Huawei presenteert nieuwe, razendsnelle processor: de Kirin 960

Huawei is al jaren bekend van het zelf produceren van SoC’s voor in smartphones, dit gebeurt onder hun dochtermerk HiSilicon. Het ontwikkelen van deze zogenaamde SoC’s staat natuurlijk nooit stil, en ook vandaag niet. Huawei heeft een nieuwe SoC (System on a Chip) gelanceerd, de Kirin 960. Wat heeft deze processor te bieden?

Kirin 960

De Kirin 960 is voor wat de CPU betreft maar een kleine upgrade vanaf de Kirin 950, de GPU is waar het echte werk plaatsvindt. Volgens de bron die aanwezig was bij de lancering maakt de Kirin 960 gebruik van de recent aangekondigde high-performance ARM Cortex-A73 kernen. Verder gebruikt de 8-kernige processor nog vier ARM Cortex-A53 kernen van het energiezuinige kaliber.

Kirin 960

Benchmark scores

Iets wat wel echt heel verbazingwekkend was is de claim over de vergelijking tussen de Kirin 960 en de Snapdragon 821. De Geekbench 4.0 test die uitgevoerd werd op een toestel met de Kirin 960 leverde een single-core score op van 2000 en een multi-core score van maar liefst 6300. Wat zou betekenen dat Huawei met de Kirin 960 Qualcomm ruim voorbijstreeft, als we het over de CPU hebben in ieder geval.

Kirin 960

Naast de upgrade van de CPU, heb je de misschien nog wel veel grotere en effectievere GPU-upgrade. De Kirin 960 is uitgerust met een Mali-G71 MP8 GPU. Wederom is hiervoor een benchmark uitgevoerd met GFXBench Manhattan en T-Rex. De GPU van de Kirin 960 is sneller dan de GPU in de Snapdragon 820 en tweemaal zo snel als de GPU in de Kirin 950. De A10 chip van Apple staat nog wel ruim bovenaan het lijstje.

Huawei Kirin 960

Volgens Huawei is de Mali-G71 GPU gebaseerd op een volledig nieuw ontwikkelde architectuur. “Wat zorgt voor een nieuw gebied, als we het hebben over high-end mobiele grafische technologie met daarnaast ook nog eens ongekende energiezuinigheid.” De Kirin 960 ondersteunt verder nog UFS 2.1 geheugen, LPDDR4 en op het gebied van netwerk ondersteunt de nieuwe SoC LTE Cat. 12 en 13.

Kirin 960

Waarin gaan we hem terugzien?

De Huawei Mate 9 zal mogelijk het apparaat zijn waarin de Kirin 960 voor het eerst echt het levenslicht zal zien. Dit toestel zal naar verwachting op 2 november gepresenteerd worden door Huawei. Tot op dat moment is het belangrijk de bovenstaande claims met een korrel zout te nemen, benchmarks zijn immers makkelijk te beïnvloeden.

Via
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel