De vergeten telefoon: Sharp J-SH04

In deze editie van ‘De vergeten telefoon’ gaan we terug naar een bijzonder toestel. De Sharp J-SH04 zegt je misschien niet heel veel, maar het was een van de belangrijkste telefoons in jaren.

Sharp J-SH04

Ieder weekend bespreken we ‘De vergeten telefoon, of smartphone’. Niet ieder toestel is even spectaculair, maar dat hoeft ook helemaal niet. De Sharp J-SH04 zegt je waarschijnlijk helemaal niets. Toch was hij bijzonder. Dit toestel was namelijk de eerste mobiele telefoon ter wereld met een geïntegreerde camera.

Stel je niet al teveel voor bij de camera, want de resolutie was zeer laag. De Sharp J-SH04 had een 0,11 megapixel CMOS sensor. Deze bevond zich uiteraard aan de achterkant van de telefoon. Een gemaakte foto kon je vervolgens delen via het toestel zelf. De Sharp had een 256.000 kleuren beeldscherm en was erg langwerpig. Daarbij viel de antenne op, welke uitgeschoven kon worden.

Sharp J-SH04

Er was nog wel wat discussie over of de Sharp wel de eerste telefoon was met een digitale camera aan boord. Enkele maanden voor de release van de J-SH04 was er namelijk de Samsung V200. Deze camera was echter maar half geïntegreerd. Ook diende de Samsung aangesloten te worden op een computer om de foto te bekijken.

In Nederland hebben we de Sharp J-SH04 niet gezien. Het toestel verscheen alleen op de Japanse markt. De prijs kwam uit op 500 dollar.

Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel