Tweetings: ‘de meest uitgebreide en beste Twitter-app’ (review)

Tweetings is al sinds langere tijd te vinden voor zowel Android als voor Apple iOS. Tweetings is niet zomaar een applicatie waarmee je je Twitter in de gaten kunt houden, er kan veel meer. Tweetings laat je onwijs veel instellingen aanpassen, waardoor je de app Tweetings helemaal naar eigen hand kunt zetten. Wij testen de Twitter-app voor Android in de uitgebreide Tweetings review.

Tweetings for Android

Tweetings is een zeer uitgebreide Twitter-app welke al langere tijd te vinden is voor Apple iPhone. Echter is de applicatie ook voor Google Android te vinden, maar de Twitter-applicatie is nog niet heel erg bekend onder de Android-gebruikers. Tijd om daar wat aan te veranderen!

Tweetings review

Veel Twitter-gebruikers met een Android smartphone zijn erg te spreken over de standaard Twitter-app of over alternatieven als Fenix, Falcon Pro, Talon of Plume. Tweetings is dan weliswaar minder bekend. Deze applicatie verdient veel meer naamsbekendheid. We nemen de applicatie uitgebreid onder de loep in deze uitgebreide review van Tweetings.

Tweetings Android

Material Design

Tweetings is geheel vormgegeven volgens de nieuwe ontwerp-richtlijnen van Google; Material Design. Daarbij heeft de app de mogelijkheid om de vormgeving en de styling van de applicatie helemaal naar eigen hand te zetten. Dingen tot in de kleinste details kunnen aangepast worden naar eigen wens. Het gaat hierbij niet alleen om het lettertype of de kleur van het thema, maar ook om de sub-kleuren, de dikte van de namen in je timeline en de volgorde van opties.

Tweetings Android

In de applicatie Tweetings komen we tal van gelikte animaties tegen. Ook deze kunnen in- of uitgeschakeld worden. Wanneer gewenst kan je met een druk op de knop de realtime-stream inschakelen waardoor je nieuwe tweets direct zichtbaar hebt op je scherm. Je timeline kan je daarnaast ook filteren op mediabestanden of op alleen tweets met links.

In geen enkele andere Twitter-app hebben we zoveel verschillende instelmogelijkheden gezien. Dat maakt Tweetings erg interessant.

Tweetings heeft aan de zijkant een uitschuifmenu waar je snel toegang hebt tot bepaalde onderdelen zoals mentions, lijsten en andere opties die je zelf kan personaliseren. Direct vanuit het uitschuifmenu kan je de zoekfunctie gebruiken of eventueel schakelen tussen accounts. Terug naar het menu met instellingen. In geen enkele andere Twitter-app hebben we zoveel verschillende instelmogelijkheden gezien. Dat maakt Tweetings erg interessant.

Tweetings Android

De uitgebreide instellingen

De instellingen in Tweetings zijn ongekend uitgebreid. Met de update die afgelopen vrijdag werd uitgebracht, kwamen weer een reeks aantal nieuwe instellingen en mogelijkheden beschikbaar. Als we hier alle mogelijkheden neer moesten zetten waren we hier wel even bezig. Vandaar dat we in de video onderaan in de review, de lijst met instellingen speciaal langslopen. We zetten de belangrijkste instellingen voor je op een rijtje.

Tweetings Android

Thema’s

Als je toestel draait op Android 5.0 Lollipop kan je Tweetings instellen in Material Design. Daarnaast zijn er ook Holo-themes te vinden voor Tweetings. Dat is nog niet alles, want je kan online thema’s vinden en kosteloos gebruiken die door anderen gemaakt zijn. Ook kan je je eigen thema delen met de rest van de wereld. Je kan verder kiezen of je de topbar zichtbaar wilt houden, of liever wilt laten verdwijnen tijdens het scrollen en ook kan je uit 13 verschillende lettertypes kiezen.

Tweetings review

Het aanpassen van kleuren in Tweetings is geen probleem. Je kan de Material-kleur aanpassen maar ook de kleuren van tweets in de vorm van een mention, eigen tweet, een tweet die gemarkeerd is als favoriet en de kleur instellen van links en accenten. Verder kan je kiezen of je de previews van afbeeldingen groot of juist klein weer wilt laten geven. Je kan instellen dat tweets automatisch opnieuw verzonden worden, als ze door een fout niet verstuurd konden worden.

Daarbij is er de mogelijkheid om het scherm te draaien. Hierdoor zou er een kolom-weergave moeten verschijnen maar dit is niet het geval. Het gaat hier om een bug, en door deze functie uit te schakelen zal het vermoedelijk met een update weer verholpen zijn.

Tweetings review

Photo Editor for Tweetings

Mocht je de behoefte hebben om je foto’s te bewerken voordat je hem op Twitter zet. De makers van Tweetings hebben een extensie uitgebracht onder de naam Photo Editor for Tweetings. Hiermee kan je je foto eerst bewerken voordat je hem via de app upload naar Twitter.

Linkshandigen en lange tweets

Voor linkshandigen is er de mogelijkheid om de opstelknop voor een tweet links van het scherm weer te geven. Tweetings biedt verder de mogelijkheid om je Buffer-account te koppelen aan de Twitter-app zodat tweets verspreid over de dag geplaatst kunnen worden. Recent toegevoegd in Tweetings is de ‘Split tweet format’ functie. Hiermee kan je een tweet zolang maken als je zelf wilt, en zal de tweet automatisch in meerdere delen verstuurd worden. Daarnaast kan je ook gebruik maken van de dienst Tweetlonger.

