27 handige tips en tricks voor de Samsung Galaxy S7 (Edge)

De Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 Edge liggen sinds 11 maart in de winkels. Als je alles uit je nieuwe smartphone wilt halen, lees dan zeker verder. DroidApp heeft voor jou 27 handige Samsung Galaxy S7 tips voor je op een rij gezet. Zo stel je de S7 helemaal in naar eigen wens.

Samsung Galaxy S7 tips

Vorig jaar schreven we al een uitgebreid overzicht met Samsung Galaxy S6 tips. Een nieuw jaar betekent ook een nieuwe smartphone. De twee vlaggenschepen van Samsung dit jaar zijn de Samsung Galaxy S7 en de Galaxy S7 Edge. Om alles uit deze twee stijlvolle smartphones te halen, heeft DroidApp zorgvuldig de 27 meest handige tips voor de Galaxy S7 voor je op een rij gezet.

Activeer ‘Always On Display’

Het Always On Display zorgt ervoor dat je niet continue je scherm hoeft aan te zetten om te kijken hoe laat het is, of dat je nog meldingen hebt binnengekregen. Dankzij het AMOLED-scherm worden alleen de pixels verlicht die nodig zijn, de rest van de pixels blijft uit. Hiermee bespaar je veel energie. Om Always On Display op je Samsung Galaxy S7 te activeren, volg je onderstaande stappen.

  • Ga naar ‘Instellingen’
  • Selecteer ‘Display’
  • Kies ‘Always On Display’
  • Zet de toggle op ‘aan’
  • Kies vervolgens de content die je wilt weergeven zoals de klok, de kalender of een afbeelding.

Instellen vingerafdrukscanner

De vingerafdrukscanner op de Samsung Galaxy S7 (Edge) bevindt zich in de home-button aan de voorzijde van je smartphone. Je kunt meerdere vingerafdrukken instellen zodat je niet alleen met je rechterduim, maar ook bijvoorbeeld met je linkerduim het toestel kunt ontgrendelen. Je kunt de vingerafdrukscanner ook gebruiken om je Samsung-account te verifiëren en op sommige websites in te loggen. Om de vingerafdrukscanner in te stellen volg je de onderstaande stappen;

  • Ga naar ‘Instellingen’
  • Kies voor ‘Schermvergrendeling en beveiliging’
  • Kies voor ‘vingerafdrukken’ en voeg daarna je vingerafdrukken toe door de instructies op het scherm te volgen.

Camera snel openen (Quick Launch)

Als je snel een foto wilt maken met de Galaxy S7 (Edge) dan kan je gebruik maken van de Quick Launch-functie. Op deze manier kan je snel de camera starten door twee keer achter elkaar op de home-button te drukken. Het maakt dan niet uit of het toestel vergrendeld is. Je kunt door het snel starten van de camera direct een fotomoment vastleggen. Je kunt het snel starten van de camera inschakelen via instellingen > geavanceerde functies > Camera snel starten.

Samsung Galaxy S7 geavanceerde functies

Screenshot maken

Een screenshot maken met de Samsung Galaxy S7 of S7 Edge? Om de informatie en content vast te leggen middels een schermafbeelding, kan je de power-button en de home-button tegelijkertijd een aantal tellen ingedrukt te houden. De screenshot wordt vervolgens opgeslagen in je fotogalerij. Een andere mogelijkheid om een screenshot te maken is door bij instellingen > geavanceerde functies ‘vegen voor schermafbeelding’ in te schakelen. Door je hele hand in de lengte van links naar rechts te vegen kan het scherm vastgelegd worden.

Samsung Galaxy S7 app permissie

Notificaties en meldingen

Op je Samsung Galaxy S7 en S7 Edge kan je ervoor kiezen om de meldingsinstellingen voor iedere app aan te passen naar eigen wens. Je kunt dit doen via het menu met instellingen, bij ‘meldingen’. Door ‘geavanceerd’ te selecteren en daar de app te kiezen, pas je de instellingen voor notificaties van die app aan.

Samsung Galaxy S7 notificatie

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor ‘Instellen als prioriteit’. Hiermee worden meldingen van deze app bovenaan weergegeven in het notificatievenster. Daarnaast krijg je ook een melding als de ‘niet storen’-functie is ingeschakeld. Hier kan je ook selecteren dat de inhoud van de notificatie niet volledig in het vergrendelscherm getoond worden. Bij nieuwe WhatsApp-berichten krijg je dan bijvoorbeeld enkel de notificatie te zien dat er een nieuw bericht te zien is, maar je ziet geen voorvertoning van de tekst die gestuurd is.

Niet storen

De ‘Niet storen’ functie zorgt ervoor dat beltonen en notificatie-geluiden gedempt worden. Door uitzonderingen te beheren ontvang je enkel van de door jou gekozen applicaties een melding met geluid en eventueel trilling. Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat je wel meldingen wilt horen van je e-mail en je wekker, maar niet van WhatsApp.

Camera-instellingen en opslaan op geheugenkaart

Als je de camera-app hebt geopend kan je het menu met camera-instellingen bereiken door op het tandwiel te tikken. Daar kan je niet alleen de autofocus-tracking aanpassen, maar ook de videogrootte aanpassen, de stabilisatie, hulplijnenen en de mogelijkheid om foto’s in RAW te schieten, waarbij je achteraf zonder veel kwaliteitsverlies nog elementen zoals het contrast en de belichting kunt aanpassen. Bij de camera-instellingen vind je ook de mogelijkheid om de opslaglocatie te veranderen naar bijvoorbeeld de geheugenkaart. Zo zit niet direct je interne geheugen vol. Je kunt ook hier instellen dat je een foto kunt maken met behulp van de volumetoetsen.

Samsung Galaxy S7 camera

Camera: snel een selfie maken

Snel een selfie maken kan prima met de Samsung Galaxy S7 (Edge). Zodra je gezicht is gedetecteerd kan je op de sensor aan de achterzijde van de telefoon tikken om zo de foto te maken. Een andere mogelijkheid is om je handpalm voor de camera te houden. Zodra de S7 deze herkent, verschijnt er een afteltimer die aangeeft wanneer de foto wordt gemaakt. Door op de bliksemschicht te tikken, kan je het beeldscherm laten dienen als soort van flitser. Hiermee wordt de helderheid flink verhoogd en kan ook in omgevingen met minder licht een selfie gemaakt worden.

Apps verbergen in het menu

Vrijwel iedere fabrikant levert toestellen met zogenoemde bloatware, voorgeïnstalleerde applicaties die je misschien nooit zult gebruiken. Vaak kun je deze applicaties niet van je smartphone verwijderen. Je kunt wel de icoontjes van deze applicaties verbergen uit het menu van je Samsung Galaxy S7. Door het menu met apps te openen krijg je de functie ‘bewerken’ te zien. Hier krijg je vervolgens de mogelijkheid om applicaties te verbergen door op het min-teken te tikken. In diezelfde rij vind je ook de mogelijkheid om te zoeken naar apps en het menu met apps op alfabetische volgorde te sorteren.

Samsung Galaxy S7 grid size

Grootte schermraster

Misschien vind je de icoontjes te groot of juist te klein op het startscherm van je Samsung Galaxy S7 (Edge). Door op het homescreen twee vingers naar elkaar toe te knijpen krijg je de mogelijkheid te zien om de grootte van de icoontjes aan te passen bij scherm raster. De rastergrootte kan je aanpassen naar 4×4 (16 icoontjes), 4×5 (20 icoontjes) of 5×5 voor 25 icoontjes. Houd er rekening mee dat er minder icoontjes geplaatst worden als je bijvoorbeeld een widget gebruikt.

Samsung Galaxy S7 flipboard briefing

Flipboard Briefing uitschakelen

Standaard staat Flipboard Briefing ingeschakeld als je naar links veegt over het homescreen. Hier kan je content lezen die Flipboard voor je heeft verzameld. Mocht je hier niet van gediend zijn, dan kan je dit uitschakelen. Veeg weer met twee vingers naar elkaar toe op het startscherm, vervolgens zie je de voorvertoning van het scherm met Flipboard Briefing. Daar kan je de schakelaar/toggle ‘Briefing’ uitschakelen.

Samsung Galaxy S7 homescreen

Slim sluimeren

In het menu met instellingen vind je bij ‘Display’ de optie ‘Slim sluimeren’. Deze functie zagen we voor het eerst bij de Samsung Galaxy S3. Door het gebruik van sensoren en de camera ziet de Galaxy S7 dat je naar het scherm kijkt. Het scherm zal zolang je er naar kijkt dan niet uitgeschakeld/vergrendeld worden. Houd er wel rekening mee dat dit een aardige impact kan leveren op het uithoudingsvermogen van je telefoon.

Samsung Galaxy S7 lockscreen

Snelkoppelingen lockscreen

Om snel toegang te krijgen tot een bepaalde applicatie, kan je de snelkoppelingen op het vergrendelscherm aanpassen naar eigen wens. Ga bij instellingen naar ‘Schermvergrendeling en beveiliging’. Daar kan je de snelkoppelingen aanpassen voor zowel links als rechts. Je kunt bijvoorbeeld rechts kiezen voor de camera, die je dan door vanaf dat icoon te slepen snel kunt openen. Voor links kies je een andere app, bijvoorbeeld de DroidApp App. Door op het vergrendelscherm het icoontje vast te houden en naar de andere kant te slepen, open je de desbetreffende applicatie.

Bediening met één hand

De Samsung Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge zijn vrij grote toestellen. Mocht je niet hele grote handen hebben, dan is er bij het menu met instellingen > geavanceerde functies een optie te vinden genaamd ‘bediening met één hand’. Hiermee wordt het gebruiksgemak van de smartphone aangepast voor het bedienen met één hand.

Scherm-modus: kleurtemperatuur

De Samsung Galaxy S7 (Edge) heeft een Super-AMOLED scherm voor de beste weergave met een rijke verzadiging. Misschien is de weergave niet helemaal naar wens. Bij display-instellingen > scherm-modus kan je de weergave van het contrast en de kleuren aanpassen. Je kunt hier kiezen voor ‘aanpasbaar display’, ‘AMOLED bioscoop’, ‘AMOLED foto’ en ‘basis’. Welke weergave je het mooiste vind, is persoonlijk. Doorgaans geeft de basis scherm-modus de meest realtische weergave.

Game Launcher

Ben je een liefhebber van games? Dan heeft de Samsung Galaxy S7 een handige functie voor je. Niet alleen is de S7 voorzien van de nieuwste technologieën om het beste uit je games te halen, ook is er de Game Launcher. Deze widget zorgt ervoor dat je snel bij je games kunt, maar het biedt nog veel meer. Zo kan je in de Game Launcher widget snel notificaties dempen en de instellingen van spelletjes aanpassen zodat er efficiënter met stroom wordt omgegaan. Je kunt de Game Launcher inschakelen via instellingen en dan ‘geavanceerde functies’.

Samsung Galaxy S7 Game tools

Game Tools

We blijven nog even bij het spelen van games. De Samsung Galaxy S7 (Edge) heeft verschillende zogenoemde ‘Game Tools’, die je kunt vinden in de Game Launcher widget. Hiermee kan je bijvoorbeeld een opname maken van de game die je op dat moment speelt. Ook kan je een game minimaliseren via een snelkoppeling en kan je toetsen blokkeren zodat je niet onverhoopt een toets aanraakt tijdens het gamen.

Samsung Galaxy S7 quick settings

Volgorde snelle instellingen – Quick Settings

Door de statusbalk naar beneden te vegen krijg je inzicht in notificaties en kan je snel de instellingen beheren. Denk aan bijvoorbeeld het activeren van WiFi, het beheren van Bluetooth en het uitschakelen van de mobiele gegevens. Daarnaast vind je daar ook een snelle mogelijkheid om de helderheid van het beeldscherm aan te passen. Door de statusbalk naar beneden te vegen, te drukken op het pijltje bovenin beeld en vervolgens te drukken op ‘bewerken’. Zo kan je de volgorde van de icoontjes aanpassen naar eigen wens.

Samsung Galaxy S7 map

Map aanmaken met apps

Je kunt ook op de Samsung Galaxy S7 (Edge) gemakkelijk een map aanmaken. Zo kan je bijvoorbeeld applicaties rondom een bepaald thema (bijvoorbeeld apps voor foto’s of voor het reizen) bundelen in één map. Door het icoontje van een applicatie op je homescreen ingedrukt te houden en deze te slepen naar een ander icoontje en hem daar los te laten, maak je automatisch een map aan. Je kunt op die manier meerdere app-icoontjes naar die map slepen. Ook kan je de kleur van de map en de naam veranderen.

Wil je in het menu met apps een aparte map met apps maken; dat kan ook. Open het scherm met apps, kies bovenin het scherm op ‘bewerken’ en sleep net als op de hierboven genoemde manier de ene app naar de andere app.

Samsung Galaxy S7 Edge Panel

Galaxy S7 Edge: Edge Panel

In het Edge Panel kan je door onderaan op het tandwiel te tikken, de instellingen openen. Hier kan je de grootte, de transparantie en de positie van het Edge Panel aanpassen. Zo kan je precies instellen dat het menu perfect in je hand past. Ook kan je daar de People Edge aanpassen zodat je snel toegang hebt tot je favoriete contacten en zelf de ‘tasks’ en snelkopellingen selecteren. Edge Panel kan zich aanpassen op basis van de locatie waar je je op dat moment bevindt. Dit heeft als voordeel dat je voor het werk andere widgets kunt kiezen dan wanneer je thuis bent.

Samsung Galaxy S7 privéstand

Privéstand / Geheime modus

Onder het kopje ‘Privacy en veiligheid’ bij instellingen kan je de toggle ‘Privéstand’ activeren. Bij het eerste gebruik dien je een toegangscode in te stellen waarmee alleen jij bij bepaalde bestanden kunt. Je kunt vervolgens bepaalde inhoud verbergen zoals apps (in het menu kun je kiezen bij ‘meer’ voor ‘verplaatsen naar privé’.

Samsung Galaxy S7 Multi window

Multi Window

Met Multi Window kan je twee applicaties tegelijkertijd weergeven in een gesplitst scherm. Niet iedere applicatie biedt ondersteuning voor deze weergave, maar apps als Google Maps, Chrome en de meeste Samsung-apps in ieder geval wel. Om twee applicaties naast elkaar te openen druk je op de ‘recent gebruikte apps’-toets, deze vind je links naast de home-button. Daar zie je de onlangs geopende apps. De applicaties die Multi Window ondersteunen laten een icoontje zien met twee rechthoeken. Door daar op te tikken wordt de app in een apart venster geopend. Door de toets ‘recent gebruikte apps’ langer ingedrukt te houden, kan de gesplitste schermweergeve ook gestart worden. Je kunt bij een gesplitst scherm ook ervoor kiezen om een app in een pop-up venster te openen of de grootte aan te passen.

Samsung Galaxy S7 thema's

Thema’s

Ben je uitgekeken op het standaard thema? De Samsung Galaxy S7 (Edge) heeft de mogelijkheid om de TouchWiz-interface aan te passen met een thema. Door het homescreen wat langer ingedrukt te houden, verkleint het scherm en krijg je de zogenoemde helikopter-view. Hier kan je ook ‘thema’s’ kiezen waarna je verschillende thema’s voor je Galaxy S7 kunt installeren. Ook kan je in het menu met instellingen kiezen voor thema’s en daar het thema van je keuze aantikken.

