Opera Max: data besparen met handige app (review)

Opera Max kan op een slimme manier data besparen en of je nu een kleine databundel hebt of in het buitenland zit. Data besparen scheelt ook in de kosten van je abonnement of prepaid aansluiting. Alles over deze erg handige applicatie lees je in deze Opera Max review.

Opera Max

Wanneer je een kleine databundel hebt, maar toch veel gebruik maakt van het internet dan is databesparing ontzettend handig. Via een simpele instelling kun je in de Google Chrome browser aan data besparing doen. Met Opera Max kun je niet alleen data besparen tijdens het surfen maar ook tijdens het gebruiken van apps. Opera maakt hiervoor gebruik van slimme datacompressie en een VPN verbinding.opera-max-6

Snel besparen

Als je de app op start krijg je eerst een korte introductie met informatie over de dienst. Na deze introductie kun je meteen starten met besparen. In de fraai vormgegeven applicatie kun je kiezen op welke netwerken je data wenst te besparen. Zo kun je op Wi-Fi netwerken Opera Max uitschakelen en op 3G/4G-netwerken de dienst inschakelen.opera-max-1Door het hamburger menu uit te schuiven aan de linkerzijde kun je navigeren tussen een handig overzicht van mobiel en Wi-Fi gebruik. Bij het testen valt op dat Opera Max veel bespaart in bijvoorbeeld Instagram zonder dat de kwaliteit van de foto’s merkbaar achteruit gaat. Ook is het qua snelheid dik in orde en merken we niet dat de verbinding trager wordt door het comprimeren.

Datagebruik blokkeren

Een extra mogelijkheid is om van een app het datagebruik te blokkeren. Dit kan via “Geblokkeerde apps” kun je applicaties toegang tot het internet ontzeggen. Ook dit is per netwerk te definiëren, om het makkelijk te maken wordt het dataverbruik van de betreffende apps getoond onder de naam van de app. Door bepaalde applicaties te blokkeren op Wi-Fi kun je batterij besparen.opera-max-3Met het instellingen menu rechtsboven kun je apps sorteren op totaal gebruik, gebruik op de voorgrond of alfabetisch. Indien nodig kun je ook met één keer tikken alle apps blokkeren.opera-max-2

Instellingen

Wat slim is aan Opera Max is dat de app standaard haar besparing op afbeeldingen en video op “hoog” instelt. Daarmee haal je ook het maximale uit je eigen internetbundel. Je kunt dit zelf naar beneden aanpassen waardoor de kwaliteit afbeeldingen en video’s verbeterd worden, wat wel ten kostte gaat van je besparing. Je kunt dus vooral besparen bij de apps waar veel afbeeldingen en video’s bekeken worden.opera-max-instellingenVia het instellingen scherm is ook de melding van Opera Max in de notificatiebalk uit te schakelen. Laat je deze ingeschakeld dan kun je vanuit je notificatiebalk bekijken hoeveel data Max bespaard heeft.opera-max-4

Niet alles besparen

Met Opera Max zal je met bepaalde applicaties geen data besparen, denk hierbij aan Facebook of YouTube. Dit komt omdat de apps en websites gebruik maken van een beveiligde verbinding. Opera Max kan geen compressie uitvoeren op versleutelde data. Ook op websites die gebruik maken van een versleutelde verbinding zal je geen MB’s besparen.

Eindoordeel

Opera Max is een handige app zonder toeters en bellen, ook zijn er in de app geen advertenties aanwezig. Al zou dat laatste in de toekomst kunnen veranderen om de dienst gratis te houden. Of je nu op vakantie bent en het met een kleine databundel moet doen of gewoon lekker wilt besparen op je dataverkeer het kan met Opera Max. Ook de instellingen zijn ruim voldoende en bieden je voldoende mogelijkheden. Wat wij wel missen is dat de afbeeldingen kwaliteit niet per netwerk is in te stellen.

Ga je vaak over je databundel heen of raakt de accu van je telefoon snel leeg door je datagebruik, dan kan Opera Max een handig hulpmiddel zijn. Opera Max is gratis te downloaden uit de Google Play Store en is 5,5 MB groot.

Samsung Max Privacy VPN and Data Saver
Samsung Max Privacy VPN and Data Saver
Ontwikkelaar:
Prijs: Gratis
Opera Max
 • 8.5/10
  Vormgeving - 8.5/10
 • 8/10
  Gebruiksvriendelijkheid - 8/10
 • 8/10
  Mogelijkheden - 8/10
 • 9/10
  Snelheid - 9/10
 • 9/10
  Privacy - 9/10
8.5/10

Beoordeling

Pluspunten

 • Gratis
 • (Nog) geen advertenties
 • Databesparing merkbaar
 • Veroorzaakt geen vertraging

Minpunten

 • Afbeelding/video kwaliteit niet netwerk onafhankelijk

Lees ook

Reageer op dit artikel