Tile Bluetooth-tracker review: ideale gadget voor als je altijd wat kwijt bent

Je wilt de deur uit, maar waar liggen je sleutels ook alweer? Of niet te vergeten; je smartphone. Ben je iemand die het lastig vindt spullen terug te vinden, dan is ‘Tile’ een ideale gadget, die je helpt met het terugvinden van je spullen. Wij testen de handige accessoire.

Tile review

Tile is een Bluetooth-tracker waarmee je je spullen weer snel kunt terugvinden. Het product heeft zijn oorsprong gevonden op Kickstarter, waarbij het inmiddels uitgegroeid is tot een product dat je ‘gewoon’ in de winkel kunt kopen. Voor een paar tientjes hoef je voortaan niet meer je huis te doorzoeken, op zoek naar bijvoorbeeld je sleutels of portemonnee. Wij hebben in de afgelopen weken de Tile Sport uitgebreid kunnen testen. Echter is de werking van de verschillende modellen hetzelfde. Zo is er ook de Tile Style, die enkel een andere vormgeving heeft.

Tile Sport review

Wat is Tile?

Tile is een accessoire waarmee je je sleutelbos, portemonnee of iets anders terug kunt vinden. Een voordeel van Tile is dat het twee richtingen op werkt; mocht je wel je sleutelbos in handen hebben, maar niet je smartphone kunnen vinden, kun je die op die manier ook terugvinden. Hiervoor druk je twee keer op de “Tileknop” op de gadget. Je telefoon begint vervolgens te rinkelen.

Om dit mogelijk te maken dien je je smartphone te koppelen met de Tile. Dit gebeurt via de gebruiksvriendelijke Tile app. Hier stel je de Tile in, geef je een naam, icoontje en kies je één van de vooraf geïnstalleerde (monotone) ringtones. We komen verder in onze Tile review uitgebreider terug op de app.

Tile

Als we Tile mogen geloven, zijn we gemiddeld 60 uur per jaar op zoek naar onze spullen. Tile moet er voor zorgen dat we niet meer eindeloos hoeven zoeken naar onze spullen. De Sport die wij testen, is bedoeld om aan je sleutelbos te hangen. Daarbij zijn er ook Tiles om bijvoorbeeld in je portemonnee te doen; dat kan weliswaar met de Style of Sport ook, maar die zijn dan vrij dik.

De Tile Style en Sport vallen onder de Pro-series. Hierbij is er een Bluetooth-bereik van circa 60 meter. Deze zul je echter alleen bereiken als er geen hindernissen (zoals muren) tussen zitten. Hij is IP68-gecertificeerd waardoor het waterproof is tot 1,5 meter diepte voor een periode van maximaal 30 minuten.

Tile review

Tile app

De applicatie is onmisbaar voor de werking van de Tile. Het koppelen en instellen van de Tile gaat snel en laat zich zonder problemen vanzelf wijzen. Je kunt via de app ook meerdere Tile gadgets koppelen. Op het startscherm zie je de verbonden Tiles en je toestel. Om de app te gebruiken dien je een account aan te maken.

Vanuit de app kun je je sleutelbos weer terug vinden door op ‘find’ te drukken. Niet veel tellen later klinkt de ingestelde ‘beltoon’ uit je Tile. Tevens kun je via de app zien waar de Tile voor het laatst is geweest; hiervoor maakt het gebruik van de locatie.

Het is tevens mogelijk om een Tile te delen met een vriend(in), familielid of iemand anders. Zo kan diegene ook je Tile vinden. Bij ieder ingestelde Tile kun je verschillende dingen aanpassen, en ook het volume van de ringtone. Er is keuze uit twee volume-standen. Mocht je je telefoon kwijt zijn, dan maakt het niet uit of je toestel op stil staat. Als je je telefoon hebt gevonden en bijvoorbeeld de vingerafdrukscanner aanraakt of op ‘found it’ klikt, stopt het geluid.

Community

Een ander sterk punt van Tile is de community. Wanneer je je Tile (met bijvoorbeeld je sleutels, portemonnee en dergelijke) kwijt bent, kan de community je helpen met het terugvinden van je spullen. De bedenkers geven aan dat de privacy hierbij gewaarborgd blijft. Als een andere Tile-gebruiker in de buurt is van jouw bezit met een Tile, krijg je hiervan een melding met de locatie. Je ziet niet wie je Tile heeft gespot. Je hoeft hiervoor in de app alleen maar ‘Notify when found’ te kiezen.

Over de gadget

De Tile Sport en Style zijn beiden voorzien van een net afgewerkte behuizing. Het apparaatje voelt degelijk en heeft afgeronde hoeken zodat hij niet prikt als hij bijvoorbeeld in je broekzak zit. Wat nadelig is, is dat de Tile een geïntegreerde batterij heeft en dus niet verwisselbaar is. De Tile zou voor 99 procent recyclebaar zijn. Tevens zou de accu het een jaar uit moeten houden en krijg je daarna een seintje van de bedenkers, dat de batterij aan vervanging toe is. Je kunt dan naar eigen zeggen ‘voor een lagere prijs’ gebruik maken van het reTile programma en voor een lagere prijs een nieuwe ontvangen. Deze prijs is niet helemaal duidelijk, maar ze beloven tot maximaal 40 procent korting.

De Tile Sport en Style kosten elk 35,99 euro per stuk. Je kunt voor 59,99 euro een duo-pack bestellen waarbij je dus twee Tiles hebt. Het is een erg gebruiksvriendelijke gadget en zeker een uitkomst voor degenen die met regelmaat zijn of haar sleutels, portemonnee of telefoon kwijt is.

Je kunt de Tile direct bestellen bij: Coolblue en Bol.com.

Winactie

Samen met Tile mogen we één Tile Style weggeven. Hiervoor hoef je alleen maar deel te nemen aan de Tile winactie. Je kunt deelnemen met de winactie tot 30-04-2018 23:59 uur.

De winactie is inmiddels afgelopen. Je kunt niet meer meedoen.

Tile Pro
 • 9/10
  Gebruiksgemak - 9.0/10
 • 8.5/10
  Vormgeving - 8.5/10
 • 8/10
  Mogelijkheden - 8.0/10
 • 7.5/10
  Prijs-kwaliteitverhouding - 7.5/10
8.3/10

Beoordeling

Pluspunten

 • Werkt twee richtingen op
 • Tile met meerdere mensen te delen
 • Tile Community
 • Werkt met Android en iOS

Minpunten

 • Batterij niet verwisselbaar
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel