Je smartphone als OV-Chipkaart: OV-Chip Mobiel volledig geflopt(?)

Het leek zo makkelijk, niet meer inchecken bij de bus of trein met je OV-Chipkaart, maar met je smartphone. In mei werd het startschot hiervoor gegeven. Echter noemt zelfs de baas het reizen met mobiel ‘waardeloos’. Er hebben slechts 4700 mensen gereisd op deze manier. Is het hiermee dan nu al geflopt?

OV Chip Mobiel werkt niet

Sinds 22 mei 2017 kunnen klanten van verschillende providers in het openbaar vervoer inchecken met hun smartphone. Al een week later werd bekend dat er een complete chaos was en KPN-klanten konden zich niet meer aanmelden. Andere klanten die gebruik hiervan konden maken zijn Vodafone-klanten, die overigens ook nog altijd problemen ondervinden. Bij zo’n 3-10 procent lukt het reizen met de OV-Chipkaart op de mobiel niet, zo meldt het AD.

OV-Chip Mobiel app

Aantal gebruikers

De nieuwste cijfers laten zien dat slechts 4702 mensen gebruik hebben gemaakt van OV Chip Mobiel. Dit terwijl de applicatie tussen de 10.000 en 50.000 keer gedownload is uit de Play Store. In totaal hebben de 4702 mensen zo’n 22.000 ritten gemaakt.  Na deze zomer wordt gekeken wanneer de KPN-klanten zich weer kunnen aanmelden en aangesloten kunnen worden.

De manier van aanmelden is ook nog eens erg omslachtig. Niet alleen de OV Chip Mobiel app is nodig, ook een betaal-app (een zogenoemde Wallet) is noodzakelijk om de dienst te kunnen gebruiken. Volgens de berichten zijn er maar liefst negen verschillende ICT-systemen betrokken bij het project, en die moeten allemaal met elkaar samenwerken.

“Waardeloos”

De directeur van Translink, Arco Groothedde laat weten dat de eerste dagen waardeloos zijn geweest. Daarnaast is het volgens hem ‘dik balen’ over hoe het nu loopt. Daarbij stellen experts dat als het aanmelden al omslachtig is, mensen het opgeven.

Het reizen met je smartphone als OV-Chipkaart heeft daarnaast nog niet alle mogelijkheden die de plastic kaart biedt. Zo kan er nog niet gebruik gemaakt worden van reizen met korting en kunnen er geen abonnementen opgeladen worden.

Gebruik jij je smartphone om in te checken, of heb je ook de hoop opgegeven?

OVCM
OVCM
Ontwikkelaar: Translink Customer Care
Prijs: Gratis
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel