Smartphone klein beetje duurder in 2018 dankzij stijging thuiskopieheffing

De tarieven van de thuiskopieheffing voor 2018 tot en met 2020 zijn bekend gemaakt door de SONT. De Stichting laat de heffing op cd’s en dvd’s vallen maar introduceert de heffing op een aantal nieuwe producten. Daarnaast ga je op een aantal typen producten meer betalen.

Thuiskopieheffing omhoog

De Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding, kortweg SONT, stelt voor een bepaalde periode vast wat de tarieven van de thuiskopieheffing worden. Deze heffing zit op producten waarvan deze gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld het maken van kopieën van muziek en video. Met de heffingen worden auteursrechthebbenden gecompenseerd voor gemiste inkomsten door het maken van kopieën.

Op smartphones stijgt de heffing volgend jaar van 3,50 euro naar 4,70 euro. De stijging van de heffing op smartphones is het hoogst terwijl bij tablets de heffing omlaag wordt gebracht van 3,50 euro naar 2,60 euro. Nieuw vanaf 2018 is de heffing op USB-sticks (60 cent) en op wearables met een opslagmogelijkheid (1,20 euro). Volgens onderzoek zouden wearables gebruikt worden om muziek op te bewaren dan wel af te spelen en is daarom de heffing gerechtvaardigd.

Via
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel