Sim only 4GB Image Banner 728 x 90

Huawei P8 Lite (2017) review: klaar voor het volgende succes?

Een nieuw toestel met een toch wel oude naam: de Huawei P8 Lite (2017). Als we de specificaties bekijken hebben we een erg interessant toestel. Alles over deze uitgebreide, stijlvolle smartphone lees je in onze Huawei P8 Lite 2017 review.

Huawei P8 Lite (2017) review

Twee jaar geleden werd de Huawei P8 Lite aangekondigd. Het toestel werd vorig jaar opgevolgd door de Huawei P9 Lite, en raar maar waar; dit jaar verscheen opnieuw de Huawei P8 Lite, de 2017-editie. Het model wordt geplaatst tussen de Huawei P9 Lite en de P8 Lite en is qua specificaties helemaal bij de tijd.

Huawei P8 Lite (2017) review

Enkel de toevoeging van het jaartal wekt op het eerste gezicht de indruk dat we te maken hebben met een nieuw toestel. Ons inziens is het dan ook raar dat een oude naam herpakt wordt. Wel wist de P8-serie voor een enorme populariteit te zorgen, wat de suggestie wekt dat Huawei met dit toestel opnieuw goede zaken wil doen. DroidApp test de smartphone in de uitgebreide Huawei P8 Lite 2017 review.

Huawei P8 Lite (2017)

Verkooppakket

Huawei levert de smartphone in een rechthoekige doos waarvan je het binnenste gedeelte uit kunt schuiven. Het verkooppakket van de Huawei P8 Lite (2017) bestaat uit wat papierwerk, een USB-kabel, een adapter, een headset en een pinnetje voor het simkaartslot.

Huawei P8 Lite (2017)

Design en interface

De Huawei P8 Lite (2017) is zowel aan de voor- als aan de achterkant voorzien van een glazen behuizing. Dit heeft als voordeel dat het toestel er erg stijlvol en strak uitziet. Een nadeel is dat het doorgaans gevoelig is voor krassen en vette vingers.

Aan de voorzijde bevindt zich een Full-HD display met een grootte van 5,2 inch. Door de toepassing van 2.5D glas geeft dit het scherm een premium uitstraling. Boven het scherm bevindt zich een 5 megapixel front-camera, de luidspreker en de verschillende sensoren.

De linkerzijde van het toestel biedt plaats aan het slot voor de geheugenkaart en simkaart. In plaats van een geheugenkaart kan ook ervoor gekozen worden om een tweede simkaart te plaatsen. Aan de rechterkant van de Huawei P8 Lite (2017) bevinden zich de volumetoetsen en de stand-by toets. Bovenop het toestel is de 3,5 mm aansluiting geplaatst.

Bij de Huawei P8 Lite 2017 bevindt zich aan de onderzijde een Micro-USB aansluiting, een grille met daarachter de speaker en een microfoon achter de andere grille. De achterkant van het toestel is erg strak vormgegeven met haar glazen behuizing. We vinden hier de 12 megapixel camera, de LED-flitser en de vingerafdrukscanner.

Huawei P8 Lite (2017) review

Het design van deze telefoon is echt een groot pluspunt. Maar er is echt wel ook een flink aandachtspunt bij de P8 Lite (2017). De smartphone is onwijs glad en dit zorgt ervoor dat wanneer hij bijvoorbeeld niet egaal ergens op ligt, hij snel er af zal glijden. Een case is onmisbaar bij het toestel, want voor je het weet glijdt hij uit je handen.

Huawei P8 Lite (2017)

Interface

Huawei voorziet de P8 Lite (2017) van Android 7.0 Nougat en EMUI 5.0. Hiermee is de glazen smartphone helemaal bij de tijd. De vijfde versie van Huawei’s EMUI biedt verschillende voordelen tegenover de eerdere EMUI-versies. Zo is de app-drawer terug, waardoor er een menu is met apps. Voorheen werden snelkoppelingen en dergelijke verspreid geplaatst op de startschermen.

De notificaties zijn ook flink verbeterd en je kunt vanaf Nougat snel op berichten reageren. Daarbij heb je via de notificatiebalk snel toegang tot de tegels voor snelle acties. Deze biedt ook ondersteuning voor de Quick Tiles uit Nougat. Zo kan je snel een Shazam-herkenning starten of een tweet plaatsen. De apps moeten dit wel uiteraard ondersteunen. Ook het splitsen van het scherm en gebruik maken van multi-screen is mogelijk op de Huawei P8 Lite (2017).

Communicatie: bellen, internetten en netwerken

De Huawei P8 Lite (2017) biedt ondersteuning voor 2G, 3G en 4G-netwerken. Daarbij is er een mogelijkheid om gebruik te maken van dual-sim. Wanneer je ervoor kiest een tweede simkaart te plaatsen, kun je geen geheugenkaart meer toevoegen. Het bellen met deze smartphone gaat prima en van beide kanten is de gesprekskwaliteit gewoon goed.

Huawei P8 Lite (2017) dialer

Op de Huawei is voor e-mail zowel de Huawei mail-app als de Gmail app te vinden. Voor het sms-en kan je het voorgeïnstalleerde toetsenbord gebruiken of een keyboard naar eigen wens gebruiken uit de Play Store. Voor internet is er de Chrome-browser en qua connectiviteit biedt de Huawei prima mogelijkheden. Er is NFC aanwezig, Bluetooth en WiFi 2.4 GHz. De 5 GHz band voor WiFi is helaas niet beschikbaar.

Huawei P8 Lite (2017) internet

Multimedia: muziek & film

We hebben de Huawei P8 Lite (2017) uitgebreid aan de tand gevoeld in de afgelopen weken. Ook het gebruik van multimedia komt natuurlijk aan de pas in de Huawei P8 Lite (2017) review. Het toestel is voorzien van een FM-radio en doet zijn werk zodra de hoofdtelefoon aangesloten wordt. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van je favoriete muziek-app of filmpjes bekijken via YouTube.

Huawei P8 Lite (2017) display

Het Full-HD display van de smartphone geeft de beelden natuurgetrouw weer en heeft een goede kijkhoek. Het scherm is wel gevoelig voor vingerafdrukken. De geluidskwaliteit van de luidspreker is prima en zuiver, ook op hoger volume. Hier hebben we eigenlijk niets op aan te merken.

Huawei P8 Lite (2017)

Camera: foto’s en video’s

Aan de voorkant bevindt zich de 5 megapixel front-camera, maar aan de achterkant is er de 12 megapixel camera. De beelden worden in deze resolutie opgeslagen met een beeldverhouding van 4:3 en dus niet in 16:9 breedbeeld. We merken dat de camera-app niet altijd even snel reageert. Hier kan een software-update hopelijk nog wat verbeteren.

Huawei P8 Lite (2017) camera

Door in de camera-app naar links te vegen opent zich het venster met verschillende modi; zoals licht-schilderij (met lange sluitertijden), HDR, handmatige pro-modus, panorama en nog meer. Door naar rechts te vegen krijg je de instellingen waar je verschillende opties zoals het inschakelen van locatiegegevens, het dempen van het sluitergeluid en een timer.

Fotokwaliteit

De fotokwaliteit van de Huawei P8 Lite (2017) is over het algemeen bovengemiddeld goed. In de avonduren en in donkere omgevingen valt de hoeveelheid ruis wel op, maar dit hebben veel smartphones helaas. Kleuren worden natuurgetrouw vastgelegd, alleen worden donkere elementen (zoals een grote struik) soms wat onderbelicht. Positief valt op dat de camera vaak bij grotere contrastverschillen wel zijn best doet om ook de erg overbelichte delen in een foto goed weer te geven.

IMG_20170212_175410

In ons P8 Lite (2017) fotoalbum op Flickr vind je nog veel meer foto’s die gemaakt zijn met dit toestel.

Bij het filmen met de P8 Lite 2017 is de hoogst instelbare resolutie 1080p Full-HD. De filmkwaliteit is prima bij de Huawei. Het geluid wordt goed meegenomen, de doortekening is goed en de kleuren worden goed vastgelegd door het toestel. Zo zien we het graag.

De gemaakte beelden kunnen we bekijken via de galerij-app, of hoe Huawei het noemt; Galerie. Deze app verdeelt de foto’s onder in albums en eventueel kan je aan de hand van locatiegegevens aparte albums aanmaken en op de kaart weergeven. Vanuit de galerie-app kan je direct je foto’s als favoriet markeren, delen of bewerken.

Huawei P8 Lite (2017) galerij

Overige mogelijkheden

Wat direct opvalt is de weinige hoeveelheid bloatware. Waar we eerder overspoeld werden met tal van nutteloze apps is dat bij de Huawei P8 Lite (2017) relatief beperkt gebleven. Toch betekent dit niet dat de P8 Lite 2017 vrij is van dergelijke apps. Naast de Booking-app zien we verder apps van Huawei zelf zoals een bestanden-app, back-up, weer, spiegel, rekenmachine en dergelijke apps. Een nuttige app is de kladblok-app waarmee je snel een notitie aan kunt maken.

Huawei P8 Lite (2017) weer

Wat ons opvalt is dat de functie ‘App Tweeling’ zoals we die zagen bij de Huawei Mate 9 niet aanwezig is bij de Honor P8 Lite 2017. Met deze toepassing kan je op hetzelfde toestel een tweede WhatsApp- of Facebook-account aanmaken en draaien.

Huawei P8 Lite (2017) review

Vingerafdrukscanner

Ook bij de Huawei P8 Lite (2017) is een vingerafdrukscanner aan de achterkant te vinden. We blijven het zeggen en ook bij dit toestel is hier sprake van; de vingerafdrukscanners van Huawei behoren tot de beste die er zijn. Een snelle, lichte aanraking is al voldoende voor het ontgrendelen van je toestel of om in te loggen bij bijvoorbeeld de bankier-app. Je kunt meerdere vingers instellen voor de herkenning. Met de vingerafdrukscanner kan je ook bladeren door foto’s en het notificatiemenu naar beneden ‘vegen’.

Huawei P8 Lite (2017)

Phone Clone

Wil je de gegevens zoals apps, berichten, logboek en dergelijke overzetten van je huidige (Huawei-) smartphone naar je nieuwe P8? Dan vraagt het toestel bij het opstarten of je gebruik wilt maken van de ‘gegevensoverdracht’. Hiermee kun je deze bestanden op eenvoudige wijze overzetten naar je nieuwe toestel. Je dient de app op je oude smartphone te installeren en hiermee de gegenereerde QR-code op je P8 Lite (2017) te scannen. Vervolgens kan het overzetten beginnen.

Huawei P8 Lite (2017) achterkant

Prestaties: accu, snelheid en geheugen

Huawei heeft de P8 Lite (2017) uitgerust met een 3000 mAh accu. Zoals je in onze andere reviews van Honor en Huawei al kon lezen, weten deze toestellen altijd goed de accutest van ons te doorstaan. Ook de Huawei P8 Lite (2017) is hierop geen uitzondering. Bij intensief gebruik haal je gemakkelijk het einde van de dag. De schermtijd bedraagt ongeveer vier uur. Bij een gemiddeld gebruik houdt de smartphone het gerust twee dagen uit. Fijn, Huawei!

Onder de motorkap van de Huawei P8 Lite (2017) schuilt een Kirin 655 octa-core processor die een rekenkracht levert van viermaal 2.1 GHz en viermaal 1.7 GHz. Op papier zit dit er uitstekend uit. In de praktijk merken we dat het toestel van het één op het andere moment ineens een periode heeft van traag reageren, haperingen en vastlopers. Even afwachten is voldoende, maar een software-update zou hier zeker wenselijk zijn. Dit is echt een no-go. Het toestel heeft verder 3GB aan RAM-geheugen beschikbaar.

De smartphone heeft 16GB aan opslagruimte waarbij er rond de 10GB voor de gebruiker overblijft om dingen op te slaan. Wanneer de opslagruimte niet voldoende is, kan je dit geheugen uitbreiden met een geheugenkaart met een maximale grootte van 128GB.

Huawei P8 Lite (2017) display

Beoordeling

We hebben in de afgelopen de Huawei P8 Lite (2017) uitgebreid getest in de afgelopen weken. Op papier ziet de smartphone er al erg interessant uit en we kunnen concluderen dat hij ook in de praktijk echt erg fijn is. Hij doet wat het moet doen, hoewel een software-update echter wel wenselijk zou zijn voor het oplossen van de bugs en vertragingen want die zijn gewoon storend wanneer ze zich voordoen. De haperingen zijn irritant en niet nodig, want het kan voorkomen bij de meest simpele dingen.

Voordelen zien we in de accuduur, de camera en natuurlijk Android 7.0 Nougat. Het is gewoon een erg goed toestel met een erg mooi design. Grote nadelen heeft de Huawei P8 Lite (2017) gewoonweg niet, maar als we er dan één moeten noemen is dat absoluut de gladheid van het toestel. Je wilt natuurlijk niet dat je mooie nieuwe smartphone al direct krassen of een barst heeft wanneer het uit je handen glijdt of van tafel ‘rolt’.

Huawei P8 Lite (2017) review

En is hij klaar voor het volgende succes?

De prijs van de Huawei P8 Lite (2017) ligt rond de 249 euro. Hiermee is de telefoon net zo duur als de Honor 6X die we onlangs bespraken in een uitgebreide review. De Honor 6X krijgt Nougat, maar draait nu op Marshmallow. Dat maakt de keuze lastig. Om de vraag in de titel te beantwoorden; “Is de Huawei P8 Lite 2017 klaar voor het volgende succes?”, kunnen we kort antwoorden: jazeker. Wij zouden gaan voor de P8 Lite (2017)… met case.

De Huawei P8 Lite heeft een adviesprijs van 249 euro en is te koop bij Coolblue, Belsimpel, Mobiel en Bol.com. Via onderstaande button vind je op de smartphone-pagina alle informatie zoals gerelateerd nieuws, specificaties en prijzen van de smartphone.

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen vanaf: 243,00 euro
Lees meer over:

Gerelateerd

Reageer op dit artikel