Jaarwisseling: providers zien flinke stijging dataverkeer, ook telefoongesprekken populair

De Nederlandse providers zien een flinke stijging in het dataverkeer tijdens de jaarwisseling van 2016-2017. Zo ziet telecomprovider T-Mobile een stijging van maar liefst 41 procent. Ook hebben we tijdens de jaarwisseling nog vaak een telefoontje gepleegd. Maar voor SMS is er geen groei meer.

Gebruik telefoon tijdens jaarwisseling

Tijdens de jaarwisseling van 2016-2017 hebben we in Nederland aanzienlijk meer de smartphone gebruikt. Verschillende providers hebben cijfers naar buiten gebracht over het netwerkgebruik tijdens de nacht van 31 december op 1 januari. Van KPN en T-Mobile zijn de cijfers nu bekend, en ook Vodafone heeft details naar buiten gebracht. Tele2 heeft de details (nog) niet openbaar gemaakt.

T-Mobile

T-Mobile ziet vooral een flinke stijging in het dataverkeer bij klanten. In vergelijking met vorig jaar is tijdens de jaarwisseling 41 procent meer data verbruikt. Daarbij bellen we ook meer. Het aantal telefoongesprekken steeg met 20 procent tijdens de jaarwisseling van 2016-2017. Volgens T-Mobile werd het meeste dataverkeer verbruikt in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Tilburg, Breda, Haarlem, Almere en Arnhem. Volgens de provider was de stabiliteit van het netwerk uitstekend. Het gebruik van SMS is gestabiliseerd.

KPN

KPN heeft ook de cijfers bekend gemaakt. Tijdens oud en nieuw (gemeten tussen 22:00 uur en 04:00 uur) lag het dataverkeer 40 procent hoger dan op een normale dag. De piek lag volgens KPN op half één. We wisselen vooral veel filmpjes en foto’s uit tijdens de jaarwisseling, wat zorgt voor meer dataverkeer. In tegenstelling tot T-Mobile zag KPN een lichte daling van het aantal telefoongesprekken. Deze lag deze jaarwisseling op 4,4 miljoen. Dit lag in de afgelopen jaren rond de 5 miljoen. De piek van het tijdstip waarop we bellen blijft gelijk; we pakken massaal de telefoon rond vijf over twaalf. SMS’en deden we in 2010 nog massaal. Toen werden zo’n 23 miljoen berichten gestuurd. Dat aantal lag tijdens de afgelopen jaarwisseling op 3 miljoen.

Vodafone

Vodafone-klanten zouden tijdens de jaarwisseling twee keer zoveel data verbruikt hebben. Tussen 18:00 uur en 04:00 uur ging er 58 terabyte aan data doorheen. Dit was tijdens de vorige jaarwisseling 30 terabyte. Vooral bellen via 4G zou hiervan de oorzaak zijn volgens Vodafone.

Lees ook:

Lees ook

Reageer op dit artikel