Oral-B Genius 9000 review: tandenpoetsen ‘met je smartphone’

Een tandenborstel is een tandenborstel zou je denken. Bij Oral-B denken ze daar heel anders over. Samen met fabrikant Braun hebben ze de Oral-B Genius 9000 Cross Action op de markt gebracht. Deze super-de-luxe tandenborstel brengt het tandenpoetsen naar een hoger niveau; compleet met app en nauwkeurige videoherkenning. We testen de uitgebreide tandenborstel vol mogelijkheden in de Oral-B Genius 9000 review.

Oral-B Genius 9000 tandenborstel

De tijd dat we met de hand onze tanden poetste ligt voor veel mensen al even achter ons. Sinds de jaren negentig maken we gebruik van de elektrische tandenborstel zoals we die nu kennen. De elektrische tandenborstel is niet nieuw, maar met de Oral-B Genius 9000 wordt de manier van tanden poetsen wel naar een compleet ander niveau gebracht. Tanden poetsen 2.0, zo kunnen we het poetsen van de tanden met de Genius 9000 omschrijven. In de afgelopen weken hebben we ons gebit verzorgd met de nieuwe Oral-B tandenborstel. Onze ervaringen lees je in deze review.

De Oral-B Genius-serie werd aangekondigd tijdens het Mobile World Congress in Barcelona, eerder dit jaar. Je poetst voortaan je tanden met behulp van een app, zo is de gedachte achter deze hypermoderne tandenborstel. De tandenborstel ziet er niet alleen mooi vormgegeven uit, het zit boordevol opties en mogelijkheden die we in deze test zullen bespreken.

Oral-B Genius 9000

Verkooppakket

Een tandenborstel van €19,99 zit in een hele andere verpakking dan een tandenborstel van €299,99. Dat bewijst ook de Genius 9000. We openen de grote doos en direct valt op dat we niet met een ‘standaard’ tandenborstel te maken hebben.

Oral-B Genius 9000 reisetui

We vinden in de doos verschillende nuttige accessoires, naast de tandenborstel zelf. Er is een houder voor vier opzetborstels, die overigens ook meegeleverd worden. Er is een reisetui van plastic waarin je je tandenborstel en opzetborstels kunt opbergen. Via de USB-poort aan de onderzijde kun je je telefoon opladen(!). Het reisetui bevat een deel voor je tandenborstel en borstel. Er is ook een ruimte om je smartphone in de houder neer te zetten. Er wordt om de tandenborstel in het reisetui en de smartphone van stroom te voorzien een stekker meegeleverd.

In de doos is ook de bekende houder voor je tandenborstel te vinden. De houder kan je direct ook in de houder voor de borstels klikken. Een andere accessoire die meegeleverd wordt is de smartphone-houder met zuignap. Deze kan je op je spiegel bevestigen waardoor je de poetsdetectie kunt gebruiken. Ook vinden we uitgebreide documentatie terug in de doos van de Oral-B Genius 9000. De smartphone-houder laat zich stevig bevestigen op je spiegel en laat ook je telefoon er niet zomaar uitglijden. Wel zijn de klemmetjes zo sterk dat je aardig wat kracht moet zetten om je telefoon er weer uit te krijgen.

Oral-B Genius 9000 opzetborstel

De tandenborstel

De tandenborstel zelf is een stijlvol vormgegeven apparaat met verschillende lampen en knopjes. Onder de opzetborstel is er de ‘Smart Ring’. Deze ring licht op tijdens het poetsen in het wit. Wanneer je te hard drukt tijdens het poetsen zal deze gedurende die tijd rood oplichten. Bij een blauw lampje is de Bluetooth-verbinding tussen de telefoon en de borstel tot stand gebracht. Via de Oral-B app kan je ook je eigen kleur instellen voor het gebruik. Zodra de poetstijd verstreken is, of wanneer het tijd is om van positie te veranderen zal de Smart Ring knipperen.

De grip van de Oral-B Genius 9000 is goed en hij ligt prettig in de hand. Via de pijltjes-toets onder de in/uit-schakelaar kan een andere poetsstand gekozen worden. Zo kan je er voor kiezen om een naar eigen zeggen ‘ongelofelijk schoon gevoel te krijgen’ met de ‘ProClean stand’. Met Sensitive krijg je een zachte maar grondige reiniging voor de gevoelige zones. Met ‘3D White’ belooft Oral-B polijsten en met ‘Tandvlees verzorging’ krijg je een zachte massage van het tandvlees. Tot slot is er de tongreiniger. De naam van deze stand geeft al aan wat je kunt verwachten; het reinigt namelijk het oppervlak van de tong.

Oral-B Genius 9000 opzetborstel

Opzetborstels

Bij aankoop worden vijf verschillende opzetborstels meegeleverd zodat je voorlopig vooruit kunt. Iedere borstel heeft zijn eigen ‘specialiteit’. Zo is er een algemene borstel voor dagelijks gebruik, maar heb je ook een borstel die extra zachte borstelharen heeft. Met de zogenoemde ‘FlossAction’ borstel belooft Oral-B een verbeterde tandplakverwijdering tot diep tussen de tanden. Je kunt dus alle kanten op met de Oral-B Genius 9000.

Oral-B Genius 9000

De Oral-B app

De app is eigenlijk onmisbaar bij de Oral-B Genius 9000 tandenborstel. De eerste keer verbind je via Bluetooth je tandenborstel met de smartphone en kies je je eigen kleur. Je kunt instellen of de timer op- of af moet tellen. Wat jammer is aan de Oral-B app is dat je (slechts) één tandenborstel kunt koppelen voor één persoon. Mocht je dezelfde tandenborstel met meerdere (familie-)leden delen, dan heb je eigenlijk niet veel aan de app, omdat alleen van één persoon de resultaten bijgehouden worden. Wel kan je op meerdere toestellen de app installeren waarbij de tandenborstel synchroniseert met de app.

Leuk aan de applicatie is dat tijdens het tandenpoetsen je je niet hoeft te vervelen. Je ziet niet alleen wanneer het tijd is om over te gaan naar een ander gedeelte van de mond (als je de professionele stand gekozen hebt), maar ook hoeveel tijd er nog gepoetst moet worden. Daarnaast vind je in de app secties met het weer, kalender-items, nieuws, foto’s, citaten, tips, feiten en gemaakte foto’s en video’s. Deze worden tijdens het tandenpoetsen getoond en kan je eventueel per onderdeel uitschakelen.

Oral-B Genius 9000 app

Met de meldingen kan je instellen dat je een herinnering wilt krijgen als je opzetborstel aan vervanging toe is. Wanneer je de app een langere tijd niet met je tandenborstel hebt verbonden, dan zal ook hiervan een notificatie verschijnen op je smartphone.

Je persoonlijke poetsprestaties en statistieken kan je natuurlijk ook in de app vinden. Mocht je het leuk vinden, dan kan je deze resultaten ook delen met je vrienden op Facebook. Bij ‘activiteit’ zie je precies hoe je de afgelopen dagen, weken, maanden en over het geheel hebt gepoetst. Ook kan je na iedere poetsbeurt aangeven of je je mond hebt gespoeld, je tong hebt gereinigd en of je hebt geflost. Tot slot kan je je gegevens exporteren als PDF. Mocht je dit wensen dan kan je ook je poetsresultaten naar je eigen tandarts sturen.

Vorige week heeft Oral-B een update uitgebracht. Hiermee is een functie toegevoegd om je gegevens te synchroniseren met je online Oral-B account. Dit account is gratis aan te maken, en zo hoef je niet bang te zijn dat je poetshistorie verloren gaat. Een andere functie die is toegevoegd is om je Twitter-account te integreren in de app. Op deze manier krijg je tijdens het tandenpoetsen de meest recente tweets te zien.

Oral-B Genius 9000

Poetsuitdaging en positiedetectie

Met positiedetectie komt de smartphone-houder voor aan de spiegel van pas. Met behulp van de front-camera herkent de app hoe je poetst. Op deze manier kan je er vanuit gaan dat je geen enkele plek in je mond overslaat tijdens het poetsen. Het geeft ook aan wanneer het tijd is om van positie te wisselen.

Met de poetsuitdaging dien je in twee minuten tijd een zo hoog mogelijk percentage te behalen. Tijdens het poetsen krijg je een timer te zien en de plaatsen waar je met je borstel moet komen. Voor allebei deze standen moet je dus de smartphone in de houder plaatsen. Na een avondje stappen zie je dit misschien niet zitten en bij deze standen kan je dus niet even snel je tanden poetsen.

Oral-B Genius 9000 review

Dagelijks gebruik

‘Even snel je tanden poetsen’ is iets wat ik minder deed met de Oral-B Genius 9000. Waar ik net voor de twee minuten mijn ‘normale’ elektrische tandenborstel uit zou schakelen omdat ik klaar ben, maak ik bij de Genius die twee minuten altijd vol. Je gaat op een andere manier je tanden poetsen en je bent ook nauwkeuriger, zo is mijn ervaring na een aantal weken iedere dag poetsen. Ook maakt de tandenborstel mij veel meer bewust van het feit dat je niet te hard op je borstel moet drukken, maar dat een lichte aanraking ook absoluut voldoende is.

Zo nu en dan vergat ik om de applicatie op te starten alvorens ik begon met poetsen, maar dit is met de tandenborstel geen ramp. Je sessie wordt opgeslagen op de tandenborstel en wanneer je smartphone weer synchroniseert met de tandenborstel, wordt de data opgeslagen. Iets wat ik wel in de afgelopen weken heb gemist, is de mogelijkheid om handmatig een sessie toe te voegen, voor als je tussendoor hebt geflost of gespoeld.

Handig aan de verbinding met de app is dat je niet allemaal stappen hoeft te doorlopen om de timer te laten starten. De Oral-B app herkent het geluid van de tandenborstel en als de app actief is en je begint met tandenpoetsen, zal de sessie automatisch starten.

Oral-B Genius 9000

Uithoudingsvermogen

Het uithoudingsvermogen van de Oral-B Genius 9000 is prima. Waar de goedkopere tandenborstels al weer snel verlangen naar een stopcontact, kan je de Genius 9000 veel langer gebruiken. We hebben het nauwkeurig bijgehouden en konden 18 keer ruim twee minuten poetsen met de tandenborstel. Het opladen neemt een paar uur in beslag. Erg handig is dat je via de batterij-indicator precies weet wanneer hij leeg is en niet pas op het laatste moment er achter komt dat de accu vrijwel leeg is, en je poetsbeurt niet af kunt maken.

Beoordeling

Voor nog geen twintig euro staat er al een elektrische tandenborstel op het badkamerplankje. Maar waarom dan een prijs van 299 euro voor de Oral-B Genius 9000? Dit komt mede door de vele accessoires die meegeleverd worden. Denk aan de smartphone-houder, het veelzijdige reisetui en de houder voor de borstels. Alles voelt degelijk en stevig aan. Mocht je geen behoefte hebben aan de tongreiniging en met een borsteltje minder kunnen, dan heb je de Oral-B Genius 8000, die is vijftig euro goedkoper. Maar laten we eerlijk zijn; het is een hoop geld voor een tandenborstel.

De Oral-B Genius 9000 is verkrijgbaar in het zwart en wit voor een prijs van 299,99 euro bij Bol.com en Coolblue. De Genius 8000 is er voor 249,99 euro en is eveneens te koop bij Bol.com. (Inmiddels liggen de prijzen een heel stuk lager)

Oral-B Genius 9000
 • 7.7/10
  Gebruiksgemak - 7.7/10
 • 8/10
  Vormgeving - 8.0/10
 • 7.8/10
  Mogelijkheden - 7.8/10
 • 9/10
  Degelijkheid - 9.0/10
 • 7.5/10
  Prijs-kwaliteitsverhouding - 7.5/10
8/10

Beoordeling

Pluspunten

 • Uitgebreide tandenborstel
 • Koppeling met app
 • Accuduur
 • Je wordt bewust van beter tandenpoetsen
 • Compleet verkooppakket met bijvoorbeeld reisetui

Minpunten

 • Prijs
 • Aanvullende acties niet handmatig toe te voegen
 • Data wordt opgeslagen voor één persoon
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel