Google+ stopt: enorm datalek is hiervan de oorzaak

Google trekt de stekker uit haar sociale netwerk Google+. De oorzaak hiervan is een enorm datalek welke Google bewust heeft verzwegen. Drie jaar lang waren persoonlijke gegevens beschikbaar voor derden. Hiermee komt gelijk ook een einde aan het sociale netwerk, zo wordt bekend.

Einde voor Google+

Een enorm datalek maakte het voor derden mogelijk om toegang te krijgen tot persoonlijke gegevens van gebruikers van Google+. Hierbij gaat het om profielinformatie zoals de naam, interesses, e-mailadres en zelfs gegevens die alleen voor de gebruiker zichtbaar had moeten zijn. Google kan niet met zekerheid zeggen hoeveel gebruikers getroffen zijn door het datalek, de logs worden maximaal twee weken bewaard. Van ongeveer 500.000 profielen is in de twee weken voor dat de bug werd opgelost bekend dat zij getroffen zouden zijn. De bug in de beveiliging in het sociale netwerk van Google zou actief geweest zijn in de periode van 2015 tot 2018. Het lek werd in maart 2018 gevonden, is toen gedicht en bewust stilgehouden door Google.

Volgens The Wall Street Journal is de kwetsbaarheid bewust stil gehouden. Dit omdat het bedrijf bang zou zijn voor aandacht vanuit regelgevende instanties. Facebook kwam bijvoorbeeld rond die tijd in het nieuws door een groot privacyprobleem met Cambridge Analytica. Gegevens van miljoenen mensen werd verkocht door het sociale netwerk. Google geeft aan dat er geen bewijs is dat externe ontwikkelaars op de hoogte waren van het probleem, of dat deze is misbruikt.

Google+ wist al niet het grote publiek te bereiken, maar dit zou volgens Google de druppel zijn om het sociale netwerk te sluiten. Google spreekt over het sluiten van het consumentgerichte element van Google+. Volgens Google wordt het sociale platform in 90 procent van de gevallen korter dan 5 seconden gebruikt.

In de komende maanden zal het netwerk gesloten worden. In augustus 2019 moet er definitief afscheid genomen worden van Google+. Volgens de tot nu toe bekende informatie zou Google het voor bedrijven nog wel beschikbaar houden. Er wordt geconcentreerd op zakelijke inspanningen, met nieuwe functies speciaal voor bedrijven. In de komende dagen zal meer informatie gedeeld worden. Voor consumenten komt er een functie beschikbaar om hun gegevens mee te downloaden en te migreren.

Via
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel