Consumentenbond dient klacht in tegen Google over gebruik locatiegegevens

De Nederlandse Consumentenbond heeft een klacht ingediend tegen Google. Dit heeft de bond gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Volgens de Consumentenbond verzamelt Google de locatiegegevens van Android-gebruikers op een manier die de bond in het verkeerde keelgat is geschoten.

Klacht tegen Google

De Consumentenbond heeft een officiële klacht ingediend bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Google zou volgens de bond gebruikers manipuleren door cruciale informatie te verbergen. Ook zou Google zich schuldig maken aan het gebruik van sturende knoppen. Dit zou in strijd zijn met de wet en zorgt ervoor dat gebruikers geen vrije, specifieke, geïnformeerde en ondubbelzinnige toestemming geven voor het verzamelen en gebruiken van locatiegegevens, zo meldt de Consumentenbond.

Samen met de bond in Nederland is de klacht onderdeel van een gezamenlijke actie met andere consumentenorganisaties in Europa. Er wordt samengewerkt met de Noorse, Zweedse en Tsjechische consumentenbond. Uit onderzoek van het Noorse Forbrukerrådet zou Google gebruikers richting het inschakelen van locatiegeschiedenis sturen. Ook worden gegevens verzameld via de optie ‘Web & App activiteit’ in Android.

Android locatieservices

In het statement van de bond staat dat het merendeel van de Android-gebruikers zich niet bewust zouden zijn van het bijhouden van de locatie. Op verschillende manieren wordt door Google de locatiegegevens verzameld, waaronder via de twee bovengenoemde opties. Het is niet de eerste keer dat Google in opspraak komt rondom het verzamelen van locatiegegevens. Dit was in november vorig jaar al, en deze zomer kwam opnieuw de zaak aan het licht. In ons artikel kun je vinden hoe je het bijhouden van je locatie in Android écht uitschakelt.

Google zou de onderzoeksresultaten uit Noorwegen doornemen. Daarbij heeft Google eerder ook al aangegeven dat het gebruikers ook moet helpen met locatiegeschiedenis. Denk aan het geven van reisadvies naar bijvoorbeeld je werk, het weer en andere functies.

Lees ook

Reageer op dit artikel