24 handige Sony Xperia tips: haal alles uit je smartphone

Sony heeft haar Xperia-toestellen voorzien van interessante functies, die je misschien nog helemaal niet heb ontdekt. Ook het nieuwste toestel, zoals de Sony Xperia XZ heeft een aantal verborgen functies. DroidApp zet handige Sony Xperia tips voor je op een rij. Zo haal je het meest uit je smartphone van Sony.

Sony Xperia tips

We hebben op de redactie meerdere Sony-toestellen voorbij zien komen. Onlangs schreven we de uitgebreide Sony Xperia XZ review en Sony Xperia X Compact review. Maar ook eerder uitgebrachte toestellen van Sony, zoals de Xperia XA, Xperia X en Sony Xperia Z5 zijn uitgebreide smartphones van het merk. We hebben de tips gebaseerd op de Sony Xperia XZ, maar veel van deze tips en tricks werken ook met eerdere Sony Xperia-smartphones met bijvoorbeeld Android Marshmallow.

Sony Xperia apps sorteren

Apps sorteren

Standaard worden applicaties in het menu gesorteerd op een bepaalde volgorde. Wil je deze volgorde veranderen? Dan kan je in het menu bovenin beeld op de drie puntjes tikken. Hier kies je voor ‘apps sorteren’ waarna je kunt sorteren op meest gebruik, naam en datum.

Sony Xperia apps verwijderen

Apps verwijderen

Je kunt bij de Xperia op twee manieren geïnstalleerde toepassingen verwijderen. Om een app te verwijderen kies je net als bij de vorige tip voor de drie puntjes, maar selecteer je daarna ‘apps beheren’. Ook kan je in het menu een icoontje van een app ingedrukt houden en daarna loslaten. Apps die je kunt verwijderen zijn herkenbaar aan het rode kruisje. Niet alle Sony-apps kan je verwijderen, wel kan je er een aantal uitschakelen zodat ze niet actief blijven op de achtergrond en uit het menu verdwijnen.

Sony Xperia tips

Homescreen aanpassen

Sony levert haar Xperia-toestellen met Android met daaroverheen de Xperia UI. Wanneer je in het menu weer op de drie puntjes drukt en vervolgens kiest voor ‘instellingen’, krijg je veel opties. Je kunt hier bijvoorbeeld de grootte van icoontjes aanpassen, een ander icon pack selecteren, animaties van overgangen aanpassen en Google Now in- of uitschakelen.

Thema’s

Sony geeft je de mogelijkheid om de vormgeving van de interface naar eigen wens in te stellen. Je kunt hiervoor gebruik maken van thema’s. Ga hiervoor naar het startscherm en houd hier een leeg gedeelte ingedrukt. Er verschijnt dan onderin beeld een icoontje ‘thema’s’. Je ziet de beschikbare thema’s en tevens kan je meer Xperia thema’s zoeken. Hier kan je je uitleven en kijken welk thema je leuk vindt. Het grootste deel is gratis beschikbaar voor je toestel.

Xperia Lounge

Xperia Lounge: prijzen winnen

Op de Xperia-toestellen van Sony is een app genaamd Xperia Lounge te vinden. Met deze applicatie vind je verschillende dingen. Zo vind je een aantal verschillende wedstrijden waaraan je kunt meedoen, krijg je prijsvragen rondom films en kan je bijvoorbeeld kaarten winnen voor de Champions League.

Sony Xperia lockscreen dubbeltik

Dubbeltik

Je kunt het scherm van bijvoorbeeld de Sony Xperia XZ snel inschakelen door dubbel te tikken op het scherm. Om deze functie in- of uit te schakelen ga je naar Instellingen > Scherm en scrol je naar beneden. Daar vind je de optie ‘Tik om te activeren’. Als het palletje groen is, dan is de functie om dubbel te tikken op het scherm ingeschakeld.

Sony Xperia scherminstellingen

Handschoen-modus

In hetzelfde venster met scherm-instellingen vind je de handschoenmodus. Dit maakt het mogelijk dat het scherm anders reageert op aanraking. Als je van de winter je handschoenen aan hebt getrokken kan je door de handschoenmodus in te schakelen gewoon je smartphone bedienen met je handschoenen aan.

Sony Xperia XZ power-button

Snel camera starten

We blijven even bij de scherm-instellingen. Je vindt hier de optie ‘Druk 2 keer op aan/uit voor camera’. Wanneer deze optie is geactiveerd hoef je enkel tweemaal op de vingerafdrukscanner/power-button te drukken en wordt automatisch de camera opgestart. Op deze manier kan je snel een foto maken en loop je minder snel de kans dat je te laat bent om een moment vast te leggen.

Sony Xperia Systeempictogrammen

Systeempictogrammen verbergen

Een handige functie bij de Xperia-toestellen van Sony is de optie Systeempictogrammen, die we eveneens terugvinden bij scherm-instellingen. Heb je bijvoorbeeld altijd Bluetooth aanstaan? Dan ben je misschien niet erin geïnteresseerd dat altijd het icoontje van Bluetooth in je balk staat. Via deze optie kan je dit uitschakelen. Ditzelfde geldt voor de andere icoontjes zoals WiFi, batterij, alarm en andere pictogrammen. Wel blijft die van het netwerk altijd zichtbaar.

Sony Xperia Inhoud verborgen melding

Meldingen vergrendelscherm verbergen

Mocht je meldingen van de verschillende apps liever niet op je vergrendelscherm willen hebben, dan kan je dit uitschakelen. De inhoud wordt dan verborgen. Wil je dit, ga dan naar instellingen > vergrendelingsscherm en beveiliging. Selecteer daar de optie ‘bij vergrendeld apparaat’ onder het kopje schermvergrendeling. Hier kan je er ook voor kiezen om alleen de inhoud van ‘gevoelige’ meldingen te verbergen, denk aan je mailtjes.

Sony Xperia vingerafdrukscanner

Vingerafdrukscanner

De vingerafdrukscanner zit bij de Sony Xperia op een naar onze mening erg prettige plaats. Wil je meer uit de vingerafdrukscanner halen? Dan kan je hiervoor naar instellingen > vergrendelingsscherm & beveiliging. Daar kom je de optie ‘vingerafdrukbeheer’ tegen. Hier heb je de mogelijkheid om meer vingers toe te voegen om te gebruiken op de scanner. Handig als je bijvoorbeeld met je wijsvinger het toestel wilt ontgrendelen als hij op tafel ligt en het met je duim wilt doen als je hem in je hand hebt.

Sony Xperia beeldverbetering

Beeldscherm instellingen

Op verschillende Sony Xperia-toestellen vind je een functie die de kleurweergave van het display nog verder verbeterd. Bij instellingen > scherm > beeldverbetering vind je verschillende standen voor het beeldscherm. Hierbij kan je kiezen voor een levendige weergave van de kleuren of juist wat minder verzadiging. Tevens is het mogelijk om de kleurtemperatuur van het display aan te passen bij de optie ‘witbalans’.

Sony Xperia Stamina

STAMINA modus

Wanneer je accu bijna leeg is en voorlopig geen stopcontact verwacht tegen te komen, dan is de STAMINA modus een uitkomst. Hiermee kan je verschillende manieren van energiebesparing kiezen. Veeg hiervoor de notificatiebalk naar beneden en druk op het batterij-icoontje. Je kunt ook naar instellingen gaan en dan naar beneden scrollen voor de optie ‘batterij’. Vervolgens krijg je een scherm te zien met de resterende batterijduur. Met de STAMINA modus worden processen in bepaalde mate beperkt. Hierdoor wordt er accu verbruikt. Je kunt ervoor kiezen om STAMINA automatisch bij een bepaald percentage te activeren. Je kunt ook de ‘strengheid’ van de modus bepalen waarbij je te zien krijgt welke functies er uitgeschakeld en/of beperkt worden.

Sony Xperia batterijverzorging

Batterijverzorging

Naast de STAMINA modus heeft Sony de Xperia-toestellen voorzien van de functie ‘Batterijverzorging’. Onder andere op de Xperia XZ is deze feature aanwezig en sinds kort ook op de Xperia Z5-serie. Deze technologie zorgt ervoor dat de levensduur van de accu verlengd wordt. Door de accu niet volledig op te laden, bijvoorbeeld in de nacht, leidt de batterij minder schade. De accu wordt tot 90 procent opgeladen. Aan de hand van het verleden en het gebruik wordt de laatste 10 procent bijgeladen net voordat bijvoorbeeld je wekker gaat. Sony belooft hiermee een verdubbeling van de levensduur van de accu. Deze functie kan je eventueel uitschakelen bij instellingen > batterij > batterijverzorging.

Sony Xperia geheugen slimme wisser

Geheugen gebruik

In het menu vind je bij de optie ‘opslag en geheugen’ een functie genaamde ‘slimme wisser’. Overbodige bestanden van applicaties en toepassingen worden automatisch gewist. Dit zijn bestanden waar je zelf geen weet van hebt, zoals cache en logs. Ook vind je hier de mogelijkheid om applicaties te verwijderen. Je ziet daarbij precies hoe vaak je een app hebt gebruikt. Is dat amper? Dan kan je zomaar ruimte besparen met het verwijderen (of uitschakelen) van de desbetreffende toepassing.

Sony Xperia album galerij

Galerij cloud-diensten

In ons overzicht met handige Sony Xperia tips hebben we ook voor de fotoliefhebber een handige tip. In de galerij-app genaamd ‘Album’ vind je niet alleen foto’s die je met de Xperia-smartphone hebt gemaakt. Je kunt in het zijmenu ervoor kiezen om verschillende diensten te koppelen. Hierdoor kan je ook je foto’s van Facebook, Flickr en Google Foto’s/Picasa laten weergeven in het overzicht met foto’s. Zo heb je je hele fotoverzameling op één plek.

Sony Xperia video tv-gids

Video’s en TV-gids

In de video-app op je Xperia vind je niet alleen de door jou gemaakte video’s. Je krijgt ook een overzicht te zien van video’s die op dit moment populair zijn. Dit zijn filmpjes van zowel televisiezenders met fragmenten van televisieprogramma’s als video’s die te vinden zijn op YouTube. Daarnaast heeft Sony de video-app ook voorzien van een tv-gids. Wat komt er vanavond op tv en welke films en series worden uitgezonden? Via de video-app kan je ook direct een notificatie instellen dat je een melding krijgt voordat het programma begint.

Sony Xperia screenshot maken

Screenshot maken met Xperia

Hoe maak je een screenshot met je Xperia? Dat is niet heel moeilijk. Je kunt een schermafbeelding maken door zowel de power-button (vingerafdrukscanner) als de volumetoets naar beneden ingedrukt te houden. Wanneer je deze ingedrukt houdt zie je een animatie die laat zien dat een screenshot gemaakt wordt. Deze is te bekijken in de Album-app en een screenshot is direct vanuit de notificatiebalk te verwijderen, te delen of te openen.

Sony Xperia smart tegenlicht

Smart Tegenlicht

Met de optie ‘Smart Tegenlicht’ die in- en uit te schakelen is via scherm-instellingen, gaat het scherm niet zomaar meer uit. Zolang jij het toestel beweegt en/of gebruikt zal de telefoon dit detecteren en het scherm ingeschakeld houden. Ook al wordt de ingestelde time-out voor de tijd dat het scherm aan moet blijven overschreden. Handig als je een foto laat rondgaan aan je familie op een verjaardag.

Sony Xperia camera resolutie

Camera instellingen en resolutie

Bij een aantal Xperia-toestellen is bij de camera-instellingen te zien dat standaard niet de hoogste resolutie wordt gebruikt voor het maken van foto’s. Zonde natuurlijk! Om alles uit de camera van je Xperia te halen doorloop je de volgende stappen. Open de camera, tik op het tandwieltje voor de instellingen, tik op resolutie. Wil je foto’s in breedbeeld (beeldverhouding 16:9) of in 4:3 formaat schieten, kies dan de hoogste stand hiervoor. Bij de Xperia XZ is dit voor 4:3 23 megapixel en voor 16:9 20 megapixel. Doe ditzelfde ook voor de instellingen van de front-camera.

Sony Xperia camera apps 4K

4K filmen

Met verschillende toestellen, maar niet allemaal is het mogelijk om in 4K resolutie video’s te maken, waaronder met de Sony Xperia XZ. Echter zie je niet direct deze optie verschijnen in de videocamera. Om te filmen in 4K volg je de volgende stappen. Ga in de camera-app naar het icoontje met de zes puntjes, aan de zijkant. Hier wordt vervolgens ‘camera-apps’ geopend. Daar vind je ook de mogelijkheid om andere effecten en tools te gebruiken, en dus ook de mogelijkheid om in 4K te filmen.

Sony Xperia Niet Storen

Niet Storen

Je kunt het volume van je smartphone aanpassen middels de volumetoetsen. Echter is er nog een handige manier om het geluid van de ringtone te veranderen. Veeg hiervoor de notificatiebalk naar beneden. Druk vervolgens op ‘niet storen’. Daar krijg je de mogelijkheid om voor het ingestelde aantal uur (gebruik hiervoor + en -) of tot het alarm gaat, de telefoon op stil te zetten. Hierbij kan je nog de functie ‘alleen alarmen’ gebruiken zodat wel je wekker gewoon afgaat. Erg handig!

Sony Xperia X Compact menu

Sneller door het menu heen

We vonden nog een handige mogelijkheid om sneller door het menu te navigeren. Je kunt sneller naar een volgende pagina met apps, door je vinger van de zijkant naar de andere kant te vegen. Wanneer je dit sneller doet sla je een extra pagina over.

Sony Xperia klok lockscreen

Klok op vergrendelscherm

Misschien wil je de klok op het lockscreen wel aanpassen in een andere soort klok. De weergave van de klok kan je gemakkelijk aanpassen. Houdt op het vergrendelscherm de klok ingedrukt. Vervolgens kan je vegen door de verschillende klokken en degene van je keuze selecteren.

Heb jij nog een tip voor de gebruikers van een Sony Xperia? Laat je reactie achter onder dit bericht!

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel