Nokia 3.1 review: betaalbare Android One-smartphone voor de basisbehoeften

Sinds ruim twee jaar doet Nokia weer mee in de markt voor smartphones. Begin dit jaar werden de Nokia 2.1, 3.1 en 5.1 aangekondigd. De Nokia 3.1 is de opvolger van de Nokia 3 en is voorzien van een nieuw jasje en verschillende verbeteringen. Wij testen de smartphone in de Nokia 3.1 review. Wat heeft het toestel te bieden voor nog geen 150 euro?

Nokia 3.1 review

Nokia doet sinds een ruime twee jaar weer écht mee op de smartphonemarkt. Met de toepassing van Android One, een goed updatebeleid en degelijke toestellen weten ze weer marktaandeel te grijpen. De tweede generatie van de Nokia 3-serie moet het succes voortzetten en dus is het toestel op verschillende vlakken wat verbeterd, en deze kost net als zijn voorganger 149 euro.

Nokia 3.1 review

Nokia 3.1 versus Nokia 3

We zetten eerst even de verschillen kort voor je op een rij. De nieuwe Nokia 3.1 is in tegenstelling tot zijn voorganger voorzien van een 18:9 beeldscherm en blijft met de HD-resolutie. De Nokia 3 van 2018 is drie millimeter langer, drie millimeter minder breed en 0,2 millimeter dikker dan zijn voorganger. Het gewicht ligt wel zo’n 1,5 gram lager. Waar de Nokia 3 van 2017 nog de touch-sensitive toetsen onder het scherm had, zijn deze nu gewoon ‘in het scherm zelf’ geplaatst.

Verkooppakket

De Nokia 3.1 wordt in de herkenbare vierkante doos geleverd zoals andere toestellen van HMD Global. In het pakket vinden we naast het toestel zelf, ook een Micro-USB kabel met adapter, headset, pinnetje voor het simkaartslot en wat papierwerk.

Nokia 3.1 display

Design en interface

Het design van de Nokia 3.1 oogt erg netjes. De smartphone is goed afgewerkt en voorzien van wat premium accenten zoals het metalen frame. Toch zien we wel een kleine kier tussen het frame en de achterkant waar al wat vuil zich aan het ophopen is; het is een kleinigheidje en niet echt een afkeurpunt voor de prijs van het toestel. De smartphone is niet volledig uit metaal vervaardigd; de achterkant is van plastic.

Aan de voorkant zien we een 5,2 inch HD+ beeldscherm, 0,2 inch groter dan zijn voorganger. De resolutie is dus 1440 x 720 pixels en de beeldverhouding is 18:9. Boven het scherm vinden we de 8 megapixel front-camera en de luidspreker. Een LED-notificatie is niet aanwezig.

Links van het toestel zijn twee sleuven te vinden; eentje voor twee simkaarten, de andere voor de geheugenkaart. Het tweede simkaartslot gaat dus niet ten koste van de geheugenkaart. Aan de rechterkant van de smartphone vinden we de volumetoetsen en de power-button. De onderzijde van de telefoon herbergt de Micro-USB aansluiting en de speaker voor het beluisteren van muziek. De Nokia 3.1 heeft aan de bovenkant de 3,5 millimeter poort om een headset aan te sluiten.

De achterzijde van de Nokia 3.1 is gevuld met wat teksten die wettelijk verplicht zijn, het Nokia logo en de 13 megapixel camera met flitser. Het goedkope toestel is -helaas- niet voorzien van een vingerafdrukscanner. Mocht je dat willen, dan zul je meer geld moeten uitgeven.

Nokia 3.1 review

Nog even terugkomend op het scherm; het beeldscherm is van voldoende kwaliteit, al is de minimale stand van de helderheid veel te fel. Deze had echt nog wel stukken lager gemogen. Op een zonnige dag is het scherm van het toestel nog goed afleesbaar.

Nokia 3.1 menu

Interface

Ook bij deze Nokia komen we de standaard Android-interface tegen; zonder overbodige poespas dus. Het startscherm kun je indelen met snelkoppelingen en widgets. Het menu met apps kun je met een veegbeweging van beneden naar boven openen. Bovenin beeld kun je de notificaties en de snelle instellingen bereiken en door op het homescreen van links naar rechts te vegen, kom je terecht in de Google-app. Deze app kun je sinds korte tijd ook gebruiken voor spraakopdrachten via Google Assistent.

Nokia 3.1 Google

Communicatie: bellen, internetten en netwerken

Bellen met de Nokia 3.1 gaat zonder problemen. We merken dat het toestel over een erg sterke antenne beschikt. Handig aan het goedkope toestel is dat je twee simkaarten kunt gebruiken en daarnaast nog gewoon het geheugen kunt uitbreiden met een geheugenkaart. Er is ondersteuning voor 2G, 3G en 4G. Opvallend en erg positief is dat zelfs een toestel voor deze prijs, uitgerust is met zowel 2.4 GHz WiFi-ondersteuning als 5 GHz WiFi. Dat zien we zelden voor deze prijs.

Nokia 3.1 bellen

Nokia voorziet de 3.1 verder van Bluetooth 4.2, GPS en zelfs NFC is gewoon aanwezig op de smartphone. Dat kunnen we voorzichtig toch wel uniek noemen voor de prijs van de telefoon. Daarnaast is de Nokia 3.1 geleverd met een lichtsensor, nabijheidssensor, accelerometer, gyroscoop en magnetometer. Tot slot is, zeker handig voor het navigeren, een kompas in het toestel geplaatst.

Nokia 3.1 sms

Internetten gaat zonder problemen met het toestel en gaat standaard via de Chrome-browser. Voor het typen van berichten kun je gebruik maken van het voorgeïnstalleerde Gboard toetsenbord. Het bellen en opstellen van een SMS-bericht gaat vanzelfsprekend via de eigen Google-apps.

Nokia 3.1 internet

Wat overigens ons wel opviel is dat we niet altijd alle meldingen door kregen. We hebben door het menu gespit, maar kwamen geen gekke dingen tegen. Bij sommige apps, zoals een taken-app kwamen de notificaties pas als we de app zelf opende. Niet echt bevorderlijk voor de productiviteit. Ook gebeurde het dat er wel een melding binnenkwam, maar dat ‘ie plots uit het meldingenoverzicht verdween. Dit lijkt weer te maken te hebben met de geringe opslagruimte, waar we later op terugkomen. Als er ruimte genoeg over is, heb je hier geen last van.

Nokia 3.1 beeldscherm

Multimedia: muziek en film

Hoewel de Nokia 3.1 niet specifiek voor het gebruik van multimedia gericht is, biedt de Nokia 3.1 voldoende mogelijkheden hiervoor. Voor degenen die graag naar de radio luisteren, is het toestel voorzien van een FM-radio. Natuurlijk is ook de Google Play Music app op de telefoon geïnstalleerd.

De geluidskwaliteit is voor de prijs die je betaalt, prima te noemen. Het volume kan voldoende hard genoeg om te luisteren naar muziek. Ook klinkt de speaker niet overstuur of schel op het maximale volume.

Zoals we in de Nokia 3.1 review al hebben geschreven, is het beeldscherm van de telefoon van prima kwaliteit. Dit betekent dat het kijken van een filmpje ook op een zonnige dag geen problemen moet opleveren. Nog even in bed naar je telefoon kijken wordt minder prettig, omdat de minimale helderheid nog te fel is.

Nokia 3.1 camera

Camera: foto’s en video’s

Waar de Nokia 3 (2017) nog geleverd werd met een 8 megapixel camera, is de nieuwe Nokia 3 voorzien van een 13 megapixel camera. Deze heeft ook de mogelijkheid om een panorama te maken of handmatig de instellingen aan te passen. Ook kun je ervoor kiezen om HDR aan of uit te zetten (niet automatisch) of de schoonheidsmodus te activeren. De camera kent een lichtgevoeligheid van f/2.0 en biedt naast autofocus ook een LED-flitser.

Nokia 3.1 camera

Hoe goed kan een camera in een smartphone van €150 zijn? We hadden eigenlijk geen hoge verwachtingen. We hebben de smartphone meegenomen op pad, en we kunnen concluderen dat de kwaliteit best wel onze verwachtingen heeft overtroffen. De beelden kennen doorgaans een goede doortekening en zelfs bij flinke contrastverschillen presteert de Nokia 3.1 camera boven onze verwachting.

Daar zit wel een ‘maar’ aan. In sommige gevallen lijkt de Nokia moeite te hebben met scherpstellen, maar kiest er dan toch voor de foto te maken. Dit resulteert in een onscherpe foto. Het is iets wat we toch wel met regelmaat voorbij hebben zien komen. In de avonduren is de kwaliteit zoals verwacht minder, waarbij de ruis snel toeneemt en foto’s niet altijd scherp zijn. We kunnen concluderen dat voor deze prijs de camera lang niet zo slecht scoort.

Nokia 3.1 camerakwaliteit

Wil je meer foto’s zien die we met de Nokia hebben gemaakt? Bezoek dan het fotoalbum op Flickr.

Front-camera

De front-camera aan de voorzijde van de Nokia 3.1 telt 8 megapixel. De kwaliteit is zoals we verwachten; vrij redelijk maar niet bijzonder. De omgeving rond je selfie is vrij snel wat overbelicht. Voor deze prijs is het echt meer dan prima, en datzelfde geldt voor het geluid dat bij de video wordt opgenomen.

Videocamera

Het maken van video’s hoeft niet in een zielige resolutie. De Nokia 3.1 kan namelijk gewoon filmen in 1080p Full-HD! Dat hadden we dan weer niet verwacht. Je hebt ook de mogelijkheid om vanuit het menu een timelapse of slow-motion video te maken.

De beelden zijn tijdens het filmen vrij scherp te noemen. De kwaliteit van de filmpjes is prima, zelfs in de avonduren bij een vuurwerkshow weet de Nokia 3 van 2018 nog prima filmpjes te schieten. Uiteraard moet in deze prijsklasse wel beeldstabilisatie gemist worden, waardoor beelden wat schokkerig over kunnen komen. Soms lijkt het toestel ook wat overmatig te focussen, wat het beeld wat onrustiger kan maken. Toch zijn we zeker verrast over de videokwaliteit. Wat dan wel weer bijzonder is, is dat de video’s opgenomen worden in het verouderde .3gp bestandsformaat. Het voordeel hiervan is dat het relatief weinig opslagruimte inneemt.

Overige mogelijkheden

De Nokia 3.1 wordt geplaatst in de goedkope klasse. We moeten dus zaken als een vingerafdrukscanner missen, maar dat is nog vrij normaal voor deze prijs. De iets uitgebreidere Nokia 5.1 heeft dit bijvoorbeeld wel.

Nokia 3.1 video

Sinds enige tijd levert Nokia haar toestellen met Android Go of Android One. Go is voor toestellen met minder krachtige hardware (zoals de Nokia 1 en Nokia 2.1), de Nokia 3 wordt geleverd met Android One. Zoals we in ons uitgebreide artikel over Android One al hadden besproken, biedt dit verschillende voordelen. Updates die door Google worden vrijgegeven worden binnen afzienbare tijd verspreid door HMD Global. Met One ben je drie jaar lang verzekerd van beveiligingsupdates en twee jaar van Android-updates. Je bent dus wel tot en met Android Q up-to-date, erg netjes!

Nokia 3.1 achterkant

Prestaties: accu, snelheid en geheugen

Vanuit de fabriek wordt de Nokia 3.1 geleverd met een MediaTek MT6750N octa-core processor. Deze levert een rekenkracht van 1.5 GHz. Daar wordt de processor bijgestaan met 2GB RAM-geheugen. Dit bewijst dat de smartphone in het betaalbare segment wordt geplaatst. Enorm traag is het toestel zeker niet, maar vergelijk de prestaties niet met een high-end smartphone. Bijvoorbeeld bij het openen van Google Maps duurt het gewoon wat langer.

De opslagruimte van 16GB werkt niet mee aan de gebruikservaring voor degenen die een legioen aan apps willen installeren. Alleen al omdat de helft ervan, zo’n 8GB voor het systeem zelf nodig is. Daar is de Nokia 3.1 absoluut niet voor geschikt. Voor de basisbehoeften is het toestel prima. Ikzelf had door de hoeveelheid apps en bestanden steeds de melding in beeld dat de opslagruimte bijna vol was, met als gevolg dat notificaties van apps soms niet doorkomen. Dit was met een geheugenkaartje niet veel beter geworden, omdat Oreo niet alles je op de geheugenkaart laat zetten. Wil je dus veel apps installeren, sla dit toestel dan over.

Nokia 3.1 accuduur

Accuduur

Over het uithoudingsvermogen zijn we best tevreden. De Nokia 3.1 wordt geleverd met een 2990 mAh accu. We behalen bij erg intensief gebruik zeker 3,5 uur screen-on-time. Hieronder valt bijvoorbeeld het gebruik van navigatie en veel foto’s maken. Gemiddeld behalen we een screen-on-time van zo’n 4 uur.

De smartphone biedt geen ondersteuning voor snel opladen en het opladen gaat gewoon via een Micro-USB poort. Dit betekent dat dit langer de tijd in beslag neemt dan je bij duurdere toestellen ziet. Na zo’n drie uur is de accu wel weer volgeladen.

Nokia 3.1 test

Beoordeling

De Nokia 3.1 wordt geplaatst in het betaalbare segment en dat zie je onder andere terug in de snelheid van het toestel en het geheugen. Grote nadelen heeft de smartphone van HMD Global echter niet. Het scherm is van goede kwaliteit, de batterijduur is netjes en de camera heeft onze verwachtingen overtroffen. Daarnaast scoort de Nokia 3.1 echt punten door de aanwezigheid van NFC en 5 GHz WiFi. Een ander voordeel is dat je naast twee simkaarten gewoon een geheugenkaart kunt plaatsen. En dat is maar goed ook, want een geheugenkaart zul je zeker nodig hebben! Echter kan deze niet voor elke opslag gebruikt worden.

Het gebruik van Android One is een goede stap, zodat je weet dat je de komende jaren vooruit kunt met updates. Ben je niet veeleisend qua de hoeveelheid apps en wil je hem echt voor de basisdingen gebruiken? Dan is de Nokia 3.1 een prima keuze! Hij is betaalbaar, en toch compleet. Wil je toch wat meer mogelijkheden voor een bescheiden prijs, kijk dan naar ons overzicht met beste smartphone tot 200 euro.

Voor een adviesprijs van 149 euro kun je de Nokia 3.1 al in huis hebben. Je kunt het toestel bestellen bij

Voor een compleet overzicht van prijzen, specificaties en meer kun je terecht via onderstaande button op de toestelpagina van de Nokia.

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Nokia 3.1
 • 8/10
  Design - 8.0/10
 • 7.9/10
  Gebruiksgemak - 7.9/10
 • 7.7/10
  Camera - 7.7/10
 • 6.9/10
  Snelheid en prestaties - 6.9/10
 • 8/10
  Uithoudingsvermogen - 8.0/10
 • 7.9/10
  Prijs-kwaliteitsverhouding - 7.9/10
7.7/10

Beoordeling

Pluspunten

 • Compleet met 5 GHz WiFi, NFC en FM-radio
 • Dual-sim + geheugenkaart
 • Sterke antenne
 • Android One: zeker updatebeleid
 • Camera presteert netjes voor deze prijsklasse

Minpunten

 • Niet voor de veeleisende gebruiker
 • Minimale helderheid scherm te fel
 • Geen LED-notificatie
 • Opslagruimte
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel