Eindelijk: roamingkosten Europa worden in juni 2017 afgeschaft

Eindelijk heeft Europese Parlement de knoop doorgehakt over de roamingkosten. Vanaf juni 2017 gaat het internetten in het buitenland uit de bundel. Al jarenlang wordt de regelgeving omtrent de roamingkosten op de lange baan geschoven. Met de nieuwe regelgeving zal het gebruik van de smartphone in het buitenland een stuk goedkoper worden.

Roaming in Europa

Vandaag heeft het Europese Parlement ingestemd met een nieuwe regelgeving rondom roaming in andere Europese landen. Vanaf 15 juni 2017 zijn roamingkosten eindelijk verleden tijd. Met het nieuwe idee genaamd ‘RLAT’ (Roam Like At Home) moet het voor elke Europeaan in elk Europees land mogelijk zijn om te bellen, SMS’en en mobiel te internetten zoals thuis. Dit houdt in dat providers geen extra kosten meer rekenen voor het gebruik van de smartphone in het buitenland. Gebruikers met een bundel gebruiken het tegoed uit hun bundel.

Smartphone header

Tweakers meldt dat er een uitzondering is op deze beslissing. Providers die te maken hebben met veel roamende buitenlanders, kunnen toestemming vragen om een kleine heffing. Dit is alleen van toepassing als de desbetreffende provider niet uit de kosten komt met de nieuwe regelgeving. De toestemming moet aangevraagd worden door de provider bij de Autoriteit Consument en Markt. Winst maken met roaming is niet toegestaan, zo meldt het Europese Parlement.

Aan het einde van 2016 zal de Commissie een Fair Use Policy vaststellen komen voor smartphone-gebruik in het buitenland. Deze moet rekening houden met verschillende factoren zoals het aantal reizende Europeanen en de hoeveelheid data die verstookt wordt. Hierover wordt zoals gezegd volgend jaar meer over bekend gemaakt.

Lees ook: 

Lees ook

Reageer op dit artikel