Huawei presenteert Mate 30-serie; maar in minder feestelijke sfeer

Doorgaans worden nieuwe smartphones vol bombarie aangekondigd, maar de sfeer voelt dubbel bij het Chinese Huawei. De Mate-serie weet doorgaans goed te scoren, maar het is nog maar de vraag of de nieuwe Huawei Mate 30-serie die nu aangekondigd is, dit succes voort kan zetten.

Huawei Mate 30-serie aangekondigd

Huawei heeft het doek van de Huawei Mate 30-serie gehaald. De smartphonefabrikant koos de Duitse stad München uit om daar hun smartphones te presenteren. In de afgelopen tijd is er veel nieuws verschenen over de nieuwe Mate-reeks van Huawei. De Amerikaanse sancties die op zijn gelegd raken het bedrijf nog steeds.

Niet zozeer met de bestaande toestellen, maar voor de nieuwe smartphones zijn er wel problemen. Bedrijven uit de VS, waaronder Google, mogen geen zaken doen met bedrijven op de zwarte lijst, waaronder dus Huawei. Dit terwijl spionage, daar wordt het bedrijf door de VS van beschuldigt, nooit is bewezen. Dat Huawei hier last van heeft, zien we ook terug bij de Huawei Mate 30-serie. Het bedrijf heeft gekozen voor een meer kleinschalige aankondiging zonder enorme uitpakparty.

Toch mogen de nieuwe smartphones van Huawei er zeker zijn. De nieuwe Mate 30-serie bestaat uit de Huawei Mate 30 en natuurlijk de meest uitgebreide; de Huawei Mate 30 Pro. Over de Huawei Mate 30 Lite hebben we niks te horen gekregen. Alle twee de smartphones worden geleverd met Android 10 en EMUI 10.

Huawei Mate 30 Pro

Huawei Mobile Services

Eén probleem; de Google-diensten worden door de sancties niet meegeleverd. Huawei zal de toestellen voorzien van een alternatief hiervoor; Huawei Mobile Services. Dit is een functionaliteit voor Huawei-toestellen en is volledig open-source. Het biedt de basisfuncties die we ook uit Google Play Services kennen, al zullen een aantal dingen anders werken. Je gebruikt je Huawei ID voor het inloggen op Mobile Cloud, wat als alternatief dient voor bijvoorbeeld Google Foto’s en Google Drive. Verder zullen ook de Google-diensten niet standaard geïnstalleerd zijn. Dit betekent dat gebruikers (via een omweg wel, maar in principe) geen toegang hebben tot apps zoals YouTube, Google Maps, Gmail en andere Google-diensten.

Huawei Mate 30

Huawei Mate 30

De Huawei Mate 30 is een stijlvolle smartphone met een 6,62 inch OLED beeldscherm met een Full-HD+ resolutie. Daarbij wordt de smartphone aangedreven door de razendsnelle Kirin 990 processor, is er 8GB aan RAM-geheugen en 128GB aan interne opslagruimte. Het geheugen kan uitgebreid worden met een NM-geheugenkaart van maximaal 256GB. De accucapaciteit bedraagt 4200 mAh en deze kan middels SuperCharge met een snelheid van maximaal 40W opgeladen worden.

In het beeldscherm is de vingerafdrukscanner geïntegreerd. Daarbij is er ook gezichtsherkenning. De Mate 30 heeft aan de voorzijde een 24 megapixel camera. Achterop is er de SuperSensing triple-camera met 40MP hoofdsensor, 16 megapixel groothoeklens en 8 megapixel telephotolens.

Huawei Mate 30 Pro

Huawei Mate 30 Pro

De Huawei Mate 30 Pro gaat nog een stap verder. De specs komen voor een deel overeen, zo is er de Kirin 990 processor, 8GB RAM en 256GB (met NM-kaart uitbreidbare) opslagruimte. Het OLED-scherm heeft een grootte van 6,53 inch en Full-HD+ resolutie. Daarbij heeft de Mate 30 Pro een 4500 mAh accu en deze kan met 40W snel bedraad opgeladen worden, of met 27W snel draadloos worden voorzien van stroom.

Huawei voorziet het toestel aan de achterzijde van een quad-camera waarbij er twee 40MP sensoren zijn, samen met een 8MP telephoto camera en 3D dieptecamera. Voorop, in de vrij brede notch zit de 32 megapixel front-camera. De videocamera kan zelfs super slow-motion video’s maken met 7680 fps!

Huawei Mate 30 Pro side touch

Het meest bijzondere is het ontbreken van de volumetoetsen. De telefoon biedt zogenoemde intuïtieve Side-Touch toetsen aan. Hierbij kunnen knoppen aan de zijkant van het scherm geprojecteerd worden, en tevens gepersonaliseerd worden. Als je linkshandig bent, wil je misschien liever de volumetoetsen aan de andere kant hebben; dat is bij de Mate 30 Pro geen probleem.

Huawei benoemt nog apart de meest opvallende eigenschappen van de toestellen uit de Mate 30-serie;

  • Het EMUI 10 operating system met hedendaagse lay-out en de Always-On-Display (AOD) waarbij de kleuren van het vergrendelscherm veranderen gedurende de dag;
  • De Dark Mode zorgt voor een aangenamere schermverlichting in een donkere omgeving;
  • Intuïtieve Side-Touch interactie op de Mate 30 Pro om knoppen te personaliseren voor het spelen van videogames of het nemen van foto’s of deze aan te passen voor links- of rechtshandigen.
  • AI gesture control voor contactloze scherminteractie en controle over compatibele slimme apparaten. AI Auto-Rotate en AI Private View zijn ontworpen om de ervaring te optimaliseren;
  • HiCar smart travel voor vooruitstrevende, consequente connectie tussen het toestel en het communicatie of entertainment systeem van een auto.
  • Multi-screen Collaboration laat toe dat gebruikers data kunnen overzetten en controle hebben over het scherm van verschillende toestellen.
  • Geavanceerde databeveiliging en privacy beveiliging bevatten In-Screen Fingerprint en facial recognition unlock.

Beschikbaarheid

Het is onduidelijk wanneer de nieuwe smartphones precies uitgebracht worden. Huawei spreekt over ‘later dit jaar’ in Europa. Hierbij gaat het om zowel de Mate 30 als de Mate 30 Pro die dus in ons continent moeten verschijnen. Gebruikers zullen kunnen kiezen uit de kleuren Emerald Green, Space Silver, Cosmic Purple en Black. De prijs zou uitkomen op 799 euro voor de Mate 30, 1099 euro voor de Mate 30 Pro.

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel