Geflopte proef met OV-chip mobiel stopt na testperiode van één jaar

Translink stopt na een proeftijd van ongeveer een jaar met de OV-chip mobiel. Met de proef werd gekeken in hoeverre de smartphone ook als OV-chipkaart gebruikt kan worden. Dat heeft geleid tot een aantal vernieuwde inzichten en heeft Translink doen besluiten de pilot te stoppen.

Proef eindigt over ruim één maand

Onder andere KPN en Vodafone namen deel aan de pilot samen met Translink. Bij de introductie van de nieuwe betaalmethode in het openbaar vervoer ging al veel mis. Zo werden aanmeldingen niet niet verwerkt, liepen betalingen mis en moesten negen ICT-systemen samenwerken. Dat leverde vorig jaar al veel problemen op, ook de directeur van Translink was ontevreden over het verloop van de proef.

OV-Chip Mobiel app

In juli vorig jaar telde de betaalmethode ongeveer 4700 gebruikers, op dit moment zijn dat er iets meer dan 8000 die de betaalmethode werkend hebben of wel eens hebben gebruikt. Bij gebruikers die eenmaal zijn aangemeld en zonder problemen kunnen reizen, geeft 87 procent het cijfer 7 of hoger voor de betaalmethode.

Door de vele problemen en de complexiteit van het systeem heeft Translink besloten om de proef niet verder voort te zetten. Samen met de telecompartners hebben zij wel vernieuwde inzichten gekregen die gebruikt kunnen worden bij de ontwikkeling van nieuwe betaalmiddelen in het OV. Gebruikers kunnen nog tot 15 juni gebruik maken van OV-chip mobiel, het overgebleven saldo wordt uiterlijk 30 juni teruggestort op de bankrekening van de gebruiker.

Lees ook

Reageer op dit artikel