Moto G5 (Plus): 12 tips om alles uit je smartphone te halen

De Moto G5 en Moto G5 Plus zijn de opvolgers van de populaire Moto G4-serie. De vriendelijk geprijsde smartphones hebben ondanks de fijne Stock Android interface toch nog veel in huis. DroidApp zet 12 handige Moto G5 tips op een rij, zodat je nog meer uit je nieuwe G5 of G5 Plus kunt halen.

Moto G5 tips

In onze Moto G5 review kon je alle ins- en outs al lezen over de nieuwe smartphone van Lenovo-Motorola. Nog steeds wordt bij deze serie vastgehouden aan een minimalistische, prettige gebruikerservaring zonder overbodige poespas. In dit overzicht delen we de beste Moto G5 tips met je.

Moto G5 acties

Moto Acties

In de app ‘Moto’ vind je een reeks acties die je kunt inschakelen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om twee keer met de Moto G5 te schudden, waarna de zaklamp wordt gestart. Een andere mogelijkheid is om je toestel met de voorkant op de tafel te leggen waarbij het geluid van meldingen en oproepen wordt gedempt. Je kunt hierbij wel instellen dat je toestel wel bij alarmen een geluid laat horen.

Moto Acties

Bij acties vind je ook de mogelijkheid om de vingerafdrukscanner als ‘1-knopsnavigatie’ te gebruiken. Hierbij kun je dan over de home-button vegen en acties uitvoeren, de drie knoppen onderin beeld verdwijnen dan. In Moto Acties vind je ook de optie om het scherm te verkleinen. Je kunt hier ook de optie vinden om de camera sneller te starten.

Moto Display

Moto Display

In dezelfde ‘Moto’ app vind je de optie ‘Display’. Hier kun je het zogenoemde Moto Display (bij Samsung bijvoorbeeld bekend als Always On Display) in- of uitschakelen. Als je het toestel niet gebruikt krijg je dan icoontjes van apps, de tijd en dergelijke te zien op het standby-scherm. Je kunt er ook voor kiezen om de inhoud van berichten te verbergen of juist te tonen.

Moto G5 vingerafdruk

Vingerafdrukscanner

De vingerafdrukscanner maakt het mogelijk om snel de Moto G5 te ontgrendelen. Je kunt echter bij de instellingen op je toestel niet heel veel aanpassen. Wel kun je meerdere vingers opslaan. Ga hiervoor naar Instellingen > Beveiliging en kies voor ‘vingerafdruk’. Hier kun je meerdere vingers toevoegen. Daarnaast kun je bij de eerder genoemde app Moto, bij acties instellen dat je de zogenoemde gebaren wilt gebruiken.

Moto G5 FM-radio

FM-radio

De FM-radio op de Moto G5 kan gebruikt worden zonder hoofdtelefoon. Wel werkt dit pas als je naast een zender staat. Echter heeft de FM-radio een interessant ander voordeel; je kunt met een druk op de knop het geluid van de radio opnemen. Je kunt dus een leuk liedje opslaan op je telefoon en die later beluisteren, of interessant als je Shazam even niet zo snel bij de hand hebt.

Moto G5 camera professionele modus

Camera: handmatige modus

De camera van de Moto G5 is voorzien van een manuele modus waarbij je handmatig de instellingen kunt aanpassen. Deze stand wordt de ‘Professionele modus’ genoemd en vind je op het camera-icoontje boven de sluitertoets.

Je kunt de verschillende instellingen aanpassen zoals de witbalans, de iso-waarde, belichting en sluitertijd. Andere camera-opties die je onder deze instelling kunt vinden zijn slow-motion, panorama, video en de standaard camera.

Moto G5 camera-modus

Niet storen

Wanneer je even niet gestoord wilt worden door meldingen en dergelijke, is er ‘Niet storen’. Je vindt deze optie bijvoorbeeld in de notificatiebalk bij snelle instellingen. Hier kun je ervoor kiezen om alleen prioriteit meldingen door te geven, alleen alarmen, of totale stilte. Vervolgens kun je aangeven dat je zelf dit uit wilt schakelen, of je geeft met de plus- en min-toets een tijd aan.

Niet storen planning

Daarbij kun je voor ‘Niet storen’ nog een planning maken waarbij automatisch, op vaste tijden de telefoon op stil gaat. Hiervoor ga je naar Instellingen > Geluid > Niet storen. Vervolgens vind je hier de optie ‘automatische regels’. Hier kun je instellen dat je ieder weekend niet gestoord wilt worden, of juist niet op bepaalde dagen, tijdstippen of bij bepaalde gebeurtenissen. Ideaal!

Moto G5 tips

Screenshot maken

Een screenshot maken met de Moto G5 gaat gemakkelijk. Je kunt een schermafbeelding maken door de volumetoets-down (naar beneden) en de power-button tegelijkertijd ingedrukt te houden. Vervolgens zie je een effect en wordt de foto weergegeven in de notificatiebalk. Vanuit hier kun je hem openen, delen of direct verwijderen.

Moto G5 gebruikers

Meerdere gebruikers

Je kunt op de Moto G5 (Plus) meerdere gebruikers toevoegen. Ga hiervoor naar Instellingen > Gebruikers en kies voor ‘gebruiker toevoegen’. Wanneer je hiervan gebruik maakt krijgt ieder zijn eigen achtergrond, en ook de eigen apps. Daarnaast kunnen systeeminstellingen aangepast worden zoals WiFi-verbinding, bluetooth en dergelijke.

Moto G5 Galerij

Galerij-app

Standaard beschikt de Moto smartphone alleen over de galerij-app Google Foto’s. Niet iedereen vindt deze applicatie even prettig. Daarnaast moet je soms meerdere stappen doorlopen voordat je de map van jouw keuze hebt gevonden. Mocht je een alternatief willen voor de galerij-app, dan is een minimalistisch maar duidelijk alternatief de app ‘Simple Gallery’ die je kunt downloaden via onderstaande button.

Eenvoudige Galerij: Foto’s
Eenvoudige Galerij: Foto’s
Ontwikkelaar:
Prijs: Gratis

Moto G5 Split-screen

Split-screen

Omdat de Moto G5 en Moto G5 Plus draaien op Android 7.0 Nougat kun je gebruik maken van de handige functies die de Android-versie te bieden heeft. Eén van deze mogelijkheden is bijvoorbeeld het split-screen. Hierdoor kun je twee applicaties in één venster openen en dat kan soms best handig zijn.

Wil je hiervan gebruik maken; hou dan de vierkante multitask-toets rechtsonderin beeld kort ingedrukt. Vervolgens opent het scherm met de instellingen en kun je apps openen in de split-screen modus. Niet iedere app heeft ondersteuning voor multi-window. Je kunt het split-screen weer sluiten door op de multitask-toets onderin beeld te drukken.

Moto G5 Snelle Instellingen

Snelle instellingen

Wanneer je de notificatiebalk naar beneden veegt zie je een aantal snelle instellingen op de Moto G5. Zo kun je bijvoorbeeld snel WiFi in- of uitschakelen, de locatie-instellingen aanpassen en de automatische rotatie aan- of uitzetten. Je kunt in een paar stappen echter de volgorde van deze icoontjes veranderen of opties verbergen of juist toevoegen. Wanneer je de notificatiebalk uitgeklapt hebt kies je onderin voor de tekst ‘bewerken’. Door een icoontje eventjes ingedrukt te houden en te slepen naar beneden of een andere positie, kun je hem verwijderen of verplaatsen. Onderin zie je ook opties die je nog toe kunt voegen en niet standaard zijn te vinden bij de ‘Quick Settings’.

Bonustip: DroidApp app

Natuurlijk mag de DroidApp app niet ontbreken op je Moto G5 of Moto G5 Plus. Hier vind je het laatste nieuws rondom Android, apps, smartphones en accessoires; en vind je talloze tips. Natuurlijk kun je in de DroidApp app ook alles vinden over de Moto G5.

DroidApp - Android nieuws
DroidApp - Android nieuws
Ontwikkelaar: Apps byLuke
Prijs: Gratis

Wil je meer informatie over de Moto G5 (Plus)? Raadpleeg dan via onderstaande buttons de toestel-pagina’s met specificaties, actuele prijzen en meer.

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel