De 20+ beste Galaxy Note 9 tips voor je nieuwe Samsung

De Samsung Galaxy Note 9 is het nieuwe high-end toestel van de Koreaanse fabrikant. Ben je van plan de Note 9 aan te schaffen, of heb je hem al in bezit; dan wil je natuurlijk wel alles uit je telefoon halen. Wij zetten de ruim twintig beste Samsung Galaxy Note 9 tips voor je op een rij.

Galaxy Note 9 tips

In onze Samsung Galaxy Note 9 review waren we al erg te spreken over het nieuwe toestel van Samsung. Een voortreffelijke camera, goede geluidskwaliteit, een fijn scherm en razendsnel. Wil je meer uit je Note 9 halen, dan kan dit lijstje met 20 handige Galaxy Note 9 tips je zeker helpen!

Galaxy Note 9 Screenshot maken

Screenshot maken

Het maken van een screenshot met de Galaxy Note 9 kan op verschillende manieren. Als eerst is er de optie om de volumetoets-beneden en de powerbutton een paar tellen ingedrukt te houden. Ook kun je de S Pen gebruiken en vanuit het Air Command venster aan de zijkant en kiezen voor bijvoorbeeld Slim Selecteren. Je kunt dan direct een selectie van de screenshot opslaan. Een andere optie is Schrijven op scherm waarbij je op de schermafbeelding direct aantekeningen kunt maken.

Galaxy Note 9 S Pen

S Pen

De S Pen van de Samsung Galaxy Note 9 heeft heel veel te bieden. Meer dan we kunnen beschrijven in dit artikel. Toch willen we je wat op weg helpen met wat snelle tips, zodat je een goede basis hebt om nog meer van de S Pen te ontdekken.

Schuif je de pen uit het toestel, dan verschijnt een carrousel met opties en mogelijkheden. Denk aan het snel maken van een notitie, het vertalen van tekst, schrijven op scherm of een andere optie. Linksbovenin vind je het tandwiel voor de instellingen van de S Pen. Je kunt instellen dat je bepaalde apps wilt openen als je de penknop ingedrukt houdt. Ook kun je acties in bepaalde apps activeren, zoals het maken van een foto, schakelen naar front-camera, bediening in de galerij-app of een vorige pagina bekijken in Chrome.

Galaxy Note 9 S Pen afstandsbediening

Onder de S Pen instellingen vind je nog meer handige mogelijkheden. Zo kun je het toestel laten ontgrendelen met de stylus, maar kun je ook aangeven of je een trilling wilt voelen als je de S Pen uit het toestel haalt, of Air Command met de sneltoetsen tevoorschijn moet komen of je vind andere instellingen.

Galaxy Note 9 handschrift s pen

Handschrift

Wil je niet typen, maar gewoon je bericht schrijven? Dat is geen probleem. In bijvoorbeeld WhatsApp of een ander invoerveld kun je de S Pen iets boven het scherm houden. Vervolgens verschijnt er een kleine ‘T’ waar je met de S Pen op kunt tikken. Vervolgens opent een venster waarbij je kunt beginnen met schrijven van tekst. Hierbij houdt het ook rekening met spaties en leestekens. Door op het vraagteken te tikken zie je hoe je tikfouten en extra tekens in een woord kunt toevoegen.

Galaxy Note 9 Live Bericht

Live bericht

Vanuit Air Command kun je snel een notitie maken, maar ook kiezen voor de optie Live Bericht. Er verschijnt een venster, waarna je kunt beginnen met schrijven. Hierbij kun je de stijl van de pen aanpassen en je tekst of ander meesterwerk opslaan en delen als GIF’je of als afbeelding.

Samsung Galaxy Note 9 notitie

Notitie maken scherm uit

Met de S Pen van de Galaxy Note 9 kun je direct een notitie maken zodra je het pennetje uit het toestel haalt. Je hoeft hiervoor niet eerst het scherm te activeren, je kunt er direct een aantekening op maken. Eventueel kun je dit bij de S Pen instellingen uitschakelen.

Galaxy Note 9 PENUP

PENUP

Op de smartphone van Samsung is een standaard app te vinden genaamd PENUP. Met deze fijne toepassing kun je nog meer uit de S Pen halen. Je kunt beginnen met tekenen, live tekeningen bekijken en de illustraties van anderen bekijken. Je kunstwerken kun je tevens opslaan in je (online) account en desgewenst delen met de rest van de wereld.

Edge Screen

Aan de zijkant van het scherm vind je het Edge Screen, met Edge Panels. Deze geeft je bijvoorbeeld toegang tot snelkoppelingen naar apps, contactpersonen of het laatste nieuws. Je kunt de plaatsing van het venster dat je uit kunt schuiven verplaatsen, of de panelen aanpassen, of nieuwe downloaden.

Galaxy Note 9 Edge Lighting

Edge Lighting

Met Edge Lighting krijg je een lichtgevende rand aan de rand van je scherm te zien, als je een notificatie binnenkrijgt. Je kunt de instellingen hiervoor aanpassen via Instellingen > Display > Edge Screen > Edge Lighting > Edge Lighting Style.

Gezichtsherkenning, irisscanner

Mocht je je telefoon niet met de vingerafdrukscanner kunnen of willen ontgrendelen, dan is er ook nog de irisscanner en gezichtsherkenning. Je hoeft alleen maar de home-button een tel ingedrukt te houden (ook bij uitgeschakeld scherm) of de power-button in te drukken. Vervolgens kijkt de camera naar je ogen/iris of gezicht en ben jij het? dan wordt het toestel ontgrendeld. De instellingen hiervoor vind je bij Instellingen > Biometrie en beveiliging. Met ‘Intelligente scan’ kun je de twee herkenningsmethodes combineren om de Note 9 nog sneller te ontgrendelen.

Samsung Galaxy Note 9 camera

Camera

De camera van de Samsung Galaxy Note 9 werd in onze Galaxy Note 9 review al geroemd om de mogelijkheden en kwaliteit. In de camera-app vind je een groot aantal mogelijkheden waarmee je nog meer uit je foto’s kunt halen. Bovenin beeld van de camera-app vind je verschillende opties zoals de live focus-functie, slow-motion stand en meer. Onderin beeld kun je met het toverstafje verschillende effecten toevoegen. Met het plusje rechts (als je op het toverstafje hebt getikt) kun je meer effecten downloaden. Bovenin beeld heb je ook de AR Emoji functie waarmee je de gelijknamige functie kunt gebruiken. Ook hiervoor kun je nieuwe AR Emoji downloaden, zowel gratis als betaald.

Galaxy Note 9 camera sluitertoets

Sluitertoets verplaatsen

Standaard zit de sluitertoets voor het vastleggen van een plaatje aan de zijkant. Echter heeft Samsung de camera-app van een handige functie voorzien. Door de sluitertoets te vegen over het scherm, kun je de plaatsing ervan aanpassen. Wil je bijvoorbeeld hem in een andere hoek of meer richting de plaatsing van je vinger, dan is dit geen enkel probleem. Dit kan best handig zijn in sommige situaties, zeker als je hem met een hand wilt bedienen.

Selfie in spiegelbeeld

Je maakt je selfie met de Note 9, maar hij wordt in spiegelbeeld opgeslagen. Dat wil je natuurlijk niet. Gelukkig is daarvoor een oplossing. Ga hiervoor in de camera-app naar de instellingen door op het tandwiel te tikken. Onder het kopje ‘Camera aan voorkant’ vind je de optie ‘Voorbeeldweergave foto opslaan’. Hier kun je kiezen om een foto niet meer gespiegeld op te slaan, standaard wordt dit vreemd genoeg wel gedaan namelijk.

Galaxy Note 9 Meldingen

Notificatiebalk icoontjes

Standaard worden er drie icoontjes weergegeven van meldingen in de notificatiebalk. De rest wordt aangeduid met puntjes. Wil je meer notificatie-icoontjes zien, dan kun je dit instellen. In het menu instellingen ga je hiervoor naar display en vervolgens kies je de optie statusbalk en zet de optie ‘Alleen recente meldingen weergeven’ uit.

Homescreen liggende stand

Gebruik je je Note 9 graag in de zogenoemde landscape-modus. Dan kun je ook het homescreen laten draaien. Houd hiervoor een leeg gedeelte op het startscherm korte tijd ingedrukt. Kies vervolgens voor de optie ‘Instellingen startscherm’ en zet ‘Alleen staande stand’ uit. Hier kun je ook de grootte van het raster van het homescreen en menu met apps aanpassen.

Galaxy Note 9 Homescreen liggend

Menu verbergen

Wil je geen apart menu met apps, dan kun je bij dezelfde instellingen als hierboven (Instellingen startscherm) de optie ‘Lay-out startscherm’ kiezen. Hier kun je vervolgens ervoor kiezen om geen apart menu te hebben met je apps, maar alles op de homescreens te plaatsen. Hiervoor hoef je op het startscherm dus alleen maar links en rechts te vegen voor toegang tot je apps.

Galaxy Note 9 bediening een hand

Bediening met één hand

Toegegeven, de Galaxy Note 9 is een groot toestel. Wil je het toestel even met één hand bedienen, dan is daarvoor een optie aanwezig. Je vindt de optie onder Instellingen > Geavanceerde functies. Hier kun je ‘Bediening met één hand’ inschakelen. Vervolgens kun je het scherm van de telefoon verkleinen door vanuit een benedenhoek diagonaal naar boven te vegen om de weergave te verkleinen. Ook kun je instellen dat je het scherm kunt verkleinen door drie keer op de home-knop te drukken.

Galaxy Note 9 Bixby knop

Bixby button

De Bixby-knop brengt je direct naar de spraakassistent van Samsung. Helaas is de spraakassistent nog altijd niet in het Nederlands verkrijgbaar, en is het nog altijd onduidelijk wanneer dit wel staat te gebeuren. Wel kun je alle acties met een Engels commando uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het opzoeken van vluchten, het starten van de rekenmachine, zoeken naar contacten, een reminder instellen of iets anders. Druk je weleens per ongeluk op de Bixby-button met als gevolg dat de assistent start? Dan is er nu een oplossing. Open Bixby en tik rechtsbovenin op de drie puntjes. Kies voor settings en kies de optie ‘Bixby key’. Hier kun je instellen dat Bixby pas geopend wordt als je tweemaal op de knop drukt.

Navigatietoetsen

Ben je geen Samsung gewend, dan zit je waarschijnlijk steeds op de multitask-toets te drukken als je een stap terug wilt. Gelukkig heeft Samsung hiervoor een optie ingebakken in het menu met instellingen. Hiervoor ga je naar Instellingen > Display > Navigatiebalk. De volgorde van de toetsen kun je daar aanpassen naar hoe het standaard is in Android.

Samsung Galaxy Note 9 always on display

Always On Display

Het Always On Display geeft je direct inzicht in meldingen, de datum en tijd. Tevens kun je bepaalde FaceWidgets activeren voor meer mogelijkheden op het standby-scherm zoals de bediening voor de muziekspeler. Je kunt de instellingen hiervoor hier vinden; Instellingen > Vergrendelscherm > Always On Display. Hier kun je ook instellen dat het Always On Display op bepaalde tijden in- of uitgeschakeld moet worden, en of je de stijl van de klok wilt aanpassen.

Veilige map

In het menu vind je de optie ‘Veilige Map’ terug. Hier kun je apps, bestanden, foto’s en andere content in plaatsen, die alleen voor jou toegankelijk moet zijn. Denk aan vertrouwelijke dingen, of dingen die gewoon niemand verder hoeft te zien. De Veilige Map vergrendel je met je Samsung account en bijvoorbeeld een pincode. Handig en veilig.

Samsung Galaxy Note 9 beeldscherm

Bonustip

Wist je dat veel van de Galaxy Note 8 tips ook voor de Note 9 gelden?

Wil je alles weten over de Samsung Galaxy Note 9? Dan kun je alle informatie vinden op de toestelpagina. Hier vind je de specificaties, multimedia-pagina en actuele prijzen. Deze bereik je via onderstaande button.

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend

Lees ook

Reageer op dit artikel