Samsung Galaxy S7 wifi delen hotspot

WiFi-netwerk delen

De Samsung Galaxy S7 heeft een unieke functie aan boord; het delen van je WiFi-netwerk. In Android zit al langer de mogelijkheid om je telefoon te fungeren als mobiele hotspot. Hiermee wordt je mobiele 3G-4G dataverbinding gebruikt om te delen van je mobiele provider. Met de Galaxy S7 kan je er dus voor kiezen om bij Instellingen > Mobiele hotspot en tethering het verbonden WiFi-netwerk te delen met andere apparaten. Dit kan handig zijn als je het wachtwoord niet weet maar wel het netwerk hebt opgeslagen op je telefoon. Op deze manier kan je een tablet, laptop of ander apparaat via je telefoon laten verbinden met dat WiFi-netwerk.

Eenvoudige stand

Met de eenvoudige stand kan je de interface vergemakkelijken. Het icoon voor het menu met de app drawer verdwijnt en dingen zoals je apps en contacten verschijnen op de verschillende homescreens. De teksten en pictogrammen worden in de eenvoudige stand ook groter weergegeven. Bij ‘instellingen’ kan je de ‘eenvoudige stand’ activeren.

Samsung Galaxy S7 Smart Manager

Smart Manager

Op verschillende Samsung Galaxy-smartphones bevindt zich de applicatie ‘Smart Manager’. Samsung heeft Smart Manager ook op de Samsung Galaxy S7 geïnstalleerd. Je krijgt hiermee inzicht in de staus van de batterij, de opslagruimte, het RAM-geheugen en de status van de beveiliging van je toestel. We hebben deze ‘optimalisatie-app’ uitgebreid besproken in ons artikel over Samsung Smart Manager. Daar vind je alles over deze toepassing.

Galaxy S7 USB Connector

USB Connector

In de verpakking van de Samsung Galaxy S7 en S7 Edge wordt een USB Connector meegeleverd. Deze accessoire is handig voor verschillende doeleinden. Je kunt hiermee data direct op een USB-stick overzetten en ook je data van bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S5 overzetten naar je nieuwe Galaxy S7.

Samsung Galaxy S7 RAW

Bonus tip: RAW-foto’s met de Galaxy S7

Via een toch wel omslachtige omweg kan je met de Samsung Galaxy S7 (Edge) foto’s in RAW schieten. Hiermee wordt het mogelijk om achteraf nog de belichting en het contrast aan te passen van de foto. Activeer hiervoor in de camera-app de stand ‘Prof’. Daarna klik je op het tandwiel bovenin beeld. Scroll naar beneden en selecteer ‘Opslaan als RAW-bestand’. Dit kan niet ingeschakeld worden als je telefoon op de automatische stand staat en staat ook niet in de Prof-stand automatisch ingeschakeld.

Vreemd genoeg kan je de RAW-foto niet in de galerij vinden, maar moet dit via een bestandsbeheerder in de map DCIM > Camera. Echter kan je vervolgens de .dng (het bestandsformaat voor RAW op de S7) niet openen in apps als Snapseed of Lightroom. Je moet hiervoor de afbeelding naar je computer versturen en daarop kan je hem pas bewerken.

Samsung Galaxy S7 kopen?

Wil je alles weten over de Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 Edge? DroidApp heeft een compleet overzicht voor je klaarstaan met specificaties, de bij jou passende abonnementen, alle prijzen bij de webwinkels en gerelateerde nieuwsberichten. Je vind het op de speciale toestelpagina’s via onderstaande buttons.

Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend
Bekijk onze speciale productpagina voor meer nieuws, specificaties en prijzen.
Prijzen onbekend

Bedankt Kelly, voor de screenshots!

Lees ook

Reageer op dit artikel