Vodafone, T-Mobile en KPN hanteren fair use policy voor roaming in EU

De drie grote telecomproviders in Nederland hebben met de introductie van het kosteloos kunnen roamen in de Europese Unie ook een fair use policy ingesteld. De FUP moet ervoor zorgen dat klanten geen misbruik maken van het netwerk door een langere tijd in het buitenland te verblijven. We zetten de regels op een rij.

Fair use policy voor EU-roaming

Vodafone heeft op haar website een fair use policy geplaatst waarin staat dat abonnees met een Red Plus abonnement de helft van de tijd in Nederland moeten verblijven. Dat betekent dat je als gebruiker volgens de policy minimaal 2 van de 4 maanden in Nederland moet verblijven. Ga je even de grens over en kom je dezelfde dag weer terug in Nederland dan telt dit niet als een roaming dag.

Volgens een woordvoerder van Vodafone krijgen klanten niet zomaar te maken met de fair use policy. Gebruikers kunnen na een waarschuwing laten zien dat zij binnen twee weken meer in Nederland zijn dan in het buitenland zo laat de woordvoerder weten aan Tweakers. De fair use policy geldt voorlopig alleen voor Red Plus abonnementen afgesloten na 1 juni.

Bij KPN geldt een soortgelijke fair use policy, mocht je je als KPN klant 4 maanden of meer in het buitenland bevinden of meer data gebruiken dan kan de provider een toeslag in rekening brengen. Ook kan KPN roaming blokkeren of je verplichten buitenlandbundels aan te schaffen.

T-Mobile heeft in haar fair use policy  het over onredelijk gebruik wanneer een klant minimaal vier maanden buiten Nederland in de EU verblijft en hierbij meer data verbruikt dan in Nederland. Je ontvangt dan een waarschuwing met een verzoek om je roaming gedrag aan te passen, kun je dit niet dan hanteert T-mobile een extra toeslag van 1 cent per roaming megabyte.

Via
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel