20.000 populaire applicaties bevatten mogelijk adware

Uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Lookout blijkt dat 20.000 populaire apps adware bevatten. Het gaat hierbij om applicaties die niet via de officiële wegen zijn verspreid, vaak als losse APK of via alternatieve downloadwinkels.

Onschuldige app blijkt gevaarlijk

Het bedrijf ontdekte dat ruim 20.000 apps waaronder Candy Crush, Facebook, Snapchat en WhatsApp schadelijke software bevatten. Deze software is door kwaadwillenden toegevoegd aan het installatiebestand en vervolgens verspreid als bijvoorbeeld APK-bestand. De adware die op het toestel van het slachtoffer wordt geïnstalleerd zorgt ervoor dat de app systeem toegang krijgt. Vervolgens is het vrijwel onmogelijk om de geïnstalleerde adware te verwijderen omdat het zich tussen andere systeembestanden heeft genesteld.

De applicaties lijken op het eerste oog volledig functioneel maar kunnen op de achtergrond allerlei extra software downloaden en taken uitvoeren. Ook worden er in de applicaties ineens advertenties getoond, waar die voorheen niet aanwezig waren. Zonder dat je het doorhebt gaat je smartphone of tablet een eigen leven leiden. Volgens Lookout is het een gevaarlijke trend want de adware is alleen door professionals of de fabrikant te verwijderen. Voor sommige gebruikers zit er niets anders op dan een nieuw toestel te kopen.

Let dus goed op bij het installeren van APK-bestanden en download populaire apps alleen vanuit de officiële Google Play Store. Vooral dat laatste zal ervoor zorgen dat je vrijwel geen risico loopt.

Bron
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel