De vergeten smartphone: Sony Ericsson Xperia X1

Sony Ericsson kwam in 2008 met de spraakmakende Xperia X1. Het toestel van de Zweedse fabrikant was namelijk van alle gemakken voorzien en draaide op Windows Mobile. Het toestel had voor die tijd erg interessante specificaties en wij bespreken de Xperia X1 in ‘De vergeten smartphone’.

Sony Ericsson Xperia X1

De Sony Ericsson Xperia X1 kwam in het najaar van 2008 naar Nederland, en werd in het begin van dat jaar al aangekondigd. De smartphone was voorzien van een uitschuifbaar toetsenbord met vier toetsrijen en QWERTY-indeling, dat onder het toestel geschoven zat. Aan de voorzijde zagen we het opvallende, stijlvolle ontwerp met knoppen in de vorm van een driehoek. De grote knop in het midden was tevens voorzien van touch waarmee je bijvoorbeeld tijdens het internetten kon scrollen.

Sony Ericsson Xperia X1

Aan de voorzijde vond je het 3,0 inch 65K kleurenscherm met een resolutie van 800 x 480 pixels. Daarbij was de telefoon uitgerust met een 528 MHz single-core processor van Qualcomm, 256MB opslagruimte en 512MB ROM. De accucapaciteit bedroeg 1500 mAh en het toestel was voorzien van Windows Mobile 6.1. Er waren panelen, die dienden als een soort van widgets. Deze waren door Sony Ericsson zelf over de interface van Microsoft heen gelegd.

Sony Ericsson Xperia X1

De telefoon had een 3,15 megapixel camera met mogelijkheid tot in VGA te filmen met 30fps. De Opera Browser werd standaard meegeleverd en natuurlijk ook de Office mobile-apps voor het aanmaken en bewerken van documenten. De Sony Ericsson Xperia X1 was verder voorzien van HSDPA, WiFi, GPS, Bluetooth en een front-camera voor videobellen.

Sony Ericsson Xperia X1 achter

Een puntje van aandacht was dat het toestel vrij zwaar was. Daarbij was het toestel voor die tijd zelfs erg groot. Wel was er lof over de afwerking; het toestel was vervaardigd uit metaal waardoor het toestel niet alleen erg mooi oogde, maar ook nog eens degelijk was.

Toen de smartphone eind 2008 uitgebracht werd, was het een aardig geliefd toestel. De Xperia X1 had een adviesprijs van boven de 600 euro.

Sony Ericsson Xperia X1 samengevat in 5 punten:

  • Windows Mobile
  • Uitschuifbaar QWERTY toetsenbord
  • 3,0 inch display
  • Groot en zwaar
  • Optische selectieknop
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel