Huawei P30 tips: haal alles uit je P30, P30 Pro en P30 Lite

De Huawei P30 Pro en Huawei P30 zijn de beste smartphones van de Chinese fabrikant en tevens de vlaggenschepen van dit jaar. Huawei heeft de P30-serie weer volgestopt met mogelijkheden, waar je misschien toch zonder erg overheen hebt gekeken. Wil je alles uit je Huawei P30 Pro, P30 of P30 Lite halen, dan hebben we de 27 beste tips voor je op een rij gezet.

Huawei P30 tips

Ben je nog niet bekend met de Huawei P30-serie, lees dan zeker onze uitgebreide Mate 20 – P30 vergelijking. Hier bespreken we uitgebreid de toestellen uitgebreid. Tevens hebben we onze uitgebreide Huawei P30 Pro review waar we de smartphone uitgebreid behandelen.

Huawei P30 tips

In dit artikel bespreken we de 27 beste Huawei P30 tips. In principe zijn de tips bedoeld voor toestellen met EMUI 9.1, dus kunnen ze ook met meer toestellen werken. Het kan ook zijn dat niet alle tips op elk P30-model werken. Wij hebben deze tips op een rij gezet, op basis van de P30 Pro.

Huawei P30 screenshot maken

Screenshot maken

Wanneer je een schermafbeelding wilt maken, kan dit met de P30 op verschillende manieren. Een handige manier is om de volumetoets naar beneden, samen met de powerbutton , allebei rechts van de telefoon ingedrukt te houden. Er wordt dan direct een screenshot gemaakt. Door met je knokkel een ‘S’ te tekenen wordt er een lange screenshot gemaakt en wordt deze automatisch door gescrold. Een ‘simpele’ screenshot maken kan ook door met één knokkel twee keer achter elkaar op het scherm te tikken.

Beeld aan bij notificatie

Wil je dat het beeldscherm ingeschakeld wordt als je een notificatie ontvangt? Huawei geeft je deze mogelijkheid in het menu met instellingen. Standaard staat deze optie uitgeschakeld. Om het in te schakelen ga je naar Instellingen > Meldingen > Meer instellingen voor meldingen > Scherm aanzetten bij meldingen.

Huawei P30 projectie

Draadloze projectie

In het notificatievenster zie je de optie ‘Draadloze projectie’. Met deze optie kun je het scherm van je telefoon op je computer of tv weergeven. De computer of televisie moet hiervoor via WiFi verbonden zijn, net als de telefoon. Dit dient hetzelfde WiFi-netwerk te zijn. Onder Instellingen > Apparaatverbinding > Gemakkelijke projectie wordt het stappenplan uitgelegd, hoe je de functie kunt gebruiken op je Huawei P30.

Huawei P30 donkere modus

Donker thema

Ben je wel uitgekeken op de witte kleuren, ofwel de lichte interface van de smartphone. Je kunt dan kiezen voor het donkere thema. Deze vind je terug onder Instellingen > Batterij > Interfacekleuren donkerder maken. Je krijgt dan een donker thema ingesteld. Via dezelfde stappen kun je ook weer terug naar het lichte thema. Verschillende onderdelen en elementen worden in een donkere stijl gegoten.

Tik om scherm in te schakelen

Onder Instellingen > Slimme assistentie > Snelkoppelingen en gebaren vind je nog een aantal handige opties voor je Huawei P30 smartphone. Kies hier de optie ‘Scherm activeren’. Je kunt hierbij instellen dat wanneer je twee keer achter elkaar op het scherm tikt, het scherm ingeschakeld wordt. Handig!

Huawei P30 meldingen notificaties

Missende meldingen / energiebeheer

De EMUI-interface van Huawei staat bekend als agressief. Hierdoor wordt alles uit de batterij gehaald, maar kunnen wat minder bekende applicaties hun meldingen vaak niet of veel te laat doorsturen. Dit is geen probleem met Gmail, WhatsApp of dergelijke, maar bijvoorbeeld wel met een eigen gekozen taken-app, een applicatie voor je medicijnen of een andere applicatie waarvan je notificaties mist. Gelukkig kun je dit nog een beetje aanpassen, zodat je geen notificatie hoeft te missen.

Ga hiervoor naar Instellingen > Apps > Apps (nog een keer) > en kies de desbetreffende app. We nemen in dit voorbeeld de DroidApp App. Kies die app en ga naar ‘Details over energieverbruik’ en ‘App opstartbeheer’. Je haalt het blauwe palletje bij ‘Automatisch beheren’ weg. Zo hoef je geen meldingen en notificaties van die app meer te missen.

Stroomintensieve prompt

Huawei stuurt je maar al te graag een melding als het van mening is dat een applicatie te lang actief blijft op de achtergrond. Bij sommige apps is dit wel noodzakelijk; je kunt dan de stappen volgen bij bovenstaande tip. Daar kies je vervolgens voor ‘Melding stroomintensieve apps’ uit. Je krijgt dan geen melding meer dat die app actief zou zijn op de achtergrond. Dit kan handig zijn van applicaties die je altijd een melding mogen sturen.

Huawei P30 menu

App menu

Standaard worden de applicaties die je installeert verspreid over de verschillende startschermen. Mocht je hier geen fan van zijn, dan is het ook mogelijk een menu in te stellen. Er verschijnt dan onderin beeld een menu-knop waarin je applicaties verzameld worden. Dit kun je instellen bij Instellingen > Startscherm & Achtergrond > Startschermstijl en kies voor ‘Lade’.

Huawei P30 naam provider

Naam provider verbergen/weergeven

Vanuit de doos geeft je Huawei P30, P30 Pro of P30 Lite linksboven in beeld aan met welke provider je telefoon is verbonden. Dit kun je ook zien als je de notificatiebalk naar beneden veegt. Wil je deze ruimte graag benutten voor notificaties, dan kun je dit uitschakelen. Ga hiervoor bij Instellingen naar Weergave > Meer weergave-instellingen > Naam provider weergeven; uit.

Huawei P30 vingerafdrukscanner

Vingerafdrukscanner

De vingerafdrukscanner van de Huawei P30 Pro en P30 is geïntegreerd in het beeldscherm. Natuurlijk wil je dat deze goed en snel reageert. Tijdens het instellen van je smartphone kun je direct meerdere vingers toevoegen, maar misschien had je daar bij het instellen geen zin of tijd in/voor. Je kunt dit altijd nog achteraf doen. Ga hiervoor naar Instellingen > Beveiliging & Privacy > Vingerafdruk-id. Daar kun je meer vingers toevoegen en bepaalde instellingen aanpassen.

Gezichtsherkenning

Onder dezelfde Beveiliging & Privacy-instellingen vind je ook de optie ‘gezichtsherkenning’. Hier kun je ervoor kiezen bepaalde instellingen aan te passen. Bij ‘apparaat ontgrendelen’ kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om het toestel direct te ontgrendelen als de telefoon je gezicht herkent. Je kunt ook instellen dat, voordat hij ontgrendelt, je eerst nog over het scherm moet vegen.

Huawei P30 tijdschriftontgrendeling

Thema op standby-scherm

Tijdschriftontgrendeling op je Huawei zorgt ervoor dat je bij iedere ontgrendeling een nieuwe foto te zien krijgt. Dit zijn hoge kwaliteit foto’s die door Huawei geselecteerd worden. Dit kun je instellen als je het vergrendelscherm zelf ziet.

Vervolgens veeg je van helemaal beneden naar boven en verschijnt er een balk. Linksonder zie je dan een slotje. Zorg dat het slotje open staat; de foto wordt dan bij iedere ontgrendeling vernieuwd. Ook kun je een foto uit de rotatie verwijderen, liken of delen. Extra instellingen zoals het kiezen van categorieën, vind je terug onder Instellingen > Startscherm & Achtergrond > Tijdschriftontgrendeling.

Huawei P30 batterijpercentage

Accupercentage weergeven

Alleen het icoontje van de batterij vind je misschien niet duidelijk genoeg. Je kunt instellen dat het batterijpercentage weergegeven wordt in de notificatiebalk. Ga hiervoor naar Instellingen > batterij > Batterijpercentage. Daar kun je er vervolgens voor kiezen om deze niet te tonen of om weer te geven naast het batterijpictogram of in het batterijpictogram.

Huawei P30 energiebesparing

Energiebesparing

Je accu bijna leeg? Je kunt je telefoon in een energiebesparing zetten. Hiervoor biedt Huawei verschillende opties welke je terug kunt vinden via Instellingen > Batterij. Met de prestatiemodus haal je alle kracht uit het toestel; hiermee gaat hij iets minder lang mee. Dan is er nog de energiebesparingmodus. Synchronisatie van bijvoorbeeld je e-mail wordt uitgeschakeld, waardoor je geen meldingen krijgt van nieuwe mailtjes op de achtergrond. Met de Ultra-energiebesparingsmodus wordt alles op alles gezet om je zo lang mogelijk te laten doen op een acculading, alleen zullen maar een paar apps beschikbaar zijn.

Huawei P30 icoontjes grootte

Grootte icoontjes

Vind je de icoontjes op het startscherm van je P30-smartphone te groot, of juist te klein? Dit kun je aanpassen. Voordeel is dat je dan bijvoorbeeld meer pictogrammen van apps op je startscherm kwijt kunt. Houd hiervoor een leeg gedeelte van je startscherm ingedrukt. Kies voor Startscherminstellingen en zet de lay-out op 5×6 voor meer ruimte. De weergave van tekst en dergelijke pas je aan via Instellingen > Weergave > Tekst- en weergavegrootte.

Huawei P30 Always On Display

Always On Display

Een handige feature die we besproken hebben ook in onze review van de Huawei P30 Pro is het Always On Display. In één oogopslag zie je of je gemiste oproepen hebt, een WhatsApp-bericht binnen hebt gekregen of een andere melding hebt. Je kunt dat instellen via Startscherm & Achtergrond > Display altijd aan en dan op ‘Aan’. Je kunt vervolgens ook nog instellen dat dit op een bepaalde tijd in- en uitgeschakeld wordt.

Huawei P30 camera

Camera instellingen

De camera heeft een enorm aanbod aan mogelijkheden, vooral op de Huawei P30 Pro. In de camera-app kun je op het tandwiel tikken. Je kunt dan aangeven dat de locatie opgeslagen mag worden bij een foto; het raster wilt gebruiken, een watermerk wilt toevoegen of het sluitergeluid uit wilt schakelen.

Huawei P30 camera tips

Camerastanden

Er zijn verschillende modi beschikbaar om je foto’s in te schieten. Deze vind je in de camera-app onderin beeld. Met ‘diafragma’ kun je direct aangeven of je de voor- of achtergrond meer vervaagd wilt hebben. Tevens kun je kiezen voor de nachtstand, een mooie portretmodus voor gezichten en bij Pro kun je zelf de instellingen aanpassen.

Onder ‘meer’ vind je tal van opties. Waaronder stickers, filters, panorama, slow-motion en nog veel meer. Met ‘levend beeld’ maak je een soort van eigen GIF’jes. Als je kiest bij meer voor ‘Lichtschilderij’ maak je mooie foto’s met lange sluitertijd. Denk aan de rode strepen van achterlichten of een waterval waarbij het water als een veeg wordt vastgelegd. In het overzicht ‘meer’ kun je op het potloodje tikken om de volgorde van deze instellingen aan te passen.

Inzoomen camera

De camera geeft je de mogelijkheid om in te zoomen. Dit kan je doen door op de bolletjes onder in het scherm te tikken. Hier staat bijvoorbeeld 1x, 5x, 10x of breed. Echter, wat je misschien nog niet wist, is dat je nog veel sneller in kunt zoomen met je P30-smartphone. Hiervoor hoef je alleen maar naar boven of beneden te vegen aan de zijkant van het scherm. Veel makkelijker en sneller!

Oogcomfort

Het blauwe licht van je smartphone kan vooral in de avonduren, als je je telefoon vanuit bed nog gebruikt, een negatieve invloed achterlaten. De oogcomfort modus kan hierbij prettig zijn. Het blauwe licht wordt gefilterd, waardoor er een oranje gloed over het scherm wordt gelegd. Dit is dan weer rustiger voor de ogen. Deze optie vind je terug als je de notificatiebalk naar beneden veegt of bij Instellingen > weergave > oogcomfort. Daar kun je hem ook op vaste tijden in- en uit laten schakelen en de kleurtemperatuur aanpassen.

Huawei P30 notch inkeping

Notch verbergen

De waterdruppel-notch neemt niet veel ruimte in op het scherm, maar misschien vind je hem toch wat vervelend. Huawei geeft je dan toch de optie de notch, ofwel de inkeping bovenin het scherm, te verbergen. Dit is software-matig, waarbij een zwarte balk rechts en links van de notch wordt toegevoegd. Deze optie vind je terug onder Instellingen > Weergave > Meer weergave-instellingen > Inkeping. Ook kun je per applicatie aangeven dat de notch getoond of juist verborgen moet worden.

Huawei P30 systeemnavigatie

Veeggestures / navigatiebalk

Onder Instellingen > Systeem > vind je verschillende opties voor de navigatiebalk. Standaard zijn dit drie knoppen; terug, home en recent. Bij Systeemnavigatie kun je hier verschillende dingen aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor gebaren, waarmee je middels te vegen de manier van bediening aan kunt passen. Tevens is er een navigatiedock in te stellen die je kunt gebruiken.

Huawei P30 Digital Wellbeing

Digitaal welzijn / digital wellbeing

Digital Wellbeing is een tool van Google in Android Pie. Het maakt je bewuster van je smartphonegebruik. Je ziet hoeveel tijd je door hebt gebracht per dag of week, en welke applicatie je het meest gebruikt. Onder Instellingen vind je deze optie onder de naam ‘Digitale balans’. Je krijgt ook te zien hoe vaak je je Huawei P30 hebt ontgrendeld en met scherm-tijdbeheer kun je aangeven dat je voor een maximale tijd per dag een app kunt gebruiken. Handig als je verslaafd bent aan Instagram of gewoon je databundel minder zwaar wilt belasten.

Huawei P30 een hand modus

Een-hand modus

Bij Instellingen > slimme assistentie vind je een optie genaamd Eenhandige modus. Hiermee kan het scherm wat verkleind worden, zodat deze prettiger met één hand is te bedienen. Door vanuit de hoeken of de home-button te vegen, kan het scherm verkleind worden.

Bedienen met handschoenen

Hoewel de zomer nu voor de deur staat, kan de handschoenmodus van de winter wel van pas komen. Deze optie vind je terug onder de slimme assistentie-instellingen. Het wordt met deze mogelijkheid ingeschakeld, mogelijk om je telefoon te bedienen met je handschoenen aan.

Galerij-app

In de galerij-app krijg je een hoop mogelijkheden tot je beschikking, al zitten sommigen wat verstopt. Ga in het menu naar ‘Foto’s. Je kunt kiezen voor ‘Hoogtepunten’ waar de Huawei voor je alvast wat verzamelingen voor je heeft samengesteld met foto’s en andere beelden. Bij de hoogtepunten kun je ook een video maken, en daarbij de stijl met muziek en effecten aanpassen. Bij ‘Ontdek meer’ kun je kiezen voor foto’s van personen, locaties, dingen en verschillende cameramodussen.

Updates

Er worden met regelmaat updates uitgebracht voor de Huawei P30-toestellen. Zodra deze beschikbaar is, krijg je hiervan een melding op je smartphone. Je kunt ook handmatig controleren op updates. Ga hiervoor naar Instellingen > Systeem > Software-update en kies voor ‘Controleren op updates’.

Alles over de Huawei P30 Pro en P30

Wil je alles weten over de Huawei P30 Pro en Huawei P30. Raadpleeg dan de toestelpagina’s via onderstaande buttons. Daar vind je alle actuele prijzen, specificaties en meer.

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen vanaf: 510,00 euro
Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel