Smartphone gaat OV-chipkaart vervangen: nog dit jaar start pilot

Dit najaar zal worden gestart met een proef om je rit met het openbaar vervoer af te rekenen met je smartphone. De OV-chipkaart zal niet alleen door de smartphone vervangen gaan worden, maar ook door de bankpas. De OV-bedrijven in Nederland hebben daarvoor de handen ineengeslagen.

OV-chipkaart

De OV-chipkaart zal op den duur vervangen gaan worden door een alternatief. In de komende maanden zal er gestart worden met een pilot waarbij reizigers in- en uit kunnen checken met hun bankpas of smartphone. De nieuwe coöperatie OV-betalen pleit voor snellere en betere innovaties, zo meldt de krant Metro.

Proef

Dit najaar start vervoersbedrijf Connexxion al met een proef waarbij gebruikers zowel met de smartphone als met de bankpas af kunnen rekenen. Volgens Bart Schmeink, directeur van Connexxion, zullen er in de toekomst nog meer betaaloplossingen komen. Zogenoemde ‘beacons’ zouden moeten signaleren waar iemand in- en uitstapt waardoor poortjes overbodig zouden worden. Daarnaast zorgt het volgens Schmeink voor meer betaalgemak en lagere transactiekosten.

HTM app

Directeur Pedro Peters van het Rotterdamse vervoersbedrijf RET wil een betere samenwerking tussen de bedrijven. Onder andere over de komst van apps moeten er dingen beter op elkaar afgestemd worden. Peters zal ook de voorzitter worden van de brancheorganisatie OVNL. Eerder kwam Vodafone al met het nieuws naar buiten over een proef waarbij de simkaart als OV-chipkaart kon worden gebruikt.

Eerste pilot

Zoals gezegd zal er binnenkort een pilot beginnen met het betalen met je smartphone of bankpas. De Valleilijn bij Amersfoort zal als eerste aan de beurt zijn. Volgens Peters zullen reizigers op treinstations waar meerdere vervoerders komen (zoals Arriva, Veolia, Connexxion en de NS), als eerste iets merken van de vernieuwingen. Hierdoor krijg je één paaltje in plaats van twee verschillende voor de twee vervoerders. Als de pilot slaagt, zal het betalen met bankpas en smartphone verder doorgevoerd gaan worden.

via Metro

Lees ook

Reageer op dit artikel