Google Allo bewaart berichten toch onversleuteld en voor onbepaalde tijd

Vanmorgen werd Google Allo uitgebracht, een chat-app met een groot aantal mogelijkheden. De applicatie die eerder dit jaar werd aangekondigd zou met verschillende features beschikbaar, komen om een stap voorwaarts te zetten als het gaat om de privacy. Maar hier lijkt Google toch op terug te zijn gekomen.

Google Allo privacy

Tijdens Google I/O kwam Google met het nieuws naar buiten over Google Allo. Deze applicatie moest gebruikers meer zekerheid geven over de privacy, zo zouden berichten niet oneindig opgeslagen worden en zouden chats versleuteld worden. Nu de app officieel beschikbaar is, blijkt dit niet het geval te zijn, zo meldt The Verge.

Berichten op server

Berichten worden langer opgeslagen op de servers van Google, dan dat het oorspronkelijk had beloofd. De chats worden nu pas verwijderd als de gebruiker het bericht zelf wist. Google lijkt ook een andere belofte te zijn vergeten. Berichten zouden op niet-identificeerbare manier tijdelijk op de server opgeslagen worden, maar dit lijkt anders te zijn.

Google Allo chat

Meer gegevens

Om de Smart Reply functie beter te laten werken met het voorspellen van antwoorden, zouden meer gegevens beschikbaar moeten zijn. Volgens het Allo-team zou het permanent bewaren van gegevens ervoor zorgen dat de prestaties hiervan aanzienlijk beter zijn. Het zou hiermee de moeite zijn om een privacy-voordeel op te geven. Volgens The Verge zou Google in theorie toegang kunnen krijgen in de volledige gespreksgeschiedenis. Ook andere partijen, zoals opsporingsdiensten, zouden in dat geval toegang kunnen krijgen tot de berichten.

Incognito

De incognito-chats worden voorzien van een versleuteling middels end-to-end encryptie. Hiermee is het voor anderen, waaronder Google, niet mogelijk om toegang te krijgen tot de inhoud van de berichten. Tevens worden berichten, wanneer ingesteld, na een bepaalde tijd standaard verwijderd.

Google Allo
Google Allo
Ontwikkelaar: Google LLC
Prijs: Gratis

Lees ook

Reageer op dit artikel