Facebook verzamelde jarenlang ongemerkt gedetailleerde belgegevens via Android-app

Opnieuw is Facebook in opspraak geraakt omtrent de privacy. Waar het vorige week uitgebreid aan de tand werd gevoeld over de misbruik van persoonsgegevens, is nu misbruik gemaakt van een permissie in de Android-app. Jarenlang werden gegevens van bellen en sms-en gedetailleerd verzameld.

Belgegevens opgeslagen door Facebook

Jarenlang heeft Facebook ongemerkt de bel- en sms-gegevens bijgehouden van haar gebruikers. Dit kon ongemerkt gebeuren wanneer mensen de applicatie toegang hadden gegeven tot hun contactpersonen. Het verzamelen van de gegevens kon dankzij een oudere Android API toestemming die actief was op Android-toestellen tot Android 4.1 Jelly Bean.

Het bedrijf verzamelde in een aparte lijst de uitgaande en inkomende oproepen, sms- en mms-berichten. Hierbij werd ook de gespreksduur opgeslagen en met wie er contact was gelegd. Het verzamelen van gegevens is in oktober 2017 gestopt, omdat Google stopte met het gebruik van de API.

Een Facebook-gebruiker uit Nieuw-Zeeland vroeg zijn archief onlangs op met gegevens, waarbij hij tot deze ontdekking kwam. Iedere gebruiker kan zijn archief opvragen van hun gegevens. Op die manier kwam de zaak aan het licht. Een woordvoerder van Facebook laat weten dat gebruikers zelf ervoor kunnen kiezen toegang te verlenen tot hun contactpersonen, waarbij de verzamelde informatie ook weer gewist kan worden. Echter is het onbekend of daarbij ook deze privacy-gevoelige informatie verwijderd wordt.

Via
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel