Per 15 juni 2017 geen roamingkosten meer: dit gaat er voor jou veranderen

Het Europarlement heeft definitief besloten dat per 15 juni 2017 de roamingtarieven in de EU verdwijnen. Dit betekent dat je je bundel die je in Nederland hebt gewoon kunt gebruiken in het buitenland. DroidApp zet alle details met vragen en antwoorden rondom roaming in de EU op een rij.

Afschaffen roamingkosten

Het liet lang, heel erg lang, op zich wachten, maar eindelijk is er goed nieuws over het verdwijnen van de roamingkosten. Na bijna tien jaar komt er een eind aan de (soms enorme) roamingtarieven die bovenop je bundel kwamen voor het gebruik van je telefoon in het buitenland. Het Europese Parlement heeft ingestemd met de afschaffing van de roamingkosten. De wijziging gaat dit jaar (al) in, op 15 juni 2017.

Het is goed te weten dat het hier gaat om de kosten die providers elkaar rekenen. In theorie zou het kunnen dat providers alsnog de kosten voor het gebruik in het buitenland doorberekenen bovenop de abonnementskosten. Aangezien de prijzen voor binnen de EU echter hetzelfde als in eigen land moeten zijn, is deze stap niet heel aannemelijk en verwachten we dat de eigen bundel gewoon in het buitenland gebruikt kan worden. De meeste providers bieden namelijk dit al aan bij verschillende abonnementsvormen.

roamingJe bundel in het buitenland

Het afschaffen van de kosten voor roaming in andere EU landen is een erg interessante ontwikkeling. Hierdoor kun je gewoon je eigen bundel, die je ook in Nederland gebruikt, gebruiken in het buitenland zonder extra kosten. Met buitenlandbundels wisten veel providers extra inkomsten te ontvangen. Klanten konden bijvoorbeeld een databundel aanschaffen voor in het buitenland van een X aantal MB. Ook bellen en gebeld worden kwam bij de meeste providers bovenop de abonnementskosten die je al had.

Overigens meldt de EU over bellen en SMS’en het volgende; heb je in Nederland een bundel met onbeperkt bellen en onbeperkt sms’en? Dan geldt onbeperkt hiervoor ook in de andere landen in de EU. Alleen voor dataverkeer zijn er limieten.

Onbeperkt, ook in het buitenland?

Wie zich af vroeg hoe het zat met providers die onbeperkt bellen en internetten aanboden binnen Nederland, kan dit nog een staartje krijgen. Nu extra roamingkosten niet meer toegestaan zijn, zou je denken dat je onbeperkt mag internetten in het buitenland. Toch?

Om misbruik tegen providers te voorkomen, of om te voorkomen dat mensen bijvoorbeeld een Duitse simkaart alleen maar in Nederland gebruiken of andersom, zijn er bepaalde uitzonderingen. Wanneer je als klant een zogenoemd ‘heel voordelig’ abonnement hebt, hoeft het niet zo te zijn dat je dat tegoed ook in het buitenland kunt gebruiken.

Providers mogen in 2017 elkaar maximaal 7,70 euro per gigabyte dataverkeer in rekening brengen. In 2022 moet dit bedrag verlaagd zijn naar 2,50 euro per gigabyte. Ieder jaar zal dit bedrag lager worden. De consument krijgt dus meer data voor minder geld. Hoeveel data je in het buitenland krijgt, hangt af van de abonnementskosten die je betaalt.

Voorbeeld

De Europese Commissie heeft het volgende voorbeeld;

At home you have a mobile bundle including unlimited calls, SMS and 10 GB of data for €30 (€25 excluding 20% VAT). The calculation is €25 / 10GB=€2.5/ GB. When travelling in the EU, you get RLAH with unlimited calls and SMS, and at least 6.5 GB of data (2*(25/7.7) =6.5).

If the operator wishes to apply such a data limit while roaming, they must clearly inform you of the volume available and whenever you have consumed that volume while abroad.

T-Mobile Unlimited

DroidApp heeft navraag gedaan bij T-Mobile. Zij bieden met T-Mobile Go Unlimited bundels de klant onbeperkt bellen, sms’en en internetten in heel de EU. Hiervoor geldt bij onbeperkt data wel een maximum van 60 dagen per jaar en daarna maximaal 10GB per maand. De provider laat aan ons weten dat zij momenteel op de achtergrond druk bezig zijn met het geven van invulling in de diensten. Het is lastig om aan te geven hoe dit er uit zal komen te zien.

Juridisch gezien is het niet mogelijk om bestaande voorwaarden, waar toen door de klant voor is getekend, te wijzigen. Dit zou kunnen resulteren in een mogelijkheid tot het ontbinden van het contract en de overeenkomst. T-Mobile geeft aan dat altijd gedacht wordt in het belang van de klant. Ons lijkt dit onwaarschijnlijk dat dit gaat gebeuren. T-Mobile heeft nu een grote marketingcampagne lopen en weet veel nieuwe abonnees binnen te halen. Als mensen hun contract mogen opzeggen door een wijziging in de voorwaarden, zou het mogelijk kunnen zijn dat veel mensen weggaan bij T-Mobile.

We verwachten dat T-Mobile de 60 dagen aan onbeperkt data zal blijven houden voor het Unlimited abonnement. Ook de 10GB die dan per maand als limiet geldt, is rechtvaardig omdat klanten die gemiddeld 50 euro besteden aan een abonnement bij een provider, recht hebben op ongeveer minimaal 10GB die zij zonder extra kosten mogen gebruiken. Als dit inderdaad het geval is, betekent dit dat T-Mobile klanten meer zal bieden dan dat wettelijk verplicht is. Echter heeft T-Mobile hier nog niets over gemeld.

Update 29 mei 2017: Omdat de Go-bundels van T-Mobile in Nederland onbeperkt bellen en sms’en bevatten, zal dit ook in de EU geldig zijn. Concreet betekent dit volgens T-Mobile dat klanten vanaf 13 juni 2017 al onbeperkt kunnen bellen in de EU. Het geldt voor bellen vanuit een EU-land naar een ander EU-land of naar Nederland. Dus niet vanuit Nederland naar een ander EU-land.

Buitenlandse simkaart

Consumenten die gedurende vier maanden voor het grootste deel zich in het buitenland bevinden, kan benaderd worden door de provider. Dit zal gebeuren als er meer internet verbruikt wordt dan in het eigen land. Een provider mag verder extra kosten in rekening brengen als iemand voortdurend belt met een simkaart uit het buitenland.

Volgens de Europese Commisie zal slechts één procent van de mensen hier last van hebben. Het moet voorkomen dat je bijvoorbeeld in Nederland gebruik maakt van een relatief goedkope simkaart uit een ander land. Dit omdat de tarieven tussen de verschillende landen en providers wel verschillen.

Noorwegen, IJsland en Zwitserland

Zoals gezegd verdwijnen de roamingtarieven alleen binnen de Europese Unie. Noorwegen, IJsland en Zwitserland vallen niet onder de EU. T-Mobile heeft bijvoorbeeld wel Noorwegen en IJsland onder Unlimited vallen. Zwitserland maakt geen deel uit van de EU en valt niet onder die regeling. Opvallend is ook dat Monaco en Andorra bijvoorbeeld bij T-Mobile wel onder de regeling vallen, maar bij Tele2 niet. Zwitserland valt daarentegen bij Tele2 wel weer onder de regeling.

De nieuwe regels van de EU gelden in ieder geval niet voor deze drie landen. Providers kunnen ervoor kiezen om hier vanaf te wijken. Zwitserland is volgens T-Mobile een land waar de telecomtarieven vele malen hoger liggen, dus daar zal naar verwachting geen uitzondering voor gemaakt worden.

Per 15 juni

Providers zijn verplicht voor het ingaan van de nieuwe roamingregels consumenten te informeren. Hierbij moeten providers ook melden hoeveel data de klant in het buitenland mag verbruiken. Voor landen buiten de EU blijven wel roamingkosten gelden. Ook gelden de prijzen niet voor het bellen vanuit Nederland naar het buitenland, helaas.

Update; verschillende providers komen met vernieuwde abonnementen, in aanloop naar 15 juni. Lees hier meer over de nieuwe bundels en abonnementen van KPN, Tele2 en Vodafone.

Deel dit artikel met je vrienden via onderstaande buttons, zodat zij ook weten hoe de nieuwe tarieven zijn!

Lees ook

Reageer op dit artikel