetsenbord met twee volle AAA-batterijen een levensduur heeft van twee jaar, wat volgens de fabrikant betekent dat je vier miljoen toetsaanslagen kan realiseren.

Logitech K480 keyboard

Connectie

Het maken van een verbinding met de smartphone, tablet of pc gaat zonder problemen. Voor Apple-apparaten en voor Android-apparaten zijn er in totaal twee aparte connectie-knoppen op het toetsenbord te vinden, de ‘pc’ en ‘i’ knop; waarbij de i-knop voor het koppelen is van Apple-apparaten en de pc-knop dient voor het koppelen van een pc of Android-apparaat. Via Bluetooth worden de apparaten met elkaar gekoppeld en ook daarin ondervinden we geen problemen.

Logitech K480 keyboard

Sneltoetsen

Het Logitech K480 toetsenbord beschikt over sneltoetsen voor zowel Apple-apparaten als voor je Android-apparaat. Met de sneltoetsen kan bijvoorbeeld zowel op de computer als op de telefoon, de muziek worden gestart en het volume worden geregeld. Verder kan een zoekopdracht worden uitgevoerd en kan snel een screenshot worden gemaakt. Ook de bekende andere (snel-)toetsen komen we tegen op het toetsenbord, waardoor ook het snel kopiëren en plakken van tekst kinderspel wordt.

Logitech K480 keyboard

Doordat de toetsen wat buiten het toetsenbord uitsteken typt het toetsenbord erg prettig en werken de sneltoetsen voor zowel het gebruik met de smartphone, tablet als de pc zoals het moet. Een groot voordeel van het K480 toetsenbord, is dat je erg snel kunt schakelen tussen je verschillende apparaten, er is geen enkele vertraging merkbaar. Wat we wel missen is een indicator-lampje waarmee je kan zien of de Caps lock actief is.

Logitech K480 keyboard

Thuis en onderweg

Tijdens de testperiode hebben we onder verschillende omstandigheden het toetsenbord gebruikt. Niet alleen thuis is het Logitech K480 keyboard een fijne en handige accessoire, maar ook onderweg tijdens een treinreis komt het toetsenbord van pas. We hebben het toetsenbord getest met meerdere devices. De HTC One M8 gebruikten we liever in de liggende stand dan in de verticale stand, omdat we met een beetje weerstand bang waren dat het toestel de grip zou verliezen uit de gleuf. Een tablet is door zijn bredere afmetingen overigens prima in de staande stand te gebruiken.

Koppelen met laptop

Niet alleen mobiele apparaten kunnen gekoppeld worden met de Logitech K480, ook je Windows of Apple computer/laptop kan verbonden worden. De Logitech K480 doet ook dit uitstekend. De sneltoetsen werken goed en ook de verbinding met een Apple MacBook werkt voortreffelijk. We hebben hier niets op aan te merken en dankzij de draaiknop kan je toch gewoon snel schakelen tussen je laptop en smartphone. Wel moet je computer over Bluetooth beschikken.

Logitech K480

Beoordeling Logitech K480

De Logitech K480 is een geweldig apparaat, daar kunnen we kort over zijn. Het toetsenbord voelt degelijk en laat zich goed bedienen. Doordat je op een gemakkelijke manier drie apparaten kunt verbinden met het toetsenbord, schakel je dankzij de draaiknop snel naar het andere apparaat. Het Logitech K480 multi-device keyboard heeft ook een paar kleine minpuntjes. De aan- en uitschakelaar zit op een onhandige plek, net als het indicator-lampje voor de batterijen.

De minpuntjes die we tijdens de reviewperiode hebben gevonden zijn niet dermate vervelend dat we er elke keer hinder van ondervinden. Het Logitech K480 multi-device keyboard is een uitkomst, voor diegenen die het beeldscherm-toetsenbord te klein of te onhandig vinden. Voor vijftig euro heb je aan de Logitech K480 echt geen miskoop, en zal je aan de Logitech K480 nog lang plezier beleven.

De Logitech K480 is bij onderstaande winkels verkrijgbaar:

Logitech K480 Keyboard
 • 8.8/10
  Dagelijks gebruik - 8.8/10
 • 8.7/10
  Degelijkheid - 8.7/10
 • 9.5/10
  Mogelijkheden - 9.5/10
 • 8/10
  Draaggemak - 8.0/10
 • 8.9/10
  Prijs-kwaliteitsverhouding - 8.9/10
8.8/10

Beoordeling

Pluspunten

 • Ideaal/handig
 • Degelijk
 • Typt lekker
 • Snel schakelen tussen drie apparaten

Minpunten

 • Aan- en uitschakelaar zit op onhandige plaats
 • Slechts 1 indicator-lampje voor batterijen, op onhandige plaats
 • Niet te zien of Caps Lock aan of uit staat

Lees ook

Reageer op dit artikel