Eufy RoboVac 35C review: enthousiaste robotstofzuiger met interessant prijskaartje

Anker Innovations kwam onlangs met de introductie van een nieuwe robotstofzuiger; de Eufy RoboVac 35C. Dit vrij lage, mooie model moet je vloer thuis schoonhouden en werkt op spraak en ook met een app. DroidApp heeft hem getest, onze bevindingen lees je in de RoboVac 35C review.

Eufy RoboVac 35C

De markt van robotstofzuigers is de afgelopen tijd verder gegroeid. We bespraken op DroidApp eerder al de Samsung PowerBot Smart Control, en nu is het de beurt aan de nieuwe Eufy RoboVac 35C van Anker. In de afgelopen weken mocht deze stofzuiger de vloeren van mijn huis onderhouden. Altijd handig, zeker als je ook een kat hebt lopen. Daarbij kan dit apparaat overweg met spraakassistenten zoals de Google Assistent en Alexa.

Eufy RoboVac 35C ervaringen

Toen de robotstofzuiger als nieuwe innovatie in de winkels kwam te liggen, waren de prijzen torenhoog. Nog altijd heb je hele dure robotstofzuigers, maar er komen steeds vaker betaalbare alternatieven op de markt. Dat bewijst Anker ook met deze Eufy RoboVac 35C welke voor zo’n 229 euro van jou kan zijn. Wij hebben hem getest en onze bevindingen lees je in de Eufy RoboVac 35C review.

Verkooppakket

De Eufy RoboVac 35C wordt geleverd in een grote doos en daarin vind je alles om aan de slag te gaan met de robotstofzuiger. In het pakket vind je naast de stofzuiger zelf ook het oplaadstation met adapter, een afstandsbediening inclusief batterijen, viermaal zijborstels (waarvan er twee reserve zijn), een extra zogenoemd ‘high performance’ filter en een extra ‘foam’ filter. We vinden ook een hulpstuk met kam en borsteltje waarmee je het apparaat verder kunt schoonmaken. Tevens worden er vijf kabelbinders (tiewraps) meegeleverd.

Ook levert Anker een twee meter lange strip mee om gebieden af te schermen, waar de RoboVac niet mag komen. Deze is magnetisch, waardoor je hem bijvoorbeeld op de deurpost kunt laten ‘vastplakken’. Een andere optie is om hem met dubbelzijdig plakband te bevestigen; hier worden ook twee stukjes van meegeleverd door Anker. Voor het bedrag van deze robotstofzuiger is het pakket zeer uitgebreid te noemen. Het laadstation is vrij licht, waardoor het zich makkelijk laat verplaatsen; ook wel eens als de stofzuiger er tegenaan rijdt.

Eufy RoboVac 35C review

Het ontwerp

Anker heeft de Eufy RoboVac 35C voorzien van een netjes design waarbij aan de bovenkant de robotstofzuiger van aanraaktoetsen is voorzien. Voordat je deze kunt bedienen dien je wel de hoofdschakelaar aan de onderzijde op ‘on’ te zetten. Overigens kun je de Eufy ook met de afstandsbediening bedienen, of via de app; waar we later in de RoboVac 35C review nog op terug zullen komen. Aan de voorzijde heeft het apparaat een brede infraroodsensor waarmee voorkomen moet worden dat de RoboVac tegen je mooie meubels rijdt en waarmee het dus obstakels kan herkennen.

Eufy RoboVac 35C toetsen

De bovenkant van de Eufy RoboVac 35C geeft je toegang tot een aantal opties. Je kunt kiezen om de schoonmaakbeurt te starten of te pauzeren, gericht schoon te maken of om hem terug te sturen naar zijn oplaadstation om hem op te laden. Op de afstandsbediening zitten er nog een paar opties bij; om de zuigkracht te verhogen, om de randenreiniging te starten (handig voor hoeken) en om een snelle reiniging te starten. De randenreiniging zorgt ervoor dat de RoboVac langs de muren rijdt en in 20 minuten de randen schoonmaakt. Bij ‘gericht schoonmaken’ wordt een specifiek gebied in een spiraalvormig patroon grondig schoongemaakt; wat handig kan zijn als je op een plek veel vuil of stof hebt liggen.

Eufy RoboVac 35C afstandsbediening

Aan de onderkant zitten verschillende onderdelen. Allereerst zitten hier aan de voorkant de twee borstels. Vooraan zit ook het roterende wieltje waarmee de robotstofzuiger zichzelf kan sturen. De grotere wielen voor voor- en achteruit bevinden zich achter deze borstels. In het midden is de grote opening te vinden voor het opvangen van het stof waarbij het ook naar binnen wordt gezogen.

Eufy RoboVac 35C onderkant

Stofzuigen en schoonmaken

Dankzij een hoogte van nog geen 8 centimeter, gaat de stofzuiger makkelijk overal onderdoor. En dat zien we ook in de praktijk terug. Onder het bed, bank kast of stoel is geen probleem. Wat meer een probleem op lijkt te leveren is de eetkamerstoel met ijzeren stangen op de grond. De RoboVac gaat met vol enthousiasme af op de stoel, rijdt zichzelf vast en blijft een tijdje daar hangen, om vervolgens dan pas de schoonmaakbeurt te hervatten. Ook ziet het apparaat je tenen vaak over het hoofd als je je voeten op de vloer hebt staan.

Eufy RoboVac 35C test

Het vloerkleed vormt geen obstakel voor de robotstofzuiger. Als we de handleiding bekijken, raadt de fabrikant af om de RoboVac niet te gebruiken op vloerkleden dikker dan 26 millimeter. Tevens is er BoostIQ, waarmee de zuigkracht automatisch verhoogd wordt als het apparaat van mening is dat er voor het schoonmaken meer kracht nodig is. Dit kan handig zijn wanneer er bijvoorbeeld veel vuil op de vloer ligt.

Eufy RoboVac 35C

De Eufy RoboVac 35C gaat heel enthousiast te werk, zonder dat het overdreven veel herrie maakt. Dat viel me direct al in het begin op. Naarmate de opvangbak voller zit, neemt de geluidsproductie wel iets toe. De opvangbak waarin het stof en vuil wordt verzameld bevindt zich aan de achterkant en in een huis met een oppervlakte van 50-70 m2 kan je er zeker meerdere keren mee stofzuigen voordat het bakje vol zit. Het beste is om na iedere schoonmaakronde het bakje leeg te kieperen in de vuilnisbak. Dit gaat heel gemakkelijk. De filters kun je schoonmaken met de meegeleverde borstel.

Eufy RoboVac 35C stofbak

De praktijk

We gaven in de vorige alinea van de Eufy RoboVac 35C review al aan dat het apparaat erg enthousiast te werk gaat. Dat is positief, maar heeft ook een kleine aantekening. Hij dendert soms op ‘volle snelheid’, wat overigens niet heel hard is, op meubels af die hij niet ziet. Om dikke tafelpoten gaat hij rustig heen en ook de muur herkent hij, maar dunnere stoelpoten ziet hij niet (altijd). Voor schade heeft de RoboVac gelukkig nog niet gezorgd.

Eufy RoboVac 35C design

Dat deze robotstofzuiger van Anker net wat minder nauwkeurig te werk gaat dan de duurdere robotstofzuigers wordt duidelijk in de praktijk. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de (duurdere) eerder geteste PowerBot van Samsung, rijdt deze zigzag door het huis, zonder kennis van route en zonder dat de indeling van het huis onthouden wordt. Ik uit ervaring van sommige andere merken dat dit een nadeel is; omdat hij dan hele stukken overslaat, maar dat lijkt bij de Eufy RoboVac 35C niet het geval. Voordeel is ook dat, omdat hij geen objecten onthoud, je zonder problemen een keer wat kunt verplaatsen in huis. Bij sommige duurdere robotstofzuigers snappen ze dan de indeling van je huis niet meer, waardoor hij opnieuw moet ‘inleren’.

Eufy RoboVac 35C robotstofzuiger

Deze doet alles keurig, al kiest hij altijd wel een erg onlogische route; van de keuken naar de gang. Als hij dan de gang half heeft gedaan weer terug naar de woonkamer, om vervolgens ook maar even de keuken mee te pakken. Het is fascinerend om te zien; maar na onze eindcontrole moeten we concluderen dat hij doorgaans al het vuil heeft meegenomen.

We zijn onder de indruk van de accuduur. Na 1,5 uur stofzuigen gaat hij terug naar zijn oplaadstation. Dit is langer dan gemiddeld. Hoewel de handleiding aangeeft dat het teruggaat naar zijn dock als hij klaar is met stofzuigen; hebben we daar onze vraagtekens bij. De RoboVac is namelijk zo enthousiast, dat hij nooit stopt; ook al betrappen we hem op het feit dat het apparaat al meermaals op een bepaalde plek is geweest. Groot voordeel van deze stofzuiger; we hebben hem nog nooit hopeloos ergens zien wachten totdat wij hem naar het station brachten. Deze Eufy is dan wat dommer dan de dure stofzuigers; hij vindt altijd zijn weg terug naar huis. Dat is zelfs bij de dure robozuigers niet altijd het geval.

Eufy RoboVac 35C review

Dat de Eufy enthousiast is, merken we ook aan andere dingen. Losliggende kabels, bijvoorbeeld van de oplader van je laptop, daar gaat de RoboVac enthousiast mee aan de haal. Dikkere kabels sleept hij soms door de kamer, dunnere kabels raken verstrikt in de borstels. Hij zal het niet snel slopen, maar hij stopt wel met zijn werkzaamheden. Je moet hem dan even helpen. Het is dus aan te raden om losliggende kabels goed op te bergen.

Na een maand zien we wel dat de borstelharen niet allemaal meer recht naar voren staan. De fabrikant raadt aan iedere 3-6 maanden de borstels te vervangen. De borstelrol zou iedere 6-12 maanden vervangen moeten worden en de filters iedere twee maanden. Twee filters kosten zo’n 20,00 euro, een borstelrol zo’n 30,00 euro en de zijborstels ongeveer 20,00 euro. Of het echt nodig is om deze om de zoveel tijd te vervangen moet zich in de praktijk uitwijzen. Dit is namelijk ook nog afhankelijk van hoe vaak je hem gebruikt; en volgens mij kun je hier prima zelf in schuiven. Voordeel van de robotstofzuiger is dat er geen stofzuigerzak in hoeft.

Eufy RoboVac 35C

Google Assistent

De robotstofzuiger heeft ondersteuning voor spraakcommando’s via Alexa of de Google Assistent. We hebben de RoboVac 35C getest met spraakbesturing via de Google Assistent en dit werkt prima. Je kunt hem laten pauzeren met schoonmaken, terug laten gaan naar zijn oplaaddock of vragen waar hij uithangt; waarna hij een geluid laat horen. Echter is het instellen even puzzelen. Het lukte ons maar niet om te ‘praten met RoboVac’. Wat blijkt, bij de taalinstellingen van je Google Assistent moet Engels als secundaire taal ingesteld zijn, naast Nederlands. Pas dan wordt hij gekoppeld.

Eufy RoboVac 35C app

Eufy app

Je kunt de Eufy RoboVac niet alleen bedienen met de knoppen op het apparaat zelf, of met de afstandsbediening. Er is ook een eufyHome app. De vormgeving van de applicatie ziet er erg goed uit en wijst zich vanzelf. Op het startscherm zie je de gekoppelde apparaten. Eenmaal de robotstofzuiger aangetikt, zie je onder andere het batterijniveau, het bedieningspaneel om de stofzuiger handmatig te bedienen, het kiezen van verschillende modi en bijvoorbeeld het vinden van de stofzuiger.

Een andere optie die we tegenkomen is ‘Schema’. Zoals de naam al aangeeft kun je in de eufyHome app een schema maken waarbij je de schoonmaakmomenten in kunt plannen. Dit kan maximaal eenmaal per dag, waarbij je zelf de tijd kunt kiezen, tot op de minuut nauwkeurig. Persoonlijk vind ik het jammer dat je niet een eenmalige schoonmaakbeurt kunt inplannen voor een dag; iets wat bij de app van Samsung wel mogelijk is. Wanneer de stofzuiger zichzelf heeft klemgereden of dergelijke, krijg je hiervan een notificatie op je smartphone.

Eufy RoboVac 35C app

Beoordeling

Een robotstofzuiger wordt nog steeds vaak als ‘leuke gadget’ gezien, met een erg hoge prijs. Nog steeds blijf ik bij mijn oordeel dat een robotstofzuiger de normale stofzuiger niet kan vervangen, maar het blijft een erg prettige aanvulling. Zeker als je huisdieren in huis hebt zoals een kat.

Ondanks dat de Eufy RoboVac 35C niet over een camera of routebepaling beschikt, neemt hij doorgaans alle plekken in huis voldoende mee. Wel kan het altijd een keer voorkomen dat hij een gedeelte overslaat. Anker levert een erg compleet pakket mee, inclusief reserve onderdelen waarmee je voorlopig prima mee uit de voeten kunt. Tijdens het stofzuigen kun je nog prima een telefoongesprek voeren en de RoboVac heeft uitgebreide mogelijkheden. Daar staat ook nog een schappelijke prijs van zo’n 230-250 euro tegenover. Voor dat geld heb je een prima robotstofzuiger die een mooie aanvulling is in het huishouden, met een erg goede accuduur.

Je kunt de Eufy RoboVac 35C kopen voor 229 euro zonder magneetstrip of 249 euro met magneetstrip bij Coolblue.

Eufy RoboVac 35C
 • 8/10
  Vormgeving - 8.0/10
 • 8/10
  Gebruiksvriendelijkheid - 8.0/10
 • 8.5/10
  Mogelijkheden - 8.5/10
 • 8.6/10
  Prijs-kwaliteitverhouding - 8.6/10
8.3/10

Beoordeling

Pluspunten

 • Accuduur
 • Eindigt netjes in oplaadstation
 • Compleet pakkket
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding

Minpunten

 • Wat moeite met lage objecten zoals tenen of lage stoelpoten
 • Onlogische routes, waardoor programma langer duurt

Lees ook

Reageer op dit artikel