Review Remix Mini: indrukwekkende en goedkope Android PC

De Remix Mini is geen smartphone en ook geen tablet, maar een Android computer. Wat heeft Android als desktop te zoeken tussen Windows, Mac en Linux? Bijzonder veel als wij het mogen geloven. Hoe presteert de Remix Mini en wat kun je er nu eigenlijk mee? Je leest het in onze test van dit bijzondere apparaat.

Remix Mini

De Remix Mini is een kleine Android computer waarover wij op DroidApp al een aantal keer hebben bericht. Na het succesvolle Kickstarter programma, waarin Jide Tech ongeveer 1,65 miljoen dollar op wist te halen, is het bedrijf begonnen met het leveren van deze kleine computers. Opvallend is dat de Remix Mini op Android draait en daarmee brengt Jide Tech een geheel unieke Android ervaring.

Mensen die in het project investeerde hadden de keuze uit een 1G- of 2G-variant. Waarbij de 1G over slechts 1GB werkgeheugen en 8GB opslagruimte beschikt. De 2G heeft het dubbele werkgeheugen en dubbele opslagcapaciteit, respectievelijk 2GB werkgeheugen en 16GB interne opslagruimte.

In de verpakking

In de verpakking van de Remix Mini vinden we onder de kleine Android computer een Europees netsnoer. Hierbij is niet gekozen voor een Micro-USB of USB Type-C adapter, in plaats daarvan krijgen we een standaard AC-adapter. Ook is in de verpakking een korte HDMI-kabel te vinden om de Remix Mini met je televisie- of computerscherm te verbinden.

Remix Mini in de doos

In de doos vinden we verder een certificaat van de fabrikant waarop het model en productiedatum staan vermeld. Een korte handleiding, productbeschrijving en garantievoorwaarden ontbreken uiteraard niet.

Design en interface

De Remix Mini is een handzaam apparaatje en is makkelijk mee te nemen. Aan de bovenzijde van de computer is het Remix logo te vinden, dit is tevens de aan- en uitknop. Wanneer de Remix Mini is ingeschakeld zul je aan de voorzijde een groen LED-lampje zien branden.

Remix Mini voorkant

Aan de onderzijde vinden we een anti-slip rand, zodat deze niet over het bureau schuift. Er is overigens geen andere kleur beschikbaar voor de Remix Mini, deze is alleen verkrijgbaar in de kleur zwart.

Remix Mini onderkant

Om de Remix Mini te kunnen gebruiken is de achterzijde van het apparaat het belangrijkst. We vinden daar een 3,5mm audio-jack, HDMI-aansluiting, twee USB-poorten en een ethernet-aansluiting voor een bekabelde internetverbinding. Tenslotte is naast de ethernet-poort de AC aansluiting te vinden, hiermee wordt de Remix Mini voorzien van stroom en kunnen wij het apparaat gaan inschakelen!

Remix Mini aansluitingen

Interface

Bij het voor de eerste keer opstarten van de Remix Mini worden er standaard systeemupdates geïnstalleerd. Jide Tech heeft beloofd regelmatig haar besturingssysteem genaamd “Remix OS” te updaten naar de behoefte van de community. Remix OS is de extra laag die over Android is gelegd en jou een desktop ervaring biedt op een anders mobiel besturingssysteem.

Remix mini desktop

Na het updaten kun je aan de slag met je Android computer en zien we een op Chrome OS lijkende interface. Toch zul je als Windows of Mac gebruiker snel uit de voeten kunnen alle applicaties staan namelijk in het startmenu. In dit menu kun je apps op naam en installatiedatum sorteren, maar ook zoeken door alle geïnstalleerde applicaties.

Remix Mini appdrawer

Start je een applicatie dan zal deze op je taakbalk verschijnen. Hierbij zal een kort grijs lijntje aangeven dat de app is geopend op de achtergrond. Een actieve applicatie op de voorgrond is te herkennen aan een lang grijs lijntje. Het ronde icoontje naast de knop van het startmenu brengt je terug naar het desktop scherm, net als op een smartphone of tablet.

Aan de rechterkant van de taakbalk vinden we een snelmenu waarin je met een WiFi-netwerk kunt verbinden. De invoermethode kan eveneens worden gewijzigd via de taakbalk. Bij het uitvouwen krijg je toegang tot Bluetooth en volume instellingen. Ook kun je met een druk op de knop het werkgeheugen opschonen.

Notificatiebalk

Natuurlijk kun je op de Remix Mini ook gewoon notificaties ontvangen zoals bij een regulier Android-toestel. Notificaties worden rechts bovenin het scherm getoond en verzameld in de zijbalk. Deze notificatie balk kun je activeren door op het icoontje rechtsonder in de taakbalk te klikken.

Remix Mini notifications

Notificaties zijn in een keer te verwijderen en het menu geeft ook toegang tot het instellingen scherm van deRemix Mini. Wanneer je niet gestoord wilt worden tijdens het werken dan kun je ook de “Stoor mij niet”-modus inschakelen. Via het notificatiemenu maak je snel een schermafdruk, laat je de taakbalk automatisch verdwijnen of schakel je locatiegegevens uit.

Remix mini desktop w notifications

Instellingen scherm

Het instellingen scherm van de Remix Mini is iets anders dan je van Android gewend zult zijn. Wel kun je veel instellingen aanpassen, maar er zijn ook items die niet goed functioneren. Via “Experimental features” kun je een aantal experimentele functies uitproberen zoals het plaatsen van de terug-toets op de taakbalk.

Opvallend is wel dat de vertaling niet helemaal compleet lijkt te zijn terwijl de Nederlandse vertaling in een standaard Android versie wel compleet is.

Communicatie: bellen, internetten en netwerken

Wie op de Remix Mini een telefoongesprek zou willen voeren kan dat doen middels een USB-webcamera met microfoon. Dat is misschien wat onpraktisch, omdat je dan ook meteen een USB-hub nodig hebt. De persoon aan de andere zijde kun je horen door een hoofdtelefoon of speaker aan te sluiten op de 3,5mm audio poort aan de achterzijde van het toestel.

Op de Remix Mini kun je eveneens prima chatten via Telegram, WhatsApp en Facebook Messenger. Voor het onderhouden van contact via sociale netwerken kun je ook je favoriete Android applicatie installeren. Alle eerder genoemde apps staan niet voorgeïnstalleerd op de Remix Mini, maar je kunt deze via de Google Play Store op het apparaat installeren.

Apps op Remix Mini

Voor het internetten op de Mini kun je gebruik maken van Google Chrome. Mocht je toch liever een andere browser gebruiken dan installeer je gemakkelijk Opera of Firefox via de Play Store.

Je kunt internetten via WiFi of een bekabelde verbinding. Met een bekabelde verbinding laat de Remix Mini 95 Mbps noteren in een speedtest, op het maximaal haalbare 100 Mbps is dit een prima score. Via WiFi noteert dit kleine apparaatje 67 Mbps van maximaal 150 Mbps.

Multimedia: muziek en film

De Remix Mini ondersteunt video’s tot en met de 4K-resolutie. Dat is opvallend, zeker voor de prijs die wij voor het apparaat betaald hebben. Je kunt ook 4K-schermen aansluiten wat tevens ook de maximale resolutie is die de Remix Mini aankan. Full-HD en HD (1280 x 720 pixels) zijn uiteraard ook te gebruiken.

Voor het afspelen van muziek en het bekijken van video’s is standaard geen applicatie geïnstalleerd, maar we hebben de YouTube-app en Spotify zonder enige problemen kunnen gebruiken. Ook het kijken van televisie via de Horizon Go app is geen probleem voor dit kleine apparaatje.

Het maximale volume wat de Remix Mini via haar 3,5 mm aansluiting produceert is vrij laag. Het lijkt alsof deze wordt gelimiteerd tot een bepaald geluidsniveau. Wel kun je een externe USB-geluidskaart aansluiten en gebruiken, tot onze verrassing werkte dit in een keer zonder problemen.

Games

Mocht je graag op Android games spelen dan is dat geen probleem, althans hier merken we wel dat het laden af en toe wat langer duurt. Een spelletje als Wordfeud is geen enkel probleem, starten we Simcity BuildIt dan zien we dat de Remix Mini wat meer moeite moet doen. Het spel is speelbaar met wat haperingen als er veel grafische elementen verwerkt moeten worden.

simcity buildit eiffeltoren

Om te kijken of we nog iets meer uit de Remix Mini weten te halen hebben we de racegame GT Racing 2 geïnstalleerd. Dit fraaie racespel bevat mooie graphics en snelle acties. Eerlijk is eerlijk we zijn verbaasd dat het spel op de Remix Mini goed speelbaar is met toetsenbord en muis. Wel is er wat ‘lag’ in de interface en soms tijdens het racen merkbaar, maar het mag de spelervaring niet verpesten.

Overige mogelijkheden

De Remix Mini wordt geleverd met een klein aantal applicaties, naast een browser en de Google Play Store app vinden we nog een aantal handige tools. Een van die apps is de file-manager. Met de bestandsbeheerder kun je op de Remix Mini gemakkelijk bestanden beheren. Uniek is dat je ook bestanden kunt slepen middels het drag-en-drop principe, iets wat je bekend voorkomt vanuit een desktop omgeving.

Op de Remix Android computer is ook een app te vinden waarmee RAR-bestanden gemaakt en uitgepakt kunnen worden. Daarnaast mag ook een rekenmachine niet ontbreken op de computer. Er zijn geen onnodige apps te vinden, dit doet Jide Technology naar eigen zeggen omdat het een zo puur mogelijke Android ervaring wil bieden.

Remix Mini calculator

Omdat de fabrikant heeft aangegeven het besturingssysteem te willen bouwen met de community is er ook een app geïnstalleerd waarmee feedback gegeven kan worden. Handig want ook wij komen wat bugs tegen zoals het soms niet willen opstarten vanuit stand-by.

Accu, snelheid en geheugen

Over de accu kunnen we kort zijn, deze is niet aanwezig in de Remix Mini. Je sluit de Android PC aan via een netsnoer, trek je deze uit het stopcontact dan is het ook gedaan met de pret.

De Remix Mini geeft veel snelheid voor weinig geld, qua rekenkracht moet de PC het doen met een quad-core 1.2 GHz 64-bit processor. Het werkgeheugen is afhankelijk van de versie, de 1G Remix Mini heeft 1GB werkgeheugen en de 2G, 2GB RAM.

Remix Mini

Ook op het gebied van opslagcapaciteit voor apps en multimedia is er een klein onderscheid tussen de 1G en 2G. Waar de 1G het moet doen met 8GB opslagruimte doet de 2G het met 16GB opslagruimte. Van die laatste kunnen we stellen dat hier zo’n 12GB voor de gebruiker overblijft.

Wie meer ruimte nodig heeft kan aan de achterzijde van het apparaat een MicroSD-geheugenkaart invoeren. Deze zorgt ervoor dat er tot wel 128GB extra opslagruimte gerealiseerd kan worden.

Beoordeling

De Remix Mini is een klein wondertje, naast de eerste echte ‘Android PC’ weet het bijgeleverde Remix OS een echte desktop ervaring neer te zetten. Het kijken van een film is geen enkel probleem en gamen is te doen. Deze review is ook volledig geschreven op de Remix Mini door ondergetekende.

Wel zijn er nog een aantal ruwe randjes aan de Remix Mini zoals het niet willen ontwaken uit stand-by en de vertaling. Toegegeven de prijs maakt veel goed en tijdens het testen zijn we inmiddels twee keer van updates voorzien.

Wie de Remix Mini zelf wil aanschaffen kan dat doen via de online winkel van Jide. De adviesprijs bedraagt 70 dollar exclusief verzendkosten.

Remix Mini specificaties

Vormgeving en scherm

Afmetingen (L x B x H) 124,27 x 88,2 x 26 mm
Beschikbare kleuren Zwart
Maximale Resolutie 4K
Scherm-uitvoer HDMI

Netwerk en opslag

Netwerken WiFi b/g/n
Intern geheugen 16 GB / 2 GB RAM (of 8 GB / 1 GB RAM)
Uitbreidbaar geheugen Ja / max. 128GB
Overige connectiviteit Bluetooth 4.0, Ethernet 10/100, 2x USB 2.0

Android, processor en accu

Android-versie Android 5.1 Lollipop
Skin Remix OS 2.0
Processor AllWinner A53
Snelheid processor Quad-core 1.2 GHz
Accu Geen accu, AC-adapter
Adviesprijs 70 dollar
Remix Mini
 • 8/10
  Design - 8.0/10
 • 8.2/10
  Gebruiksgemak - 8.2/10
 • 7/10
  Snelheid - 7.0/10
 • 9/10
  Prijs-kwaliteitsverhouding - 9.0/10
8.1/10

Beoordeling

Pluspunten

 • Erg lage prijs
 • Remix OS + Android = uitstekende combinatie
 • Gebruiksgemak
 • Regelmatige updates

Minpunten

 • Nog wel wat bugs aanwezig
 • Prestaties op sommige vlakken wat minder
 • Normale AC adapter
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel