T-Mobile houdt vertrouwen in Huawei na zorgen over spionage

Huawei is de laatste tijd veel in het nieuws, en niet alleen positief. Amerika beweert dat de Chinese overheid spioneert via netwerkapparatuur van de fabrikant. Nu reageert T-Mobile op dit bericht.

Huawei en T-Mobile

In de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland wordt geen netwerkapparatuur meer gebruikt van Huawei. Die landen zijn bezig met het aanbesteden van het 5G-netwerk, maar de Chinese fabrikant mag niet mee doen. De oorzaak? Volgens Amerika zou apparatuur van het bedrijf gebruikt kunnen worden voor spionage. Daarnaast worden verschillende toestellen zoals de Huawei Mate 20 Pro niet verkocht in dat land.

Huawei spionage

Er zijn alleen verdenkingen, maar er is totaal geen bewijs dat Huawei zich schuldig zou maken aan spionage. Het lijkt erop dat de Verenigde Staten op kruistocht is. Veel Chinese bedrijven worden aangepakt, waarbij het vermoeden bestaat dat Trump aan protectionisme doet. Tevens hebben de Amerikanen ook geen onschuldig verleden, zo bleek uit informatie van Edward Snowden.

Ook in België is inmiddels een onderzoek gestart, om te kijken of er sprake kan zijn van spionage. Dit naar aanleiding van alle berichten. Jurgen Thysmans van Huawei Belgium laat tegenover de collega’s van Tweakers het volgende weten;

“We zijn er niet bang voor, want er valt niks te vinden. We zijn actief in meer dan honderdzeventig landen en het consumentenvertrouwen is heilig voor ons. Als we dat zouden schaden, door ons in te laten met spionage, dan zouden we alleen maar klanten kwijtraken. Dat strookt totaal niet met de missie van ons bedrijf, we willen juist groeien. Bovendien gelden er heel strenge veiligheidsregels en -processen om überhaupt netwerktechnologie te mógen leveren aan de operators. We werken samen met alle spelers in België en zijn nog nooit, maar dan ook nog nooit berispt geweest voor activiteiten waar landen als de VS ons nu van verdenken.”

ICT-expert Brenno de Winter laat in een uitgebreid artikel in het AD het volgende weten;

Tegelijk acht hij de kans klein dat Huawei inderdaad een verlengstuk van de Chinese overheid is. ,,Ik heb niet de indruk dat inlichtingendiensten een stevig dossier bezitten. Toen vier Russen eerder dit jaar het WiFi-net van chemische wapenswaakhond OPCW hackten, kwamen geheime diensten meteen met namen en gezichten. Hier zie ik geen begin van bewijs.” 

Telecomprovider T-Mobile laat weten voorlopig nog geen afscheid te nemen van de netwerkapparatuur van Huawei. Voor het netwerk van T-Mobile maakt de provider in Nederland alleen maar gebruik van de apparatuur van de Chinese fabrikant. KPN en VodafoneZiggo houden zich meer op de vlakte, en laten niet veel los over of zij twijfelen aan Huawei. Overigens werken de twee laatste providers voornamelijk met apparatuur van Ericsson.

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel