Google verwijdert zes populaire Android-apps uit Play Store vanwege privacy-issues

Zes applicaties die populair waren onder Android-gebruikers, zijn door Google per direct uit de Play Store gehaald. De reden hiervan is dat de apps stuk voor stuk zich schuldig hebben gemaakt en maken aan advertentiefraude.

Apps uit Play Store gehaald door advertentiefraude

Google heeft een zestal applicaties uit de Google Play Store gehaald. Het gaat om zes applicaties die erg populair waren. Ze waren alle zes gemaakt door het Chinese bedrijf DU Group. De heren van BuzzFeed kwamen de fraudeloze applicaties op het spoor, en hebben dit gemeld aan Google. Door de advertentiefraude werd ook de privacy van gebruikers geschonden. Op de achtergrond werden gegevens verzameld en naar een Chinese server gestuurd. Op frauduleuze wijze werd stilletjes op advertenties geklikt, om zo inkomsten te genereren. Ook dat gebeurde op de achtergrond.

DU Group is een grote ontwikkelaar met naar eigen zeggen meer dan 1 miljard gebruikers. Daarbij hebben de zes apps die nu verwijderd zijn samen meer dan 90 miljoen downloads. Eerder werden verschillende apps van Cheetah Mobile al verwijderd; ook hiertussen zaten apps die bij veel Nederlanders en Belgen geliefd zijn.

De zes applicaties van DU Group die nu verwijderd zijn, zijn als volgt;

  • Selfie Camera (+ 50 miljoen downloads)
  • Total Cleaner (+ 10 miljoen downloads)
  • Smart Cooler (+ 10 miljoen downloads)
  • RAM Master (+ 10 miljoen downloads)
  • AIO Flashlight (+ 1 miljoen downloads)
  • Omni Cleaner (+ 10 miljoen downloads)

DU Group apps play store

Mocht je één van bovenstaande applicaties op je telefoon hebben staan, raden we je aan deze zo snel mogelijk van je telefoon te verwijderen. Let bij het installeren van een nieuwe app goed op de machtigingen, waartoe apps toegang hebben.

Lees ook

Reageer op dit artikel