Consumentenbond onderzoek: ‘updatebeleid Android-smartphones nog altijd belabberd’

De Consumentenbond heeft wederom onderzoek gedaan naar het updatebeleid van smartphone-fabrikanten. Volgens het onderzoek is slechts 22 procent van de onderzochte toestellen ‘bij de tijd’. Een schokkende conclusie.

Consumentenbond onderzoekt smartphone-updates

Dat veel fabrikanten nog altijd moeite hebben om een fatsoenlijk updatebeleid op te stellen, bleek al uit onze uitgebreide opinie. Het uitbrengen van software-updates (voornamelijk beveiligingsupdates) is belangrijker dan ooit. In de periode van 19 tot en met 25 februari 2018 heeft de Consumentenbond actuele toestellen onderzocht op security-patches.

consumentenbond onderzoek updates maart 2018

Uit het onderzoek blijkt dat 6 procent van de toestellen over beveiligingsupdate februari 2018 beschikt en 22 procent over de update van januari. Bij één derde van de toestellen (34%) is de beveiligingsupdate een half jaar of ouder. In 15 procent van de gevallen is de patch-datum niet zichtbaar. Volgens de Consumentenbond is dit vooral bij Wiko en Huawei het geval. Echter doet Alcatel het niet heel veel beter. In ons opiniestuk gaven we LG al kritiek omdat het inconsequent omgaat met het uitbrengen van updates. Over LG rept de bond met geen woord, vreemd genoeg.

Nokia is nieuw, terug op de markt met Android en komt goed uit de bus als er gekeken wordt naar het updatebeleid, iets waarin wij de mening delen. Ook de Pixel- en Nexus-toestellen worden nog goed bijgehouden met security-patches. Verder zijn de Galaxy S8, de Xperia XZ1 en Xperia XZ Premium onderzocht. Daarbij was de bond positief over de General Mobile GM 5 Plus. Overigens is de kans dat je besmet raakt niet enorm groot als je niet zomaar bestanden/apps buiten de Play Store installeert en downloadt. Maar als het fout gaat, kan dit vergaande gevolgen hebben.

Samsung Galaxy S8+ review

Samsung

De Consumentenbond heeft op 26 maart een rechtszaak gepland staan tegen Samsung. De bond heeft het merk voor de rechter gesleept omdat het updatebeleid niet voldoende zou zijn. Merkwaardig vonden we daarbij dat de bond het advies gaf om geen Galaxy S7 meer aan te schaffen, enige tijd geleden. In onze ogen is het voor de bond op deze manier goedkoop scoren, want Samsung belooft minimaal twee jaar updates. En dat blijkt ook, want zelfs de Galaxy S6 ontvangt nog beveiligingsupdates.

Samsung is de laatste tijd juist goed bezig. De Consumentenbond benadrukt dat het zich in eerste instantie wil richten op Samsung. Echter is het nog maar de vraag of fabrikanten onder de indruk zijn van een uitspraak in ons kleine land. Voor grote fabrikanten is Nederland doorgaans geen heel belangrijke markt. We gaan het meemaken.

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend

Lees ook

Reageer op dit artikel