De grote vergelijking: Huawei P30 Pro, P30 en Mate 20 Pro (inclusief camera-test)

Huawei heeft onlangs de nieuwe Huawei P30-serie uitgebracht. Echter, mogen we niet de inmiddels in prijs verlaagde, uitgebreide Mate 20 Pro vergeten. Wat zijn de verschillen, welk toestel is beter? We zetten de details samengevat op een rij.

Huawei P30 (Pro) vs. Mate 20 Pro

De Huawei Mate 20-serie werd eind vorig jaar aangekondigd in Londen. Vorige maand werd in Parijs alweer de nieuwe P-serie gepresenteerd; bestaande uit de P30 en P30 Pro. Alle drie deze smartphones zijn stuk voor stuk mooi ontworpen devices, met elk een eigen focus. In dit artikel vatten we de verschillen samen, zodat je precies weet wat de verschillen zijn tussen de Huawei P30, Huawei P30 Pro en Huawei Mate 20 Pro.

Design

We hebben beide toestellen benoemd in de Huawei Mate 20 Pro review en Huawei P30 Pro review. Vooral de P30 Pro en Mate 20 Pro liggen niet qua design en vooral qua specificaties erg dicht bij elkaar. Toch zijn er een aantal verschillen. De Huawei P30 heeft een 6,1 inch Full-HD+, zogenoemd ‘plat’ scherm. Bij de twee andere devices loopt deze door aan de zijkant.

De Huawei P30 Pro heeft een schermgrootte van 6,47 inch (ook Full-HD+) en de Mate 20 Pro heeft een 6,39 inch scherm, maar dan met Quad-HD+ resolutie. Standaard wordt, om energie te besparen wel de Full-HD+ weergave gebruikt, maar dit kun je bij de instellingen aanpassen. Echter zal dit voor de meeste gebruikers geen meerwaarde bieden in het dagelijks gebruik.

Huawei Mate 20 Pro - P30 Pro voorkant

Een verschil is de notch; die is bij de P30-serie een stuk smaller dan bij de Mate 20 Pro. Met de P30-notch blijft er meer ruimte over voor notificaties in de balk. Het voordeel van de Mate 20 Pro is dat in deze notch een 3D-scanner zit voor supersnelle gezichtsherkenning; ook met zonnebril op en in donkere situaties. Dit merk je duidelijk in de praktijk.

Je kunt uit een groot aantal, mooie kleuren kiezen bij de drie smartphones. Bij de Huawei P30 en P30 Pro kun je kiezen uit Aurora, Amber Sunrise, Breathing Crystal en Black. De Mate 20 Pro is er in Twilight (zwart-blauw gradiënt), Midnight Blue (met mooi reliëf) en Black. De kleuren van de P30 (Pro) vinden we het mooist, maar dit is echt een persoonlijke keuze.

Afmetingen

Dan nog even de afmetingen van de verschillende toestellen:

  • Huawei P30: 149,1 x 71,4 x 7,6 millimeter, 165 gram
  • Huawei P30 Pro: 158,0 x 73,4 x 8,4 millimeter, 192 gram
  • Huawei Mate 20 Pro: 157,8 x 72,3 x 8,6 millimeter, 189 gram

Zowel de Mate 20 Pro als de P30 Pro hebben een IP68-certificering. Dit betekent dat ze tot 2 meter diepte, 30 minuten lang onder (zoet) water gehouden kunnen worden. Tevens kunnen ze beter tegen stof en bijvoorbeeld regen. De Huawei P30 heeft alleen een IP53 certificering, wat betekent dat hij spatwaterdicht is. Dat is toch wel jammer.

Huawei Mate 20 Pro - P30 Pro voorkant

Connectiviteit en Multimedia

De drie smartphones hebben ondersteuning voor dual-sim. Mocht je ervoor kiezen het geheugen uit te breiden met een geheugenkaart, dan neemt deze de plaats in van de tweede simkaart. Het geheugen uitbreiden doe je niet met de bekende microSD-geheugenkaart, maar met een Nano Memory Card, ofwel NM-card, van Huawei zelf. Deze kost voor 128GB zo’n 50 euro.

De Huawei Mate 20 Pro heeft als enige stereo-speakers. Echter; dit zegt lang niet alles over de geluidskwaliteit. Ondanks dat de P30 Pro een mono-speaker heeft, klinkt het geluid vele malen beter en kan het veel harder dan bij de Mate het geval is.

De Huawei P30, dus niet de Pro, heeft als enige het voordeel dat er een 3,5 millimeter aansluiting aanwezig is. Je kunt bij de twee andere modellen de headset wel aansluiten via de USB-C poort. Beide Pro-modellen bieden een infrarood-poort om bijvoorbeeld dienst te doen als afstandsbediening.

Qua multimedia en connectiviteit verschillen de drie modellen niet van elkaar. Ze bieden alle drie NFC, WiFi 2.4 en 5 GHz, Bluetooth 5.0 en natuurlijk 4G-ondersteuning. Ook is er rijke ondersteuning voor locatieservices zoals GPS, Glonass, Galileo en andere technieken. De Mate 20 Pro heeft als enige een LED-notificatie.

De drie modellen bieden een Always On Display. Bij de P30-serie is deze, op moment van schrijven, beter bruikbaar doordat bijvoorbeeld daar ook notificaties van WhatsApp en andere apps van derden worden getoond. Bij de Mate 20 Pro is dit enkel van gemiste oproepen en berichten. Mogelijk wordt dit nog uitgebreid met een software-update.

Huawei P30 Pro review

Processor en geheugen

De drie smartphones van Huawei zijn stuk voor stuk high-end smartphones. Ze worden alle drie geleverd met de Kirin 980 processor. Daarin verschillen ze dus niets. De Mate 20 Pro en P30 worden geleverd met 6GB aan RAM-geheugen. Het werkgeheugen van de P30 Pro is 8GB. Dit moet het toestel nog sneller maken. Echter voelen alle drie de smartphones erg snel aan; het verschil in 2GB aan werkgeheugen zal voor de ‘normale gebruiker’ absoluut niet opmerkbaar zijn.

Dan de interne opslagruimte. We gaven eerder al aan dat je het geheugen met een NM-card kon uitbreiden. Het interne geheugen van de P30 ligt op 128GB. Bij de P30 Pro kun je kiezen voor 128GB of 256GB, bij de Mate 20 Pro is dit eveneens 128GB. Qua snelheid zullen de drie toestellen elkaar eigenlijk niets ontlopen.

Huawei Mate 20 Pro - P30 Pro camera

Camera

De camera is een belangrijk punt van verschil tussen de drie verschillende smartphones. De Mate 20 Pro en de P30 hebben elk drie camera’s, de P30 Pro telt er vier. We zetten de opstelling van de camera’s hieronder voor je op een rij.

  • Huawei P30: Triple-camera: 40MP (Wide Angle, f/1.8) + 16MP (Ultra Wide Angle f/2.2) + 8MP (Telephoto f/2.4). Met optische beeldstabilisatie, laser-focus, fase-focus, contrast-focus, AIS.
  • Huawei P30 Pro: Quad-camera: 40MP (Wide Angle, f/1.6), 20MP (Ultra Wide Angle, f/2.4), 8MP (telephoto, f/3.4), ToF-camera (voor diepte). Met optische beeldstabilisatie, laser-focus, fase-focus, contrast-focus, AIS.
  • Huawei Mate 20 Pro: Triple-camera: 40MP (Wide Angle, f/1.8) + 20MP (ultra wide angle. f/2.2) + 8MP (telephoto, f/2.4). Met optische beeldstabilisatie, laser-focus, fase-focus, contrast-focus, AIS.

De P30 Pro heeft een iets betere lichtgevoeligheid; waardoor het maken van foto’s in donkere omgevingen het beste zal lukken met dat toestel. Dit zagen we ook bij een vergelijking tussen de Mate 20 Pro en P30 Pro. We zagen sterren die aan de hemel stonden, die we met de Mate niet zagen.

Huawei P30 Pro zoom

Inzoomen

Dan zit er nog een groot verschil in het zoomen. Bij de P30 kun je 3x optische zoom gebruiken. De Mate en P30 Pro bieden 5x optische zoom. Hiermee kun je het onderwerp dichterbij halen, zonder kwaliteitsverlies. Met de Mate kun je nog eens tot maximaal 10x zoomen.

Het voordeel van de P30 Pro is dat je 10x Hybrid Zoom kunt gebruiken. Dit is een combinatie van optisch en digitaal zoomen, en levert nog erg goede foto’s op. Met de P30 Pro kun je tot maximaal 50x digitaal zoomen. In onze review hebben we hier een mooie uitleg over geplaatst.

De front-camera telt bij de toestellen uit de P30-serie een 32 megapixel sensor (f/2.0). Bij de Mate is dit een 24 megapixel sensor met een zelfde lichtgevoeligheid. Grote verschillen zul je hier niet echt vinden. Het filmen kan bij de toestellen in 4K (30fps) of Full-HD (30fps / 60fps). Bij onze reviews bleek al dat de filmkwaliteit van de P30 Pro duidelijk beter was dan bij de Mate 20 Pro het geval was.

De camera-samples

We hebben de camera’s van de Huawei P30 Pro en Mate 20 Pro naast elkaar gelegd. De verschillen zijn erg klein. Daarbij scoort de Mate 20 Pro soms zelfs net iets beter dan P30 Pro. Kort samengevat kunnen we stellen dat de P30 Pro de voordelen van de zoom heeft, betere nachtopnames en dankzij de ToF-camera betere afbeeldingen met diepte zoals portretfoto’s. Wel bevatten ze bij de P30 meer details. Zonder vergelijkingsmateriaal zouden de bepaalde onderdelen helemaal niet opvallen.

We hebben hieronder een paar samples voor je op een rij gezet. Het is goed te weten dat we de foto’s alleen verkleind hebben, om ze zo sneller te laten laden op de website. De afbeeldingen komen direct van de smartphone en zijn niet bewerkt.

Huawei Mate 20 Pro - P30 Pro camera sample

Huawei Mate 20 Pro - P30 Pro camera sample

Huawei Mate 20 Pro - P30 Pro camera sample

foto huawei p30 pro - mate 20 pro

Accu

Qua accu zit er tussen de Huawei Mate 20 Pro en P30 Pro eigenlijk geen enkel verschil. In beide gevallen is de capaciteit 4200 mAh en kun je deze via de snellader met 40W supersnel opladen. Met een half uur laden is de accu met 70 procent gevuld. Allebei ondersteunen ze ook draadloos laden met een snelheid van 15W. Tevens kun je andere apparaten (zoals je tandenborstel) draadloos opladen via de achterkant van de smartphone. Dit wordt Reverse Charging genoemd.

Huawei P30 Pro snelladen

Ik moet zeggen, ik heb het gevoel dat de accu van de Mate 20 Pro iets langer meegaat. Het verschil is niet heel groot. Daarbij scoort de accu van de P30 Pro niet slecht. Het is goed mogelijk dat een software-update de accuduur nog verder opkrikt.

De Huawei P30 heeft qua batterij wat minder te bieden. Er is geen draadloos laden en ook Reverse Charging is niet aanwezig op het toestel. Het toestel kun je wel snel opladen, al gaat dit met een snelheid van 22,5W. Dit is dus wat minder snel dan bij de twee andere smartphones. Van de Huawei P30 hebben we nog geen meetgegevens qua accuduur. We verwachten dat ding ongeveer gelijk zal zijn.

Prijs en conclusie

Het is eigenlijk heel erg lastig om een winnaar aan te wijzen. Het zijn stuk voor stuk geweldige smartphones, die ook nog eens met elkaar concurreren. Want de Mate 20 Pro kost zo’n vijftig euro minder dan de Huawei P30. De Pro is daarentegen weer zo’n 300 euro duurder, wat een flink bedrag is.

Wil je echt alles uit de camera halen, kies dan voor de Huawei P30 Pro, deze zouden we ook verkiezen voor het design. Wil je een meer compacter toestel met een schitterend kleurtje, dan zouden we de P30 verkiezen. Voor de snelheid en dergelijke hoef je niet te twijfelen tussen de drie smartphones, die is bij alle drie uitstekend. De Huawei Mate 20 Pro wint vanwege zijn prijs en geweldige accuduur.

Alles weten over de smartphones, lees dan onderstaande reviews.

Je kunt de Huawei P30 (Pro) kopen bij de volgende winkels: Bol.com, Coolblue, Mobiel, Belsimpel, T-Mobile, KPN, MediaMarkt.

Je kunt de Huawei Mate 20 Pro aanschaffen bij: Coolblue, Bol.com, MediaMarkt, Belsimpel, Mobiel.

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen vanaf: 488,00 euro

Lees ook

Reageer op dit artikel