Tientallen camera-apps in Play Store verzamelen ongemerkt je foto’s

Onlangs werd al een ontdekking gedaan van malafide apps in de Google Play Store. Nu is dat aantal verder uitgebreid. Het gaat om camera-apps die stilletjes foto’s verzamelen van gebruikers.

Malafide camera-apps

Anti-virusbedrijf Trend Micro is gestuit op tientallen malafide camera-apps die in de Play Store te vinden zijn. Het gaat om verschillende applicaties die miljoenen keren gedownload zijn en dus niet te vertrouwen zijn. Het is niet de eerste keer dat dergelijke kwaadwillende apps te vinden zijn in de Play Store. Onlangs werden ook al tientallen malafide apps gevonden in de downloadwinkel voor Android.

Deze malafide camera-apps leveren full-screen advertenties op het vergrendelscherm, inclusief malware zoals pornografische en misleidende inhoud. Ook worden gebruikers naar dubieuze websites doorgestuurd, zo meldt het anti-virusbedrijf.

De camera-apps zouden in staat moeten zijn om je foto’s te voorzien van een filter om hem zo ‘op te leuken’. Wanneer gebruikers niets vermoedend hun foto’s uploaden, verschijnt er een foutmelding. Vanaf dat moment kan de ontwikkelaar de geüploade foto’s opslaan en verzamelen. Onderzoeker Lorin Wu stelt dat foto’s bijvoorbeeld gebruikt zouden kunnen worden voor valse profielen op internet.

Na een melding aan Google heeft Google deze applicaties verwijderd uit de Google Play Store. Het gaat om apps als Pro Camera Beauty, Emoji Camera en Cartoon Art Photo. Al deze apps zijn individueel al meer dan een miljoen keer gedownload. In totaal gaat het om 29 applicaties die je maar beter heel snel van je smartphone kunt verwijderen. Het overzicht daarvan vind je hieronder.

malafide camera-apps play store

Lees ook

Reageer op dit artikel