Google verwijdert tientallen malafide (populaire) apps uit Play Store

Google heeft vele tientallen applicaties uit de Google Play Store gehaald. Het gaat om verschillende apps die beloofden van alles te doen, maar dit in werkelijkheid helemaal niet deden. Er zaten ook apps tussen die bel- en sms-gegevens ontfutselde.

Apps uit Play Store gehaald

Google heeft een algoritme waarmee het misleidende apps kan opsporen en uit de Play Store kan halen. Opnieuw heeft het bedrijf een stap gezet in het opruimen van dergelijke applicaties. Beveiligingsbedrijf Trend Micro laat weten dat Google 85 malafide apps heeft verwijderd, die voorzien waren van adware. Ondanks dat de apps door verschillende ontwikkelaars zijn gemaakt, zijn ze voorzien van dezelfde broncode. Ook visueel waren de apps gelijk.

malafide apps play store

Het gaat om verschillende apps welke samen zo’n negen miljoen keer waren gedownload. Eén daarvan was een app die meer dan 5 miljoen keer is gedownload. De applicaties deden zich bijvoorbeeld voor als een afstandsbediening-app voor de televisie. In werkelijkheid toonde de apps steeds reclames. Ook op de achtergrond bleven de apps actief reclame tonen waardoor er geld binnen geharkt kon worden.

Er zijn nog meer apps verwijderd uit de Google Play Store. Google meldt op het eigen Android Developers Blog dat er apps zijn verwijderd die onterecht toegang hebben tot gevoelige data. Hierbij kan gedacht worden aan toegang tot belgegevens en sms-gegevens. Specifieke bel- en berichten-apps die dat als doel hebben, vallen hier niet onder.

Lees ook

Reageer op dit artikel