Ergernis over filmen bij concerten onderzocht; smartphonegebruik aan banden?

Zoek je filmpjes van een concert van 10-15 jaar geleden, dan heb je mazzel als er filmpjes van zijn te vinden. Inmiddels is dat wel anders en is op YouTube ieder nummer uit meerdere hoeken terug te vinden. Uit onderzoek blijkt dat een meerderheid het irritant vindt als er gefilmd wordt bij een concert door bezoekers.

Filmen bij concerten

Eventbrite, een ticketplatform, heeft onder 500 Nederlandse concertgangers een onderzoek gedaan naar het gebruik van de smartphone tijdens een concert. Onder de groep bezoekers heerst verdeeldheid over wat ze vinden, van het gebruik van een telefoon tijdens een concert. Iets meer dan de helft, 51,6 procent, geeft aan zich te ergeren aan bezoekers die hun smartphone erbij pakken, bijvoorbeeld om een concert te filmen. Zo’n 48,4 procent geeft aan er geen moeite mee te hebben. Toch geeft 64 procent aan zelf weleens video’s of foto’s te maken tijdens een optreden.

Het is de veranderende tijd, waarin smartphones meer dan ooit onderdeel zijn van ons leven. Uit het onderzoek blijkt dat bijna 24 procent aangeeft dat ze meer hadden moeten genieten van een optreden, in plaats van bezig te zijn met de telefoon. Een derde van de ondervraagden geeft aan dat het een goed idee zou zijn om de telefoon bijvoorbeeld op vliegtuigmodus te zetten. Zo’n 33 procent geeft aan dat het een goed idee zou zijn als bezoekers gevraagd zouden worden om geen opnamen te maken. Een verbod op smartphones tijdens een concert ziet een meerderheid (11,6 procent) niet zitten.

smartphone concert

Verschillende artiesten hebben tijdens hun optreden het publiek al benaderd om van het concert te genieten zonder smartphone. Onder andere Adele heeft dit eerder gedaan. Toch zijn er ook artiesten die het juist heel luchtig oppakken. Zij gaan helemaal mee in het filmen van concerten. Voorlopig is er niks bekend om het daadwerkelijk aan banden te leggen.

En jij?

Nagenieten moet kunnen, toch? Film jij tijdens concerten?

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel