Moto E4 Plus review: erg prettig toestel met geweldige accu

Twee maanden geleden werd de Moto E4-serie aangekondigd, waar ook de Moto E4 Plus deel van uitmaakt. Opvallend is de enorme accu met een capaciteit van 5000 mAh, de uitgebreide mogelijkheden en het prijskaartje van ver onder de 200 euro. We hebben de afgelopen weken rondgelopen met het toestel en delen onze bevindingen in de Moto E4 Plus review.

Moto E4 Plus review

Met de Moto E4 Plus trekt Motorola een interessante doelgroep aan, hoewel doelgroep, de Moto E4 Plus is eigenlijk voor iedereen bedoeld. Je bent op zoek naar een uitgebreide smartphone zonder dat je daarvoor vele honderden euro’s hoeft neer te leggen. En oh ja, een grote accu zou ook fijn zijn. Op papier heb je aan de Moto E4 Plus het perfecte toestel. Hoe zit dat in de praktijk? Dat lees je in de uitgebreide Moto E4 Plus review.

Moto E4 Plus review

Verkooppakket

In een opvallende, kleurrijke doos gaat de Moto E4 Plus schuil. In het verkooppakket van de telefoon vinden we alleen de hoognodige dingen. Denk aan wat papierwerk, de USB-kabel en een flinke adapter waarmee het toestel opgeladen kan worden. Een headset is niet aanwezig, maar dankzij de 3,5 millimeter aansluiting op de E4 Plus kun je gewoon je eigen koptelefoon aansluiten.

Moto E4 Plus Moto Display

Design en interface

Motorola maakt sinds enige tijd deel uit van Lenovo. Bij de Moto E4 Plus zien we het herkenbare Moto-design met onder andere het ‘Batwing’ beeldmerk aan de achterkant. We bespreken in dit onderdeel van de Moto E4 Plus review even het toestel van alle kanten door.

Moto E4 Plus

De voorzijde beslaat het 5,5 inch HD display met daarboven de 5 megapixel front-camera (met flitser), de luidspreker en de sensoren. Daarnaast bevindt zich rechts van de luidspreker ook een LED-notificatie die oplicht bij meldingen of tijdens het opladen. Onder het beeldscherm is de vingerafdrukscanner geplaatst, daar komen we later in deze review op terug.

Moto E4 Plus achterkant

We vinden aan de achterkant de metalen behuizing. Ondanks de metalen achtercover is deze verwijderbaar. Hoewel de accu dan weer niet verwisselbaar is, verwijder je de achterkant voor toegang tot de simkaart(en) of de geheugenkaart. We zien wel de accu zitten; en deze biedt een capaciteit van maar liefst 5000 mAh, iets wat we niet vaak zien. Andere toestellen met een dergelijk grote accu zijn bijvoorbeeld de Lenovo P2 en Asus ZenFone 3 Zoom. We komen later in de review uitgebreid terug op de accuduur. Dieper in de achterkant ligt de 13 megapixel camera met daaronder de LED-flitser.

Moto E4 Plus accu

De Moto E4 Plus heeft aan de linkerkant geen aansluitingen of sleuven. Aan de rechterzijde vinden we de power-button en de volumetoets. De onderzijde beslaat de Micro-USB aansluiting, de speaker voor de muziek en de 3,5 millimeter aansluiting bevindt zich aan de bovenzijde van de telefoon.

Het toestel ligt goed in de hand, alleen zorgt de metalen achterzijde er wel voor dat hij wat erg glad is, waardoor hij wat sneller uit je handen kan glijden. De afwerking is goed en het is fijn dat Motorola een LED-notificatie heeft toegevoegd aan de E4 Plus. Het beeldscherm van de E4 Plus is goed afleesbaar. Op een zonovergoten dag is het HD-display ook nog steeds goed af te lezen.

Interface

De Moto-toestellen kenmerken zich door de Stock Android-interface. Dat betekent dat er niet zoals bij veel andere fabrikanten zoals LG, Samsung en Huawei en dergelijke een laag over Android ligt. Het is dus puur Android zonder overbodige poespas. Wel heeft Motorola een aantal handige extra’s toegevoegd. Zo is er een toepassing die je helpt met instellen en het erg handige Moto Display. Hiermee krijg je onwijs snel toegang tot je meldingen, notificaties met extra opties. We komen hier zodadelijk uitgebreider op terug.

Er is een apart menu met apps die je kunt openen door van beneden naar boven te vegen. Als je een apart icoontje voor het menu gewend bent, is het in het begin erg wennen. Door te vegen door de homescreens kom je ook uit bij het scherm met de Google Feed, voorheen Google Now.

Bovenin beeld vind je de notificatiebalk die je uit kunt klappen door naar beneden te vegen. Hier vind je ook de snelle instellingen, meldingen en dergelijke. Overigens mist de Moto E4 Plus de mogelijkheid om het accupercentage te tonen. Hiervoor is wel een trucje waarmee het wel mogelijk wordt. Veeg de notificatiebalk naar beneden en houd het tandwieltje een paar tellen ingedrukt. Vervolgens kun je via het menu met instellingen bij ’Systeem-UI-tuner’ bij ‘Statusbalk’ naar beneden scrollen en bij accu kiezen voor ‘percentage altijd weergeven’.

Moto E4 Plus dual-sim

Communicatie: bellen, internetten en netwerken

De Moto E4 Plus heeft ruimte voor twee simkaarten. Hiervoor hoef je enkel de cover van de achterkant te halen. Groot voordeel van de Motorola is dat je zowel twee simkaarten kunt plaatsen, als een geheugenkaart. Bij sommige toestellen gaat een geheugenkaart ten koste van de tweede simkaart.

Moto E4 Plus browser

Het toestel biedt ondersteuning voor 4G-netwerken en doet dit prima. Er kan ook gebruik gemaakt worden van WiFi, maar enkel de 2.4 GHz netwerken worden ondersteund; 5 GHz netwerken dus niet. Overigens heeft een groot deel van de toestellen in deze prijsklasse dat niet. Aan connectiviteit vinden we bij de E4 Plus verder Bluetooth, GPS en is zelfs NFC aanwezig op deze scherp geprijsde telefoon.

Moto E4 Plus dialer

Bellen met de Moto E4 Plus is geen enkel probleem. We horen de ander goed en ook wij zijn goed verstaanbaar, zo blijkt uit de verschillende testen die we tijdens de reviewperiode hebben gedaan. Het belvolume klinkt goed en duidelijk en kan luid genoeg.

Moto E4 Plus sms

Motorola schotelt standaard het Gboard keyboard voor, de standaard toetsenbord-app van Google. Deze biedt verschillende mogelijkheden. Zo kun je een eigen foto instellen als achtergrond van het toetsenbord en kun je in ondersteunende apps via Gboard zoeken naar gifjes.

Multimedia: muziek en film

Het 5,5 inch display heeft een HD-resolutie, iets wat voor deze prijsklasse meer dan prima is. ‘s avonds in bed kan de helderheid voldoende gedimd worden en overdag is het toestel goed afleesbaar. In direct zonlicht is het wellicht iets moeilijker af te lezen. Het beeldscherm presteert prima, toont de kleuren goed en biedt scherpe details.

Moto E4 Plus display

Wel merken we dat wanneer de processor nog niet is warm gedraaid bij het afspelen van een YouTube-filmpje hele kleine haperingen wanneer we de video in de HD-resolutie bekijken. Dit is niet heel storend, maar bijvoorbeeld bij drone-shots valt het net wat meer op. Als de processor warm is gedraaid, kunnen we de E4 Plus niet betrappen op de lichte haperingen.

Voor het afspelen van muziek is de Moto E4 Plus uitgerust met de muziek-app van Google; Google Play Music. Muziek wat online is opgeslagen kun je ermee afspelen, maar ook de muziek op het apparaat zelf kun je in de Play Music app vinden. Daarbij is het mogelijk om tegen betaling via de muziekdienst muziek te streamen. De Moto E4 Plus heeft ook een FM-radio aan boord.

Moto E4 Plus video

De geluidskwaliteit van de Moto E4 Plus is prima. Helaas is het wel jammer dat het volume niet al te hard kan. Op het maximale volume is de geluidskwaliteit overigens goed te noemen, zeker voor deze prijsklasse. Er wordt goed onderscheid gemaakt tussen hoge en lage tonen en we merken geen ruis op. Doordat de E4 Plus is voorzien van een 3,5 millimeter hoofdtelefoon-aansluiting kun je de muziek ook via je headset luisteren.

Camera: foto’s en video’s

Aan de achterzijde van de Moto E4 Plus bevindt zich een 13 megapixel camera. Deze heeft een lichtgevoeligheid van f/2.2, een LED-flitser en autofocus. Het aantal megapixels zegt niets over de werkelijke kwaliteit van een foto. Er spelen veel meer aspecten mee.

Moto E4 Plus camera

We hebben in de afgelopen weken voor de Moto E4 Plus review onder verschillende omstandigheden foto’s gemaakt met het toestel. De camera-app start snel op, laat je snel een foto maken en bevat verschillende opties. Er is een timer, soort schoonheidsmodus, HDR-functie en natuurlijk de instelling voor de flitser.

Moto E4 Plus camera

We willen benadrukken dat we met de E4 Plus te maken hebben met een toestel van nog geen 180 euro. Dit betekent dat we niet te hoge verwachtingen mogen hebben voor de kwaliteit van de foto’s. Wat ons wel opvalt is dat de kwaliteit wisselend is. De kleuren worden doorgaans goed vastgelegd, maar de doortekening is vaak slecht. Details (met name ‘verder weg’) worden vaag en onscherp. Vreemd genoeg is dit niet altijd het geval en weet de Moto E4 Plus ook goede foto’s af te leveren.

Het mag duidelijk zijn dat je door de prijs en alle andere mogelijkheden concessies moet doen op bijvoorbeeld de camera. Hij presteert niet overdreven slecht; voor de prijs is het oké. In de avonden presteert de camera niet al te best, hoewel dat in deze prijsklasse vrijwel nooit het geval is. De beelden zijn te herkennen, maar niet altijd even scherp. Daarbij is de belichting soms te agressief waardoor een foto juist te donker of te licht is.

Moto E4 Plus foto

In ons fotoalbum vind je tientallen foto’s die we gemaakt hebben met de Moto E4 Plus.

Front-camera

De Moto E4 Plus heeft aan de voorzijde een front-camera met een resolutie van 5 megapixel. Net als bij de camera aan de achterzijde moet je ook hiervan niet te hoge verwachtingen hebben. Hoewel het met de kleuren door kan gaan, is de scherpte hetgeen waar de Moto moeite mee heeft. Overigens kun je bij de front-camera gebruik maken van de flitser aan de voorzijde.

Video-camera

Motorola heeft de Moto E4 Plus uitgerust met een videocamera waarmee je video’s kunt schieten in 720p HD. Het is dus niet mogelijk om in Full-HD (1080p) of hoger te filmen. De kwaliteit is voor een toestel in deze prijsklasse prima, maar verwacht niet teveel. Er wordt automatisch scherpgesteld, maar we vinden de opnamen wat pixelachtig bij veel beweging. Verder zijn de kleuren trouw aan de werkelijkheid en voldoet de videocamera zeker goed genoeg voor huis-, tuin- en keukenfilmpjes.

Galerij

De video’s en foto’s die je met het toestel hebt gemaakt worden gebundeld in de app Google Foto’s. Dit is de eigen foto-app van Google en is standaard op het toestel te vinden. Via het zijmenu kun je schakelen naar de apparaatmappen voor bijvoorbeeld downloads, WhatsApp foto’s en screenshots.

Overige mogelijkheden

In dit hoofdstuk bespreken we de verschillende mogelijkheden en extra’s die de Moto E4 Plus te beiden heeft. We gaan dieper in op de Moto Display functionaliteit en de vingerafdrukscanner.

Moto E4 Plus vingerafdrukscanner

Vingerafdrukscanner

De Motorola Moto E4 Plus heeft onder het beeldscherm een vingerafdrukscanner. Je kunt deze snel met een willekeurige vinger aantikken zodat het scherm oplicht, en met de ingestelde vingers kun je ook direct het toestel ontgrendelen. Tevens kan ook de Moto E4 Plus vingerafdrukscanner gebruikt worden om bijvoorbeeld in te loggen bij je bank-app of om bepaalde acties te bevestigen. Daarbij is een voordeel dat je het toestel snel kunt vergrendelen door even de vingerafdrukscanner aan te tikken, ideaal.

De vingerafdrukscanner werkt prima, mits je maar goed de vinger erop houdt. Een beetje natte vingers of zelfs een druppeltje zweet, zorgen ervoor dat de scanner niet reageert.

Moto Display

Motorola toestellen worden voorzien van het Moto Display. Dit is een soort van vergelijkbaar met het Always On display wat sommige fabrikanten op hun (vaak duurdere) toestellen bieden. Je kunt deze handige feature via de toepassing ‘Moto’ inschakelen. Zodra er een notificatie binnenkomt, licht het scherm kort op en zie je het icoontje van de desbetreffende app. Eventueel kun je bepaalde apps uitsluiten, zodat die niet getoond worden op het scherm.

Moto E4 Plus Moto Display

Door het icoontje kort ingedrukt te houden zie je direct de inhoud van de melding. Erg handig daarbij is dat je het icoontje naar beneden kunt vegen om de melding te verbergen en naar boven kunt vegen om te openen. Bij berichten-apps zoals WhatsApp en Telegram kun je ook naar boven vegen en direct een bericht beantwoorden zonder dat je eerst zelf heel de app hoeft te openen. Naar mijn mening is het Moto Display een van de grootste voordelen van een Android-toestel van Motorola.

Prestaties: accu, snelheid en geheugen

De Moto E4 Plus is voorzien van een quad-core processor. Om precies te zijn een MediaTek MT6737 met een rekenkracht van 1.3 GHz. Dit wordt bijgestaan door 3GB aan RAM-geheugen. Dat we hier niet te maken hebben met een high-end smartphone bevestigt de processor. Hij is niet traag, maar heeft vooral bij games wat langer de tijd nodig om te laden. Multitasken vraagt ook net wat meer tijd, maar ook dit was zeker niet traag. Ook hierin scoort de E4 Plus weer prima voor zijn prijs.

Moto E4 Plus batwing

Het toestel wordt geleverd met Android 7.1.1 Nougat. Het is niet bekend of de telefoon ook voorzien wordt van Android 8.0 O, maar we zouden het wel zo netjes vinden. We hopen dat Motorola het toestel langer blijft voorzien van updates dan de Moto E3, de voorganger. Van dit toestel werd bekend dat het geen update kreeg naar Nougat.

Aan boord van de Moto is 16GB aan opslagruimte. Dit kan uitgebreid worden met een geheugenkaart. Groot voordeel is dat dit niet ten koste gaat van het tweede simkaartslot, dus dat je gewoon een geheugenkaart en twee simkaarten kunt gebruiken.

Moto E4 Plus batterij

Uithoudingsvermogen

Dan het uithoudingsvermogen, daar draait het bij de Moto E4 Plus allemaal om. Er is een enorme accucapaciteit aanwezig van maar liefst 5000 mAh. Hiermee kom je de dagen wel door. We hebben in de reviewperiode onder verschillende omstandigheden de accuduur getest. Ik kan concluderen dat deze erg goed is, wat wil je ook met zo’n hoge capaciteit.

Moto E4 Plus screen-on-time

Bij zeer intensief gebruik, waarbij hij mee op reis ging met treinreizen en meer ging hij om 05:00 uur in de ochtend van de lader. Met veel foto’s, GPS, Google Maps, internet en dergelijke had de accu om 0:30 uur nog 3 procent over. Hierbij behaalden we een screen-on-time van 5,5 uur. Gebruik je het toestel gemiddeld, dan houdt de Moto E4 Plus het zeker twee volle dagen uit. We hadden zelfs dagen waarop we een schermtijd behaalden van maar liefst 9 uur! Gemiddeld halen we 5-6 uur aan schermtijd, een erg nette prestatie.

Het opladen van de Moto E4 Plus neemt ongeveer 4 uur in beslag. Dat is vrij lang, maar gezien de grote accucapaciteit is hier geen ontkomen aan. Een kleinere accu is natuurlijk ook sneller vol.

Moto E4 Plus internet

Beoordeling

De kans dat je vroeger een minder goed gevoel had bij een toestel van 180 euro is toch wel aardig groot. Echter is dat de laatste tijd allang niet meer altijd het geval. Ook Motorola bewijst met deze Moto E4 Plus dat je voor weinig geld een uitstekende smartphone kunt aanschaffen. Wel moet je op bepaalde gebieden concessies doen en dat merken we op het volume van de speaker en de camerakwaliteit. Grote minpunten heeft het toestel gewoonweg niet, en vooral met de accuduur is de E4 Plus een absolute uitblinker. Dit soort resultaten vind je maar bij weinig toestellen.

In de afgelopen weken hebben we ondervonden hoe handig Moto Display is, in mijn ogen veel handiger nog dan het Always-On display. Tevens heeft het alles wat een smartphone moet bieden en heb je voor 180 euro echt een erg prettig toestel.

Via onderstaande button navigeer je naar de Moto E4 Plus pagina. Hier vind je een compleet overzicht met actuele prijzen, abonnementen en alle specificaties.

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Moto E4 Plus
 • 9/10
  Design - 9.0/10
 • 9.7/10
  Gebruiksgemak - 9.7/10
 • 6.6/10
  Camera - 6.6/10
 • 8.7/10
  Snelheid en prestaties - 8.7/10
 • 9.9/10
  Uithoudingsvermogen - 9.9/10
 • 9.7/10
  Prijs-kwaliteitsverhouding - 9.7/10
8.9/10

Beoordeling

Pluspunten

 • Uithoudingsvermogen
 • Dual-sim en geheugenkaart
 • Prijs
 • FM-radio
 • Moto Display
 • LED-notificatie
 • Stock Android zonder overbodige bloatware

Minpunten

 • Erg glad
 • Camera presteert wisselend
 • Volume had harder gemogen
 • Vingerafdrukscanner te nauwkeurig
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel