Google rapport: aantal gevaarlijke apps voor Android neemt af

Het aantal gevaarlijke applicaties voor het Android besturingssysteem laat een dalende trend zien in 2018. Gebruikers met Android Lollipop zijn nog het meest gevoelig voor potentieel gevaarlijke apps.

Controle op apps steeds beter

Gebruikers die over de meest recente versie van Android beschikken zijn minder gevoelig voor potentieel gevaarlijke apps. Android Lollipop en Marshmallow zijn nog het meest gevoelig voor apps die toegang vragen tot onderdelen waar de gebruiker geen weet van heeft. Daarmee is wel duidelijk dat Google in recentere versies en ook middels de updates de gevaarlijke apps goed in de weg zit.

Als we kijken naar op welke wijze gevaarlijke apps op Android apparaten belanden dan komt 0,92% van buiten de Play Store. Vorig jaar was dat percentage hoger met 1,48% van alle apps die buiten de Play Store om geïnstalleerd werden.

Een lichte stijging is wel zichtbaar bij de apps die uit de Google Play Store worden geïnstalleerd. Van 0,02% vorig jaar naar 0,04% dit jaar, volgens Google te verklaren doordat klikfraude nu ook als gevaarlijk bestempeld wordt.

Bij klikfraude worden op de achtergrond allerlei advertenties ingeladen waar automatisch op geklikt wordt. Zo verdient de ontwikkelaar extra geld zonder dat de gebruiker en adverteerder het doorhebben. Telt deze nieuwe categorie niet mee dan laten de cijfers een daling van 31% zien.

PHA 2018 Google rapport

In totaal heeft Google voorkomen dat er 1.6 miljard potentieel gevaarlijke apps werden geïnstalleerd buiten de Play Store om. Als we kijken naar de verschillende types potentieel gevaarlijke apps in de Play Store dan zijn klikfraude apps en apps met Trojans het beste vertegenwoordigd.

Op de derde plaats zijn apps te vinden die aan SMS fraude doen. Om SMS fraude tegen te gaan heeft Google aangekondigd de rechten voor het lezen en versturen van sms’jes te beperken.

Buiten de Play Store om geïnstalleerde apps zijn van een heel andere categorie. Daar vinden we eerder applicaties met ingebouwde achterdeurtjes, Trojans, en apps die op de achtergrond gevaarlijke apps kunnen downloaden.

PHA buiten de store 2018 Google rapport

 

Bron
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel