NS start vandaag met proef voor melden overlast trein via WhatsApp

Ervaar je overlast in de trein? Dan wordt het vanaf vandaag mogelijk gemaakt om hiervan direct bij de NS een melding te maken via SMS of WhatsApp. De proef wordt ook op enkele stations gehouden.

Overlast in trein via WhatsApp melden

De Nederlandse Spoorwegen, afgekort NS, start vanaf vandaag, 1 juli, met een nieuwe proef. Hierbij kunnen reizigers via WhatsApp of SMS een melding indienen als zij zich onveilig voelen op een station of in een trein. Er wordt via dat nummer direct contact gelegd met de NS Veiligheidscentrale. De NS geeft aan dat bijvoorbeeld meldingen van dronken personen, vernieling of dergelijke, ook via Twitter gedaan werden.

Per situatie wordt bekeken welke stappen nodig zijn. Soms kan het voldoende zijn als de reiziger zich gehoord voelt, zo meldt de NS. Wanneer (directe) ondersteuning nodig is, kan het Veiligheid & Service-team van NS opgeroepen worden, of direct de politie ingeschakeld worden. In geval van nood, dient altijd 112 gebeld te worden. De Veiligheidscentrale van de NS kan ook de conducteur inlichten.

De proef voor het melden via WhatsApp start op het traject Arnhem-Dordrecht. Daarna wordt de proef stap voor stap uitgebreid met de trajecten Ede-Wageningen – Arnhem, ’s-Hertogenbosch – Deurne, Tilburg Universiteit – Weert en Roosendaal – Dordrecht, en de stations Eindhoven, Tilburg en Breda. Daarna wordt de optie aangeboden om te melden via SMS. De proef duurt in totaal 6 maanden en enkel in treinen van het type Flirt. Na een half jaar wordt de proef geëvalueerd en gekeken of het verder uitgerold kan worden.

Lees ook

Reageer op dit artikel