Politie krijgt Samsung Galaxy S5 voor uitschrijven bekeuringen

De politie in Nederland gaat agenten voorzien van een Samsung Galaxy S5. Hiermee moet het mogelijk worden om bekeuringen uit te schrijven en binnenkort ook om aangiften op te nemen. Met een speciale app op het toestel moeten de mogelijkheden voor de politie uitgebreid worden.

Politie Samsung Galaxy S5

De Nederlandse Politie gaat starten met het verspreiden van nieuwe smartphones voor agenten. Inmiddels zijn tot nu toe circa 10.000 agenten al uitgerust met een Samsung Galaxy S5, de nieuwe diensttelefoon van de politie. Volgend jaar moeten dit 33.000 agenten zijn. De Samsung Galaxy S5 is voorzien van een speciale app waarmee agenten een aantal taken kunnen uitvoeren.

Identiteit vaststellen

Eén van deze taken is controleren van de identiteit van personen. Op dit moment neemt de politie iemand die geen identiteitskaart kan tonen, mee naar het politiebureau waar iemand anders zijn ID-kaart moet laten zien. Met de nieuwe app wordt het mogelijk om de naam en geboortedatum in te vullen waarna de pasfoto verschijnt. Ook wordt het mogelijk om bekeuringen uit te schrijven via de smartphone, waarmee veel tijd wordt bespaard.

Samsung Galaxy S5

Aangifte

Vanaf volgend jaar moet het ook mogelijk worden om een aangifte op te nemen via de smartphone, zo meldt het AD. De ID-kaart van de aangever wordt gescand waarna de gegevens worden ingetikt. Ook kunnen de foto’s worden toegevoegd waarna de aangifte direct gemaild kan worden naar het slachtoffer. Op dit moment wordt de app volop getest en verbeterd, zodat er een veilig systeem neergezet kan worden.

Opvragen

Een agent mag niet zomaar persoonlijke gegevens van iemand opvragen. Er moet daar een reden voor zijn. Elke aanvraag wordt vastgelegd en mocht het misgaan, dan kan achteraf altijd gekeken worden wie het heeft gedaan. Misbruik wordt bestraft, zo laat de politie weten. Wanneer een politieagent zijn of haar telefoon verliest, kan de telefoon binnen tien minuten op afstand worden gewist.

De Nederlandse politie heeft dus gekozen voor de Samsung Galaxy S5. Dit toestel moet de huidige BlackBerry-toestellen opvolgen die nu gebruikt worden.

Lees ook

Reageer op dit artikel