Consumentenbond waarschuwt voor Onavo Protect beveiligings-app van Facebook

De Consumentenbond heeft een waarschuwing gepubliceerd waarin de bond adviseert om Onavo Protect niet te gebruiken. Onavo is onderdeel van Facebook, en sinds een aantal weken wordt de applicatie actief aangeprezen op het sociale netwerk. Met de app zou juist je privacy gewaarborgd moeten zijn maar het tegendeel is waar.

Verzameldrift van privacy app

Onavo Protect zet een beveiligde VPN-verbinding op naar servers van het bedrijf. Dit doet de dienst om je te beschermen tegen kwaadaardige content of afluisteren op publieke netwerken. Echter wie de uitgebreide privacy policy leest kan opmerken dat Facebook constant het verkeer inspecteert en deelt met derden zoals advertentiepartijen. In de korte variant van de policy staat geen woord over deze verzameldrift. De meeste VPN-providers sturen de data rechtstreeks door zonder deze eerst te inspecteren.

Onavo Facebook

In een reactie op het bericht van de Consumentenbond laat Facebook weten dat het data onderzoekt om zo kwaadwillende personen te detecteren en patronen van normale gebruikers vast te leggen. Vermoedelijk om het Facebook netwerk beter te beschermen tegen hackers. Vooral de manier waarop Facebook promotie maakt voor de app is misleidend volgens de Consumentenbond, er luistert immers gewoon iemand mee.

Lees ook

Reageer op dit artikel