Verenigde Staten verlichten sancties voor Huawei

Zondag werd bekend dat Google de licentie voor het gebruik van Android introk voor Huawei. De reden was een zwarte lijst waarop Huawei stond. Nu heeft de VS de sancties verlicht.

Minder zware sancties voor Huawei

Opmerkelijk nieuws vanuit Amerika. De Verenigde Staten hebben de sancties voor het Chinese Huawei verlicht. Het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken heeft Huawei een tijdelijke licentie gegeven. Hiermee kan Huawei haar netwerkapparatuur onderhouden en is het mogelijk om software-updates uit te brengen voor smartphones.

Deze tijdelijke licentie die de VS Huawei heeft gegeven loopt tot en met 19 augustus. Eerder gaf Google al aan dat er niets veranderd aan de huidige Huawei-smartphones. Met de tijdelijke maatregel mogen Amerikaanse bedrijven weer handelen met bijvoorbeeld de Chinese fabrikant. Hiermee worden de gevolgen van het handelsverbod verlicht. Tegenover Reuters stelt het ministerie dat dit geen capitulatie is, maar alleen ervoor zorgt ‘dat het huishouden blijft draaien’. De verlichte sancties gelden alleen voor bestaande toestellen van Huawei en Honor.

Een andere Chinese fabrikant, ZTE, verscheen enige tijd geleden ook op een zwarte lijst. Na enkele maanden werd ZTE hier van af gehaald. Zij betaalden een flink bedrag hiervoor. Met dit nieuws is de kans aanwezig dat het allemaal voor Huawei, en haar gebruikers, met een sisser afloopt. Echter kan er ook na medio augustus nog van alles spelen.

Leestip: 7 vragen omtrent de breuk tussen Google en Huawei

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel