35+ handige tips en tricks voor de Samsung Galaxy S9 en S9+

De Samsung Galaxy S9 is een geweldig toestel met een enorme hoeveelheid mogelijkheden. De kans is vrij groot dat je nog lang niet alle mogelijkheden hebt ontdekt. Gelukkig hebben we in de afgelopen weken de Galaxy S9 uitgebreid getest en hebben we hier een overzicht voor je met de beste Galaxy S9 tips. Zo kun je alles uit je Samsung Galaxy S9 of Galaxy S9+ halen. Ook geven we je een hoop camera-tips.

Galaxy S9 tips

Eind maart verscheen onze uitgebreide Samsung Galaxy S9 review. We gingen hier uitgebreid in op de mogelijkheden en de prestaties van het toestel. Echter is er nog veel meer te vertellen over de high-end smartphone van Samsung. Als je alles uit je toestel wilt halen, lees dan zeker verder. We zetten in dit artikel de ruim 35 beste Galaxy S9 tips op een rij. Deze werken vanzelfsprekend ook op de Samsung Galaxy S9+.

Samsung Galaxy S9 instellingen zoekfunctie

Zoeken in Instellingen

Wanneer je op zoek bent naar een specifieke instelling kan het soms best even zoeken zijn waar je deze kunt vinden. Gelukkig is daar een handige zoekfunctie voor waarmee je direct de desbetreffende setting kunt vinden. Open hiervoor instellingen en gebruik de zoekbalk bovenin beeld.

Samsung Galaxy S9 screenshot maken

Screenshot maken

Het maken van een screenshot op de Galaxy S9 gaat heel gemakkelijk. Je kunt hiervoor aan de zijkant van het scherm het Edge-scherm openen en kiezen voor een selectie, GIF of ander onderdeel. Nog makkelijker is de toetscombinatie Power + Volumetoets omlaag. Als je deze een paar tellen vasthoudt, wordt een screenshot gemaakt. Er verschijnt dan een preview om direct te tekenen, bij te snijden of hem te delen. Een derde mogelijkheid is om je handpalm verticaal over het scherm te bewegen, waarbij een schermafbeelding wordt gemaakt.

Samsung Galaxy S9 Edge Lightning

Edge Lightning

Edge Lightning is een feature bij de S9 en S9+ waarmee aan de rand van het scherm een kleurrijke rand oplicht bij een nieuwe melding. Je kunt bij Instellingen > Display > Edge Screen > Edge Lightning de bepaalde instellingen aanpassen. Bij ‘Edge Lightning Stijl’ kun je de effecten, kleuren, transparantie en dikte van de gekleurde balk aanpassen. Met kleuren kun je zelfs de kleuren per app aanpassen. Bij de optie ‘Meldingen beheren’ kun je voor iedere app apart de verlichte balk in- of uitschakelen.

Samsung Galaxy S9 Always On Display

Always On Display

We blijven even bij het scherm van het toestel. Ook met het Always On Display kun je meerdere kanten op. Bij Instellingen > Schermvergrendeling en beveiliging vind je bijna de optie Always On Display. Hier kun je de tijd van inschakelen en uitschakelen desgewenst aanpassen.

Tevens kun je de startknop weergeven. Deze kun je ook verbergen maar blijft wel werken. Als het scherm dan uitgeschakeld is, hoef je alleen maar onderin beeld op het scherm te drukken, waarbij je het toestel kunt ontgrendelen. Bij de optie ‘Klok en Facewidgets’ kun je de klokstijl aanpassen met zo’n 14 thema’s en je kunt er meer downloaden uit Galaxy Apps. Ook kun je de Facewidgets aanpassen en bijvoorbeeld zo de muziekspeler bedienen zonder eerst het toestel te hoeven ontgrendelen.

Samsung Galaxy S9 video wallpaper

Video wallpaper

Wil je eens wat anders dan een standaard achtergrond of een wallpaper van je huisdier of vakantiefoto? De Samsung Galaxy S9 laat je ook een video-wallpaper instellen. Zoals de naam al aangeeft is dit een video als achtergrond. Op het startscherm houd je een paar tellen het scherm ingedrukt. Vervolgens verschijnt er een scherm en kun je onderin kiezen voor Achtergrond. Als je dan voor Galerij kiest, krijg je alle gemaakte foto’s (en ook video’s) te zien. Deze kun je vervolgens instellen. Wanneer je voor een video hebt gekozen, kies je voor bewerken en kun je een fragment van 15 seconden uitkiezen voor de achtergrond. Dit werkt overigens alleen voor het vergrendelscherm.

Samsung Galaxy S9 Navigatiebalk

Navigatietoetsen

Heb je voor de S9 of S9+ al een andere Samsung gehad, dan is deze tip misschien niet nodig. Maar vrijwel alle andere Android-toestellen hebben de navigatietoetsen andersom zitten. Bij Samsung zitten ze standaard in spiegelbeeld; links recente-apps en rechts de terugtoets. Wil je dit veranderen? Dan kun je bij Instellingen > Display > Navigatiebalk de volgorde aanpassen. Tevens kun je hier de kleuren aanpassen voor de balk en ook de hardheid van drukken op de startknop in het Always On Display instellen.

Samsung Galaxy S9 lettertype zoom

Lettertype en zoom

Je kunt bij de Galaxy S9 bij Instellingen > Display > Lettertype en zoomniveau verschillende dingen personaliseren. Denk hierbij aan het kiezen van een ander lettertype. Tevens kun je de teksten vergroten en verkleinen naar eigen wens.

Samsung Galaxy S9 schermresolutie

Resolutie

De Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9+ hebben een erg mooi scherm met een maximale resolutie van 2960 x 1440 pixels (WQHD+). Echter heeft Samsung er voor gekozen om standaard de resolutie op Full-HD+ te zetten (2220 x 1080 pixels). Wil je nog spectaculairder beeld, dan kun je bij display-instellingen > schermresolutie de resolutie aanpassen naar de hogere resolutie. Bij het bekijken van multimedia zoals video’s en foto’s en het spelen van games is dit leuk, maar houd er rekening mee dat een hogere schermresolutie meer accu vraagt. Bij het gewone dagelijkse gebruik is het verschil vrijwel niet te merken.

Samsung Galaxy S9 startscherm

Instellingen startscherm

Het homescreen geeft ruimte aan snelkoppelingen en widgets. De ruimte is standaard ingesteld op 5×5 (5 icoontjes horizontaal, 5 icoontjes verticaal). Door een leeg gedeelte op het startscherm ingedrukt te houden kun je rechtsonderin kiezen voor Instellingen startscherm. Hier kun je de rastergrootte aanpassen en zo meer, of juist minder, pictogrammen laten tonen.

Samsung Galaxy S9 startscherm instellingen

Menu-knop / app drawer

Je kunt razendsnel het menu op je Galaxy S9 openen door op het startscherm van beneden naar boven te vegen. Wil je toch een app-knop naar het menu met al je apps? Dan kun je dat gemakkelijk instellen. Houd een leeg gedeelte van het startscherm ingedrukt, kies voor Instellingen startscherm en druk op Apps-knop. Vervolgens kun je deze inschakelen en verschijnt rechtsonder de app drawer-knop. De positie hiervan kun je niet veranderen.

Samsung Galaxy S9 pictogramkaders

Pictogramkaders

Standaard zet Samsung om de icoontjes van de apps op je S9 een extra kader. Wil je liever gewoon de standaard icoontjes zonder poespas, dan kun je dit aanpassen in de instellingen. Ga hiervoor naar Instellingen > display > pictogramkaders en selecteer de optie ‘Alleen pictogrammen’.

Samsung Galaxy S9 schermvergrendeling

Vingerafdruk

De vingerafdrukscanner aan de achterzijde laat je snel je toestel ontgrendelen. Bij Instellingen > schermvergrendeling en beveiliging > vingerafdrukscanner, kun je meerdere vingers koppelen. Dit is handig als je bijvoorbeeld met een andere hand ook weleens je toestel ontgrendelt. Onder het kopje ‘geavanceerde functies’ in het menu met instellingen, kun je bij ‘gebaren vingerafdrukscanner’ ook instellen dat je het meldingsvenster met notificaties wilt openen door verticaal over de vingerafdrukscanner te vegen.

Samsung Galaxy S9 intelligente scan

Gezichtsherkenning en irisscanner

Zoals we in de Galaxy S9 review al schreven, is de werking van de gezichtsherkenning en irisherkenning flink verbeterd bij de Galaxy S9 en S9+. Je kunt bij Instellingen > schermvergrendeling onder het kopje ‘Biometrie’ verschillende opties aanpassen. Zo kun je de intelligente scan activeren en zo je gezicht laten scannen en iris opslaan. Je kunt bij iedere optie afzonderlijk ook instellen dat je je toestel wilt ontgrendelen hiermee, eventueel ook als het scherm uitstaat. Een andere optie is het verwijderen van de opgeslagen gegevens.

Samsung Galaxy S9 App verwijderen

Apps verwijderen

Uitgekeken op een app? Dan kun je gemakkelijk een app verwijderen van je smartphone. Hiervoor kun je een app-icoontje langer ingedrukt houden. Je ziet dan verschillende opties, waaronder de App Shortcuts die nieuw zijn in Android Oreo. De optie ‘verwijderen’ laat je direct een toepassing van je smartphone verwijderen.

Samsung Galaxy S9 meldingen inhoud verbergen

Inhoud meldingen verbergen

Wil je niet dat de inhoud van bijvoorbeeld je WhatsApp bericht, direct op het scherm verschijnt van je S9? Dan kun je de inhoud van berichten en meldingen verbergen. Hiervoor ga je naar Instellingen > schermvergrendeling en beveiliging > meldingen > inhoud verbergen. Hier kun je ook opties aanpassen zoals de transparantie en alleen het meldingspictogram.

Samsung Galaxy S9 Bediening met een hand

Slimme opties; zoals Bediening met één hand

Onder de Geavanceerde functies bij het menu met instellingen, kun je verschillende opties vinden. Eén van de opties is Bediening met één hand; waarbij je vanuit een hoek naar het midden van het scherm kan vegen met een vinger. Het scherm wordt dan verkleind zodat het toestel gemakkelijker met één hand te bedienen is.

Samsung Galaxy S9 filter blauw licht

Blauwfilter

Bij Instellingen > display > filter blauw licht, of vanuit de notificatiebalk met snelle instellingen, kun je het blauwe licht uit het scherm filteren. Dit kan handig zijn als je al in bed ligt en nog met je smartphone bezig bent. Door het blauw te filteren oogt het scherm rustiger voor je ogen.

Samsung Galaxy S9 Galaxy Apps

Galaxy Apps

In de Samsung Galaxy Apps applicatie vind je interessante content voor je telefoon. Echter is de meeste content die je kunt vinden ook gewoon in de Google Play Store te vinden. Dit geldt echter niet voor de items onder het kopje ‘exclusief’. Daar vind je bijvoorbeeld stickers die je in de camera-app kunt gebruiken, maar ook extensies voor het Edge Screen, apps voor DeX en specifieke Samsung-apps.

Samsung Galaxy S9 achtergrond thema's

Thema’s en pictogrammen

Wil je een ander Galaxy S9 thema instellen, dan kun je hiervoor terecht bij instellingen > achtergronden en thema’s. Hier krijg je vervolgens onderin beeld opties voor achtergronden, thema’s, pictogrammen en het Always On Display. De thema’s zijn er als gratis en betaalde varianten. Ook vind je er dus icon-packs waarmee je de stijl van de icoontjes op je toestel aan kunt passen.

Samsung Galaxy S9 veilige map

Veilige Map

Met de Veilige Map app, die je terug kunt vinden in het menu, kun je bepaalde apps en bijvoorbeeld foto’s vergrendelen. Alleen met je pincode of gezichtsherkenning (of andere manier van beveiliging) krijg je toegang tot de map. Handig als je kinderen wel eens met je nieuwe Galaxy S9/S9+ spelen, of als je iets te verbergen hebt ;-).

Samsung Galaxy S9 Dual Messenger

Dual Messenger

Wil je twee accounts bijvoorbeeld van WhatsApp gebruiken? Dan is op de Galaxy S9 en Galaxy S9+ hiervoor een handige functie te vinden. Hiervoor kun je Dual Messenger gebruiken. Je vindt deze optie bij Instellingen > Geavanceerde functies > Dual Messenger. Je kunt de functie niet alleen voor WhatsApp gebruiken, maar bijvoorbeeld ook voor Telegram (waar het al standaard kan) en Facebook. Apps die ondersteuning hiervoor hebben, vind je in dat overzicht terug.

Samsung Galaxy S9 SOS berichten verzenden

SOS Berichten

In geval van nood kan de Galaxy S9 SOS-Berichten functie je helpen. Deze functie vind je ook bij de Geavanceerde functies in het menu met instellingen. Standaard is deze optie uitgeschakeld. Door driemaal snel achter elkaar de aan-uit toets in te drukken, kan een bericht verzonden worden naar een vooraf ingesteld contactpersoon. Ook kun je daarbij aangeven dat foto’s (direct gemaakt met voor- en achtercamera) en een geluidsopname meegestuurd moet worden.

Samsung Galaxy S9 snelkoppelingen vergrendelscherm

Snelkoppelingen vergrendelscherm

Wil je de snelkoppelingen op het vergrendelscherm aanpassen, zodat je bijvoorbeeld direct de DroidApp App of WhatsApp kunt openen? Dit kun je instellen bij Instellingen > Schermvergrendeling en beveiliging > App-sneltoetsen. Zowel de linker als de rechter shortcut kun je aanpassen met een app naar keuze.

Samsung Galaxy S9 app badges

App badges

Bij een nieuw binnengekomen bericht, bijvoorbeeld via WhatsApp, Telegram, Gmail, de DroidApp App of een andere app, verschijnt bij het app-icoontje een badge. Hierin staat een cijfer met het aantal ongelezen berichten. Bij Instellingen > Meldingen > App-pictogrambadges kun je hiervan enkele instellingen aanpassen. Je kunt de badges helemaal uitschakelen of aangeven dat je geen cijfers wilt zien, maar alleen een oranje stipje, zodat je weet dat er ongelezen berichten zijn.

Samsung Galaxy S9 Bixby

Bixby

De slimme assistent Bixby van Samsung zagen we eerder op de Galaxy S8 en nu dus ook op de Galaxy S9. Hier vind je het laatste nieuws en tevens kun je een notificatie krijgen bij belangrijk nieuws. Ook worden je agenda-items verzameld, net als suggesties voor gifjes, muziek en meer. Bovenin beeld kun je op de drie puntjes tikken en zo bij instellingen, de settings aanpassen. Denk aan de apps die in Bixby Home worden getoond, de spraakbesturing of andere opties.

Samsung Galaxy S9 Bixby uitschakelen

Bixby uitschakelen

Je kunt Bixby openen met de knop aan de linkerkant van het toestel. Wil je dit niet, dan kun je dit aanpassen. Als je Bixby uit wilt zetten ga je naar Bixby en druk je bovenin op het tandwiel. Je kunt hier het palletje van de Bixby-toets uitschakelen. Tevens kun je Bixby nog minder aanwezig maken. Ga hiervoor naar het startscherm, veeg twee vingers uit elkaar (zogenoemde helikopter-view) en scroll naar links. Je ziet dan Bixby Home als tabblad; dit palletje kun je ook uitschakelen.

Samsung Galaxy S9 Aanraakgevoeligheid

Handschoenmodus

Wil je je Galaxy S9 of Galaxy S9 Plus bedienen zonder koude vingers te krijgen? Bij Instellingen > geavanceerde functies kun je de optie ‘aanraakgevoeligheid’ inschakelen. Middels deze optie kun je de telefoon bedienen met je handschoenen aan.

Samsung Galaxy S9 Slim Selecteren

Edge Screen

Aan de zijkant van het scherm vind je het Edge Screen. Hier kun je dankzij People Edge bijvoorbeeld snel een contactpersoon bereiken, een ‘slimme’ screenshot maken of snel apps starten. Door de balk ingedrukt te houden kun je de positie van het Edge Panel aanpassen. Eenmaal geopend kun je linksonderin op het tandwiel tikken om de instellingen aan te passen, Edge Screen uit te schakelen of om nieuwe content toe te voegen.


Samsung Galaxy S9 pro camera

Galaxy S9 Camera tips

De Samsung Galaxy S9 camera heeft veel te bieden. We hebben in de review uitgebreid al de camera besproken, maar hieronder vind je camera-gerelateerde tips om nog betere foto’s te maken.

Snel starten

Je kunt de camera-app snel vanuit stand-by opstarten door twee keer achter elkaar op de power-button te drukken. Je hoeft dan niet eerst het toestel te ontgrendelen. Als je vervolgens de eerder gemaakte foto’s wilt bekijken, moet je wel eerst het toestel ontgrendelen.

Samsung Galaxy S9 camera instellingen

Camera instellingen

De camera-instellingen stonden bij ons voor een groot deel al op de juiste manier ingesteld. Toch kan het zijn dat je bepaalde instellingen liever anders ziet. Denk aan de beeldverhouding. In de hoogste resolutie worden foto’s met een verhouding van 4:3 vastgelegd. Mocht je 16:9 (breedbeeld) willen, dan kun je dit aangeven. Daarbij kun je ook de videoresolutie aanpassen.

Samsung Galaxy S9 selfie instellingen

Selfie in spiegelbeeld

Een instelling die we aanraden om aan te passen heeft betrekking op het maken van selfies. De front-camera legt je selfie standaard in spiegelbeeld vast. Dat wil je natuurlijk niet. In de camera-instellingen (via het tandwiel onderin beeld) kun je de optie ‘Voorbeeldweergave foto’s opslaan’ aanvinken, hiermee worden je foto’s die je met de front-camera maakt niet meer in spiegelbeeld gemaakt.

Samsung Galaxy S9 Camerastanden

Camerastanden bewerken

De Galaxy S9 camera heeft veel te bieden, je kunt schakelen tussen de verschillende modi door in de camera-app naar links en rechts te vegen. Het wisselen tussen de front-camera en de camera aan de achterkant kan door van boven naar beneden te vegen. Echter zitten er misschien wel camerastanden tussen die je niet gebruikt. Hiervoor kun je terecht bij de camera-instellingen. Kies hier de optie ‘Camerastanden bewerken’ en selecteer de camera van je keuze. Vervolgens kun je opties aan- en uitvinken en kun je de volgorde bepalen door ze te slepen.

Stickers

Mocht je de AR Emoji functie willen gebruiken, dan kun je natuurlijk stickers van jezelf maken, maar er is meer keuze. Een optie is om stickers te gebruiken. In de camera-app vind je de optie AR Emoji waarmee je stickers kunt kiezen. In de balk kun je je keuze maken uit eigen gemaakte stickers, omlijstingen, effecten en maskers. Daarbij is er de mogelijkheid om op het plusje te drukken. Hiermee kun je nieuwe stickers vinden en downloaden. De één na laatste optie in die balk geeft je de mogelijkheid om de volgorde te veranderen van de sticker pakketten en om ze ook weer te verwijderen.

Brede Selfie

Geen selfiestick bij de hand, maar wil je toch met al je vrienden een leuke selfie maken? Daarvoor heeft de Galaxy S9 de ‘Brede selfie’ optie in het menu. Hiermee kun je een soort van kleine panorama maken waarbij je meer beeld in een foto vast kunt leggen. Je vindt de optie in de camerastanden. Vervolgens krijg je de aanwijzingen op het scherm te zien.

Samsung Galaxy S9

Hoesjes

De Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9+ zijn allebei van glas. De kans op krassen is groter dan bij andere materialen en dat is natuurlijk zonde. Ook kan een val flinke lelijke plekken en barsten veroorzaken. Een goed hoesje kan de kans op dit soort onheil verkleinen. Samsung zelf heeft tal van stijlvolle covers en hoesjes uitgebracht. Een compleet overzicht hiervan vind je in ons artikel met Galaxy S9 hoesjes.

Bonustip: alle details

Ben je nog niet in het bezit van een Samsung Galaxy S9 of S9+ en wil je alle details weten? We hebben een compleet overzicht klaarstaan met specificaties, al het nieuws over de Galaxy S9, foto’s en meer via onderstaande buttons. Je kunt daar ook de actuele prijzen vinden zodat je precies kunt zien waar het toestel het voordeligste is.

Daarnaast vind je onze ervaring in de Galaxy S9 review en kun je ook terecht in onze Galaxy S8 – Galaxy S9 vergelijking.

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Lees meer over:

Lees ook

Reageer op dit artikel