Filters en notificaties

Tweetings heeft ook de mogelijkheid om bepaalde gebruikers, woorden of apps te filteren. Uiteraard biedt Tweetings ook de mogelijkheid om gebruik te maken van notificaties. Jammer hieraan is wel dat als je meerdere accounts hebt, dat je of voor alle accounts de notificaties inschakelt, of voor allemaal uitschakelt. Je kan hierbij geen onderscheid maken tussen accounts. Wel kan je tot op het onderdeel nauwkeurig instellen waar je een notificatie van wilt ontvangen.

Aan boord van Tweetings vinden we een ‘Do not disturb’ functie terug. Hiermee kan je een of meerdere uren aanvinken. Wanneer je dit doet wordt je tussen die tijden niet op de hoogte gebracht van meldingen. Handig, want zo hoef je dus niet handmatig de functie aan en uit te zetten.

Tweetings review

Interne browser

Tweetings maakt het mogelijk om webpagina’s te bekijken met de interne browser. Hierop hebben we niks aan te merken en het doet prima zijn werk. Met een druk op de knop kan je vanuit de interne browser de desbetreffende webpagina in je eigen gekozen browser openen, delen, kopiëren naar het klembord of gebruik maken van de Mobilizer service.

Tweetings review

Tweet opties

Bij een tweet zelf houden de mogelijkheden ook niet op. Je kan een tweet vertalen, delen, selecteren en natuurlijk de standaard acties zoals beantwoorden, als favoriet markeren of retweeten. Maar de functie ‘Edit’ maakt Tweetings ook weer beter dan de rest. Je past gemakkelijk je eigen tweet aan, vervolgens verwijderd Tweetings die tweet en plaatst de verbeterde voor je op het sociale netwerk.

Tweetings review

Een andere handige functie is dat wanneer je een tweet wilt retweeten, die tweet ook direct aan je lijst met favorieten kunt toevoegen. Dat zorgt er weer voor dat je een handeling minder hoeft te doen. De kracht van Tweetings zit in al deze kleine dingetjes.

Make a Gap

Een andere handige functie is Make a Gap. Met Make a Gap kun je zelf een ‘gat’ maken waarna Tweetings gaat kijken of er nog tweets op te halen zijn na de door jou gekozen periode. Met de Gap Detection pakt de app het unieke nummer van de laatst ontvangen tweet en vraagt dan bij Twitter 200 tweets sinds die tweet op.

Tweetings review

Widget en Android Wear

Tweetings heeft drie soorten widgets. Je kan bijvoorbeeld in kaartweergave op de hoogte blijven van tweets of van mentions. Maar je kan ook met een blok-widget je timeline doorscrollen. Tweetings biedt ondersteuning voor Android Wear. Dit maakt het mogelijk om je timeline op je wearable te raadplegen. Het duurt best een tijdje totdat je mentions of timeline op je smartwatch zijn ingeladen. Toch zijn de mogelijkheden ook hierin weer erg uitgebreid. Je kan vanaf je pols een tweet sturen, een tweet beantwoorden, als favoriet bestempelen of retweeten.

Tweetings Android Wear

Conclusie

Ikzelf was altijd erg gehecht aan de Twitter-app Plume, welke eerst door het leven ging onder de naam Touiteur. Sinds deze app heb ik een groot aantal Twitter-apps geprobeerd. Talon was leuk, maar raakte ik op een gegeven moment op uitgekeken. Toen viel mijn oog op Tweetings.

Tweetings Android

De applicatie kost €3,33 en ik na een week nog steeds geen spijt van mijn aankoop. Dit bedrag is Tweetings meer dan waard. Het aantal mogelijkheden en instellingen is ongekend. Met de laatste update is verder ondersteuning voor Twitter Video toegevoegd en ook zijn GIF’jes nu af te spelen in Tweetings. Dat de videodienst van Twitter nu al geïntegreerd is, is opvallend. Tweetings is hiermee een van de eerste. Ik ga er dus vanuit dat deze app nog vaak nuttige updates zal ontvangen.

Deze review is geheel onafhankelijk geschreven. Toch is de Tweetings review een heel stuk langer. Mijn enthousiasme over Tweetings is zo groot, dat deze applicatie zeker uitgebreid aan bod moest komen. Welke Twitter-app gebruik jij het liefst?

Tweetings for Twitter
Tweetings for Twitter
Ontwikkelaar: RBD Solutions Limited
Prijs: € 2,49
Tweetings
 • 9.7/10
  Vormgeving - 9.7/10
 • 9.6/10
  Gebruiksvriendelijkheid - 9.6/10
 • 9.9/10
  Mogelijkheden - 9.9/10
 • 9.1/10
  Snelheid - 9.1/10
 • 9.5/10
  Privacy - 9.5/10
9.6/10

Beoordeling

Pluspunten

 • Enorm uitgebreid
 • Strak (Material) design
 • Handige functies zoals split-tweet, Do not disturb en bewerken van tweets
 • Android Wear ondersteuning
 • Geen onnodige permissies

Minpunten

 • Notificatie-instellingen niet per account afzonderlijk in te stellen
 • Niet in het Nederlands (echter is er een mogelijkheid om deel te nemen aan vertaal-programma van Tweetings)

Lees ook

Reageer op dit artikel