Huawei blijft op zwarte lijst staan; wel veranderingen

Het leek er even op dat Trump een einde zou maken aan de sancties tegen Huawei. Toch lijkt dat nu niet helemaal het geval te zijn. Huawei wordt niet van de zwarte lijst gehaald.

Huawei niet van zwarte lijst

Persbureau Reuters meldt dat Huawei voorlopig op de zwarte lijst van de Verenigde Staten blijft staan. Dit blijkt uit een bevestiging die door Wilbur Ross is gegeven. Eind juni heeft Trump gezegd dat Amerikaanse bedrijven weer zaken mochten doen met Huawei, maar hoe dit er allemaal uit zou komen te zien, bleef onduidelijk.

Op de lijst

Nu komen we nieuwe informatie uit Amerika te weten. Hoewel Huawei op de zwarte lijst blijft staan, wat betekent dat bedrijven uit Amerika geen handel mogen drijven met een dergelijk bedrijf, gaat er wel wat veranderen. Bedrijven kunnen een licentie krijgen om zo weer een samenwerking met Huawei aan te gaan.

Volgens de bronnen zou de Amerikaanse regering deze stap hebben genomen om ervoor te zorgen dat er geen zorgen hoeven te zijn over de veiligheid. Hoewel de situatie weliswaar is verbeterd, is het dus niet zoals eerder weer zo vrij. De Amerikaanse overheid geeft geen verdere toelichting over aan welke voorwaarden voldaan moet worden om een licentie te krijgen.

Huawei Mate 20 Pro - P30 Pro achterkant

5G

De verwachting is dat de overheid van Amerika vooral wil voorkomen dat er geen producten of diensten van Huawei afgenomen kunnen worden voor het realiseren van het 5G-netwerk. De VS verdenkt Huawei ervan dat het achterdeurtjes in het netwerk heeft om zo af te kunnen luisteren. Bewijs hiervan is nooit gevonden. De VS zit ook nog altijd in een handelsconflict met China, waar Huawei nu de dupe van is geworden.

Overigens gaat het hier in om een tijdelijke maatregel, en is het onbekend wanneer de situatie weer zoals vanouds is, en of dat überhaupt nog staat te gebeuren. Het lijkt erop dat Google wel een licentie heeft, zodat Huawei gewoon nog Android kan gebruiken voor nieuwe toestellen. Huawei gaf eerder al aan dat voor toestellen die op de markt verkrijgbaar zijn en waren niets veranderd. Zij zullen (beveiligings-) updates blijven ontvangen en toegang houden tot Google-diensten.

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen vanaf: 499,00 euro
Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel