Google gaat fabrikanten verplichten beveiligingsupdates uit te brengen

Smartphones met Android zijn er in overvloed. Maar lang niet iedere fabrikant maakt er serieus werk van om ook het toestel bij te houden met beveiligingsupdates. Daar gaat volgens Google nu verandering in komen; fabrikanten worden hiertoe verplicht.

Verplicht beveiligingsupdates

Eindelijk lijkt Google serieus aan een oplossing te werken om fabrikanten beveiligingsupdates uit te laten rollen. In ons uitgebreide opiniestuk over het updatebeleid van fabrikanten, blijkt al dat veel fabrikanten hun zaakjes niet op orde hebben. Google heeft nu aangegeven dat dit zal gaan veranderen.

Dave Kleidermacher, verantwoordelijk voor de beveiliging binnen Android, heeft in een gesprek tijdens Google I/O aangegeven fabrikanten te gaan verplichten tot het uitrollen van security-patches. Google zal het uitbrengen van beveiligingsupdates onderdeel uit laten maken van overeenkomsten met fabrikanten.

Dit is absoluut goed nieuws voor consumenten. Bij fabrikanten als Wiko, Alcatel en Acer is vrijwel nooit een update te bekennen voor het merendeel van de toestellen. Daarbij laat bijvoorbeeld ook LG het simpelweg afweten om zelfs haar high-end LG G6 te voorzien van een beveiligingsupdate. Deze draait nog altijd op de patch van januari 2018. Onbegrijpelijk.

Google probeert al lange tijd het uit laten rollen van updates te laten versnellen. Slechts een handjevol fabrikanten werkt hier serieus aan, zo schreven we eerder. Sony, Nokia en soms Samsung lijken serieus werk te maken van updates; de rest loopt (ver) achter. Iedere maand brengt Google beveiligingsupdates uit met patches tegen kwetsbaarheden in het mobiele besturingssysteem.

Helaas is op dit moment nog niet bekend wanneer Google de eisen in laat gaan. Daarbij is ook nog onbekend of Google een eis stelt in hoe vaak en om de hoeveelheid tijd een update uitgerold moet worden voor een toestel. Wat ons betreft kan dit goede nieuws niet snel genoeg van kracht worden.

Via
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel